Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ
Απόψε η διεξαγωγή του, μετά απο πιέσεις και οργανωτικό «μπάχαλο»

Μέχρι χτες το απόγευμα συνεχίζονταν οι εργασίες στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, έδρα του αποψινού τελικού του Κυπέλλου

Eurokinissi

Μέχρι χτες το απόγευμα συνεχίζονταν οι εργασίες στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, έδρα του αποψινού τελικού του Κυπέλλου
Εν μέσω ενός απίστευτου αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνου για τυχόν συνέπειες «μπάχαλου» από τους αρμόδιους φορείς, πιέσεων και ενός «θεάτρου του παραλόγου» να παίζεται μέχρι τα ξημερώματα της παραμονής του αγώνα (Παρασκευή), που φαινόταν να οδηγείται σε αναβολή, αναμένεται τελικά απόψε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου. Για τον τίτλο του Κυπελλούχου θα παλέψουν οι δυο «δικέφαλοι», ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (20.30 Cosmote Sports 1 / μαγνητοσκόπηση ΕΡΤ 22.30). Αν και το παιχνίδι έφτασε μια ανάσα από την αναβολή του, τελικά ανεπίσημα χτες το μεσημέρι οριστικοποιήθηκε η σημερινή διεξαγωγή του, ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - αργά χτες το απόγευμα - αναμενόταν η επίσημη ανακοίνωση από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες ήθελαν στο Στάδιο να συνεχίζονται οι εργασίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Πρώτα όρισαν... μετά είδαν

Τα όσα έχουν συμβεί από την αρχή της βδομάδας, και ιδιαίτερα τα δυο τελευταία 24ωρα πριν το παιχνίδι, έχουν επισκιάσει την αγωνιστική πλευρά του τελικού. Το «μπάχαλο» ξεκίνησε από την πρόχειρη επιλογή της ΕΠΟ για το συγκεκριμένο στάδιο - κατόπιν και σχετικού αιτήματος του ΠΑΟΚ για μη διεξαγωγή του αγώνα στην Αθήνα - πριν καν γίνει αυτοψία για την κατάσταση στην οποία είναι και αν πληροί τις προϋποθέσεις. Κάτι που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, όχι μόνο δεν ίσχυε, αλλά χρειαζόταν να γίνουν και αρκετές ενέργειες, με το χρόνο να πιέζει για τη διεξαγωγή του τελικού.

Τα προβλήματα με την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος καμερών και των «τουρνικέ» για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, όπως ορίζει πλέον ο αθλητικός νόμος, και η αποκατάσταση υλικών ζημιών στο Στάδιο, μεταξύ των οποίων η έλλειψη σημαντικού αριθμού καθισμάτων (σπασμένα ή ακατάλληλα), ήταν τα κομμάτια που συνέθεσαν το «παζλ» με τα προεόρτια του αγώνα.

Επικίνδυνα λάθη και «παιχνίδια» με τα εισιτήρια

Η κορύφωση των προβλημάτων, όμως, ήρθε μεσοβδόμαδα, με την έκδοση των εισιτηρίων που έπρεπε να παραλάβουν οι δύο ομάδες, καθώς σε αυτά δεν υπήρχε, όπως προβλέπεται, αριθμημένη θέση, με ευθύνη της ΕΠΟ, η οποία ως διοργανώτρια αρχή τα εξέδωσε. Η αποκάλυψη του θέματος έφερε την ενεργοποίηση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, που σε έκτακτη σύσκεψη αρμοδίων και εμπλεκόμενων με τον αγώνα έτεινε προς την απόφαση για αναβολή του αγώνα, λόγω παραβίασης του αθλητικού νόμου. Από την άλλη, το συγκεκριμένο ζήτημα εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των θεατών, καθώς ο καθένας θα μπορούσε να καθίσει όπου θέλει, ενώ με αυτόν τον τρόπο πάει ...περίπατο ο όποιος έλεγχος των φιλάθλων και οπαδών, που επικαλείται το συγκεκριμένο άρθρο του αθλητικού νόμου. Τελικά, λύση φαίνεται να δίνει η εφαρμογή μιας ...πατέντας, με το περίφημο αυτοκόλλητο, με αριθμό που αναμένεται να κολληθεί στα εισιτήρια όσων εισέρχονται στο στάδιο.

Επιπρόσθετο και επίσης πολύ σημαντικό πρόβλημα με τα εισιτήρια είναι και αυτό που αποκαλύφθηκε χτες, ότι αρκετά απ' όσα έχουν τυπωθεί δεν φέρουν καν το όνομα του κατόχου (ή το ΑΜΚΑ του, όπως επίσης ορίζει ο αθλητικός νόμος), αλλά εντελώς άσχετα στοιχεία. Δείγμα και αυτό ότι μπροστά στα κέρδη και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που διακυβεύονται γύρω από μιας τέτοιας εμβέλειας ποδοσφαιρικό αγώνα, καταστρατηγούνται από τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους ακόμα και όσα οι ίδιοι συμφώνησαν και αποφάσισαν «για το καλό του αθλήματος», όπως διατυμπανίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Πιέσεις και αναδίπλωση κυβερνητικών παραγόντων

Την ίδια ώρα, τόσο η ΕΠΟ όσο και οι δύο ΠΑΕ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, πίεζαν για τη διεξαγωγή του τελικού, προκειμένου φυσικά να μην θιγούν τα συμφέροντα και τα κέρδη που συνδέονται με έναν τέτοιας σημασίας αγώνα (τηλεοπτικά, χορηγοί, διαφημίσεις κ.λπ.). Οι διοικούντες των δύο ομάδων και ιδιαίτερα οι ισχυροί άνδρες αυτών (Δ. Μελισσανίδης - Ι. Σαββίδης) είχαν εκφράσει την κοινή γραμμή για τη διεξαγωγή ενός άψογου παιχνιδιού, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα, φυσικά, στις κόντρες αντίπαλων συμμαχιών που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αν και αρχικά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες του αθλητισμού φέρονταν ανένδοτοι στην απόφασή τους, τελικά, χτες το μεσημέρι, όλες οι πληροφορίες από πλευράς υφυπουργείου συνέτειναν στη διεξαγωγή του αγώνα. Μάλιστα, στις διαβουλεύσεις, που συνεχίστηκαν μέχρι τα ξημερώματα, ο υφυπουργός φέρεται να είχε επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έδειξε την ξεκάθαρη προτίμησή του στο να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα και να γίνει κανονικά ο τελικός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ