Παρασκευή 5 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
Περηφάνια για την αγωνιστική κληρονομιά, πίστη στη δύναμη του λαού και της νεολαίας

Μεγάλη εκδήλωση, αφιερωμένη στην κατάληψη της Νομικής τον Φλεβάρη του 1973 πραγματοποιήθηκε χτες από τις Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ο Θ. Παφίλης μίλησε στην εκδήλωση
Ο Θ. Παφίλης μίλησε στην εκδήλωση
Εμαθαν για την κατάληψη της Νομικής το 1973 και άκουσαν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το χαρακτήρα και τις αιτίες του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967, για τα συμπεράσματα που αντλεί το Κόμμα από τη δράση και τη στρατηγική του. Αγόρασαν την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», με τίτλο «Δικτατορία 1967 - 1974» και, τέλος, τραγούδησαν μαζί με το συγκρότημα της ΚΝΕ τα αντιδικτατορικά τραγούδια που συντρόφευαν τους εργαζόμενους και τη νεολαία στους αγώνες τους ενάντια στη χούντα. Ο λόγος για τους εκατοντάδες φοιτητές που με ενθουσιασμό και περηφάνια για τη μεγάλη αγωνιστική κληρονομιά που παραλαμβάνουν από τις προηγούμενες γενιές συμμετείχαν χτες στην εκδήλωση των Οργανώσεων ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομικής, εκεί που τον Φλεβάρη του 1973, οι φοιτητές με τη λαϊκή συμπαράσταση οργάνωσαν έναν από τους κορυφαίους σταθμούς της αντιδικτατορικής πάλης.

Στην πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται στην πολύμορφη δράση των Οργανώσεων του Κόμματος για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα, συμμετείχαν επίσης δικηγόροι, αλλά και πανεπιστημιακοί. Παραβρέθηκε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ μίλησαν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΠΟ ΑΕΙ Αττικής.

Εκθεση με ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική πάλη στο ισόγειο του κτιρίου
Εκθεση με ντοκουμέντα από την αντιδικτατορική πάλη στο ισόγειο του κτιρίου
Ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην πείρα που αντλεί το Κόμμα από τη στρατηγική και τη δράση του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, βγάζοντας πολύτιμα συμπεράσματα. Οπως είπε, αυτά τα συμπεράσματα έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, γιατί «σε συνθήκες αστικής νομιμότητας, στο όνομα των διάφορων δυσκολιών, του αρνητικού συσχετισμού, της απογοήτευσης και της νέας διάψευσης των ελπίδων από την υποτιθέμενη αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργείται μαζικά η μοιρολατρία, η αναποτελεσματικότητα των αγώνων, το "δεν γίνεται τίποτα". Στόχος είναι η φθορά των συνειδήσεων, ιδιαίτερα στη νεολαία, η καθήλωση των ριζοσπαστικών συνειδήσεων, ο συμβιβασμός, η υποταγή στη σημερινή βαρβαρότητα, η ενσωμάτωση της λαϊκής αγανάκτησης σε ανώδυνες για το σύστημα ενέργειες. Και τότε, επί δικτατορίας τα ίδια έλεγαν, ότι δεν γίνεται τίποτα. Την ίδια μοιρολατρία καλλιεργούσαν. Ομως, τα πράγματα δεν έμειναν ποτέ στην ιστορία έτσι, ούτε και θα μείνουν. Δεν μπορούν να σταματήσουν τις εξελίξεις. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα ανασυνταχθεί, θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει πεισματικά, αποφασιστικά να προβάλλει την ιστορική μνήμη και τη γνώση στις νεότερες γενιές που προσπαθούν κυριολεκτικά να τις ευνουχίσουν από την Ιστορία. Θα προβάλλει τα συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν τη ρεαλιστικότητα της πάλης για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό. Οπως τότε, που το ΚΚΕ, παρά τα προβλήματα που είχε, παρά την τρομοκρατία, παρά το ότι δεν είχε Κομματικές Οργανώσεις μπήκε στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή της στρατιωτικής δικτατορίας, πολύ περισσότερο σήμερα, το Κόμμα οπλισμένο με τις επεξεργασίες των τελευταίων Συνεδρίων του και έχοντας την πείρα των 100 χρόνων θα μπει μπροστά για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Στιγμιότυπα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στιγμιότυπα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Το μέλος της ΚΕ στάθηκε στις βαθύτερες αιτίες του πραξικοπήματος, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να αναζητηθούν πρώτα και κύρια μέσα στους κόλπους της αστικής τάξης, που διαπερνούσαν το αστικό κράτος, ότι η δικτατορία των συνταγματαρχών γεννήθηκε μέσα από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος. Οσο για τον στόχο των πραξικοπηματιών, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι είχαν ενιαία αντίληψη από την αρχή, επιδίωξή τους ήταν να διαμορφωθεί ένα «υγιές» αστικό πολιτικό σύστημα, «σύγχρονο», σαφώς αντικομμουνιστικό, με βασικό πυλώνα την «εθνικόφρονα παράταξη» και με χαρακτηριστικά αστυνομικού κράτους. Στο πλαίσιό του θα εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία τα αναμορφωμένα αστικά κόμματα, ενώ θα ήταν καθιερωμένος και ο παρεμβατικός ρόλος του στρατού.

Η αντιδικτατορική πάλη, συνέχεια των ηρωικών παραδόσεων

Εκτενώς αναφέρθηκε ο Θ. Παφίλης στη δράση του Κόμματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που τα μέλη του, όπως και τα μέλη της ΚΝΕ αποτέλεσαν την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης. Οπως είπε, η λαϊκή πάλη ενάντια στο καθεστώς της χούντας δεν αναπτύχθηκε ξεκομμένα, αλλά ως συνέχεια των μεγάλων αγώνων προηγούμενων δεκαετιών: «Ηταν συνέχεια των αγώνων που πρωτοστάτησε το ΚΚΕ από τη δεκαετία του '20, από το Μάη του '36, από το ΕΑΜ, τον ΔΣΕ. Αυτό έπαιζε καταλυτικό ρόλο και μέσα στα πανεπιστήμια, γι' αυτό όλη η πολεμική από τη χούντα, από την άρχουσα τάξη και άλλες ομάδες στρεφόταν ενάντια στο ΚΚΕ, προσπαθώντας να ευνουχίσουν το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα από την προοπτική, που παρά τις δυσκολίες και τα λάθη που είχε το Κόμμα έδειχνε στην ανατροπή της χούντας με προοπτική το Σοσιαλισμό».

Οθόνη στήθηκε στην είσοδο της Νομικής
Οθόνη στήθηκε στην είσοδο της Νομικής
Τα «διαχρονικά συμπεράσματα» που αφορούν το ΚΚΕ, στα οποία στάθηκε ο Θ. Παφίλης στην ομιλία του περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αυτοτελούς ιδεολογικής - πολιτικής δράσης του Κόμματος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Επίσης, ότι το Κόμμα δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται από τις όποιες εξελίξεις, πρέπει να αντέχει σε ανηφόρες και κατηφόρες, στις μεγάλες πιέσεις σε μη επαναστατικές συνθήκες για να βάλει νερό στο κρασί του. Να μην υποστέλλει ποτέ την πάλη κατά του οπορτουνισμού και να διατηρεί ως κόρη οφθαλμού την οργανωτική του αυτοτέλεια, σε όλες τις συνθήκες, νόμιμης ή παράνομης/μισοπαράνομης δράσης. Τέλος, σημαντικό συμπέρασμα που ανέδειξε ο ομιλητής είναι η ανάγκη για γερές ΚΟ του ΚΚΕ, πρώτα από όλα μέσα στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης, αλλιώς δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τον ιστορικό του ρόλο.


ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 54 χρόνων από την επιβολή της χούντας(2021-04-20 00:00:00.0)
Συμπεράσματα και διδάγματα από την αντιδικτατορική πάλη(2017-06-23 00:00:00.0)
Μελετώντας την Ιστορία θωρακίζουμε την πάλη για τη νέα έφοδο για την εργατική εξουσία(2017-04-23 00:00:00.0)
40 χρόνια μετά...(2013-11-16 00:00:00.0)
«Παράθυρο στον κόσμο» οι εκπομπές του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας»(2010-04-25 00:00:00.0)
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΗΣ Η Δικτατορία μπο(1998-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ