Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλον στόχευε, άλλους δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός

Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου που έπληξε ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας 2 Παλαιστινίους ενώ ο κύριος στόχος τους διέφυγε ελαφρά τραυματισμένος

Associated Press

Τα συντρίμμια του αυτοκινήτου που έπληξε ο ισραηλινός στρατός, σκοτώνοντας 2 Παλαιστινίους ενώ ο κύριος στόχος τους διέφυγε ελαφρά τραυματισμένος
ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΓΑΖΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε νέα δολοφονία «ακριβείας» προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, παραδεχόμενος, λίγη ώρα μετά την αναγνώριση των δύο θυμάτων του, ότι δεν πέτυχε το στόχο του. Η διπλή δολοφονία, πάντως, ενέτεινε την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής που προειδοποιούσε ότι τορπιλίζονται οι προσπάθειες συνάντησης του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ. Οι προειδοποιήσεις αυτές, όμως, δε μοιάζουν ικανές να «συγκινήσουν» τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο οποίος, επιστρέφοντας από τη Μόσχα, δήλωνε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση επανέναρξης ειρηνευτικού διαλόγου με τους Παλαιστινίους».

Δύο νεαρά μέλη της «Φατάχ», της οργάνωσης που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, είναι τα θύματα της χτεσινής επιδρομής με ρουκέτες που πραγματοποίησε ισραηλινό ελικόπτερο εναντίον του αυτοκινήτου τους σε κεντρικό δρόμο της πόλης Τουλκαρέμ. Εντούτοις, ο κύριος στόχος της επιδρομής, ο Ράεντ αλ Κάρμι, στον οποίο ο ισραηλινός στρατός προσάπτει 6 φόνους Ισραηλινών και θεωρείται ηγέτης της φράξιας της «Φατάχ» «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά» στην Τουλκαρέμ, ξέφυγε με ελαφρά τραύματα, όπως και άλλοι δύο επιβαίνοντες στο μοιραίο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», ο αλ Κάρμι, λίγο μετά την επίθεση, μίλησε σε δημοσιογράφους και παραδέχτηκε την εμπλοκή του σε φόνους Ισραηλινών, όπως και τα καθήκοντά του στις Ταξιαρχίες, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ένα «φαύλο κύκλο εκδίκησης και αντεκδίκησης, που άνοιξε το Ισραήλ με τη δολοφονία του ηγέτη της "Φατάχ" στην Τουλκαρέμ, Τχαμπέτ Τχαμπέτ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς». Λίγη ώρα αργότερα, οι Ταξιαρχίες αναλάμβαναν την ευθύνη για την επίθεση με αυτόματα, εναντίον παρακείμενου ισραηλινού φυλακίου, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός στρατιώτης και τραυματίστηκε ένας δεύτερος

«Εν ψυχρώ δολοφονία», χαρακτήρισε την επιδρομή ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ, κατηγορώντας τον Αριέλ Σαρόν ότι «επιμένοντας στην κρατική τρομοκρατία σε βάρος των Παλαιστινίων, τορπιλίζει τις προσπάθειες για πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον Σιμόν Πέρες και στον Γιάσερ Αραφάτ». Ο Σάαθ επανέλαβε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δε θα προσέλθει σε καμία συνάντηση, όπου το μοναδικό θέμα θα είναι το ισραηλινό αίτημα για τερματισμό της Ιντιφάντα, χωρίς να συνοδεύεται από συγκεκριμένες διπλωματικές προτάσεις επανέναρξης του διαλόγου και τόνισε ότι ο Σιμόν Πέρες θα πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να αρχίσει τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.

Παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι διαμεσολαβήσεις, κυρίως από την ΕΕ αλλά και από ορισμένους Αραβες ηγέτες, για την πραγματοποίηση αυτής της πολυσυζητημένης συνάντησης μέσα στην επόμενη βδομάδα, τα περιθώρια επιτυχία τους έμοιαζαν περιορισμένα μετά τη χτεσινή επιδρομή. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε τα μέγιστα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος, επιστρέφοντας από τη Μόσχα, υπογράμμιζε ότι «δε θα γίνει κανένας διάλογος παρά μόνο για τον τερματισμό της βίας». Στη συνέχεια, ο Αριέλ Σαρόν είχε σειρά επαφών με τους συμβούλους ασφαλείας του, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση δημιουργίας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων της Δυτικής Οχθης με τη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία δικαίωμα πρόσβασης θα έχει μόνο ο ισραηλινός στρατός.

Τραγική η κατάσταση τα αυτόνομα

«Ο,τι επιτεύχθηκε τα τελευταία 4 χρόνια στα αυτόνομα εδάφη, σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, εκπαιδευτικής και υγειονομικής υποδομής, έχει πλέον σχεδόν εντελώς καταστραφεί» δήλωνε, χτες, ο Τερζ Λάρσεν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ υπογράμμιζε ότι εξαιτίας του αποκλεισμού των αυτόνομων εδαφών (τόσο από το Ισραήλ όσο και μεταξύ τους) η ανεργία έχει αυξηθεί στο 38% από 10% που είχε μειωθεί και το 50% των Παλαιστινίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς η μείωση των εισοδημάτων τους, συνολικά, κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,8 - 2,5 δισ. δολάρια. Χωρίς να πάρει ξεκάθαρη θέση, ο Λάρσεν αρκέστηκε να εκτιμήσει ότι ο αποκλεισμός δε φαίνεται να έχει αποτρέψει τις βομβιστικές επιθέσεις, αλλά έχει πλήξει ανεπανόρθωτα ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ