Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σφοδρό παζάρεμα σε πολλά επίπεδα

Αντιδράσεις της Λευκωσίας για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, με την επιστολή στον ΟΗΕ που αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνέχεια των διεργασιών σε πολλά επίπεδα παρατηρείται στο Κυπριακό, δεδομένων και των σχεδιασμών που δυναμώνουν για νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ως μέρος ευρύτερων επιδιώξεων για την αξιοποίηση του μεγάλου ενεργειακού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, εστιάζοντας ακριβώς στις γεωτρήσεις που το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την άκρως επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στις αρχές Απρίλη, η Αγκυρα συνέχισε με επιστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας ευθέως τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία άλλωστε εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει, μιλώντας μόνο για «ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου»). Σε έντονους τόνους, η Αγκυρα επισημαίνει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», επιβεβαιώνοντας πόσο βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί σε όλη την περιοχή.

Αντιδρώντας στην τουρκική επιστολή προς τον ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Κορνήλιος Κορνηλίου ανέφερε ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε». Πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου πρέπει».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει τροχιοδρομήσει τις ενέργειές της και ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν κανονικά και με απόλυτη σοβαρότητα.

Στο μεταξύ, στα τέλη της βδομάδας, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στις συνομιλίες τον γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, υποστήριξε ότι στις τελευταίες συναντήσεις «έγινε μια καλή συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα σημαντικά ζητήματα, αν και ακόμη εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές διαφορές». Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ευελπιστεί ότι θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφασιστική προώθηση της διαδικασίας στις κρίσιμες βδομάδες που θα ακολουθήσουν». Θυμίζουμε ότι μέσα στο Μάη έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα συναντήσεις Ακιντζί - Αναστασιάδη, στις 11 και στις 17 του μήνα.

Διευρύνει τα σχέδια η Τουρκία

Στο μεταξύ, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ενέργεια, που οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη βδομάδα για πολλοστή χρονιά το «Atlantic Council» (αμερικανική «δεξαμενή σκέψης»), επιβεβαιώθηκε ότι η Αγκυρα επιδιώκει διευρυμένες επαφές ώστε να διασφαλίσει «εναλλακτικές» και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές κόντρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «ρόλο - κλειδί» για τη διασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας» στην περιοχή, και ότι επιδρά καθοριστικά στις τάσεις που αλλάζουν στον ενεργειακό τομέα, ως ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές Ενέργειας στον ΟΑΣΕ. Ακόμα, ότι έχει καταρτίσει τεράστια επενδυτικά σχέδια και έχει ήδη λάβει κρίσιμα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών στον κλάδο του φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης κ.λπ. Οπως είπε, στόχος είναι να αυξηθεί η ικανότητα αποθήκευσης από τα 2,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που είναι σήμερα, στα 11 δισ. κ.μ. Επίσης, επιταχύνει την αύξηση των αγωγών που διασχίζουν την τουρκική επικράτεια, από οκτώ σε δέκα.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν και διάφοροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που επανέλαβαν ότι προχωρούν οι επαφές για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ, Σαούλ Μεριντόρ, είπε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μια «ωφέλιμη εξαγωγική ευκαιρία για το Ισραήλ. Το ισραηλινό αέριο θα μπορούσε να (ξεκινήσει να) φτάνει στην Τουρκία μέσα σε 2-3 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ