Πέμπτη 4 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ
Παρέμβαση με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Την έντονη ανησυχία του για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πυρασφάλεια της χώρας, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, μετά μάλιστα και από την πρόσφατη αποδυνάμωση που υπέστησαν αρκετές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια, προκειμένου να επανδρωθούν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που λειτουργούν ήδη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τους κεντρικούς οδικούς άξονες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων, που τους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα που έχει να κάνει με την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και της λαϊκής περιουσίας, έχει δείξει σε ποια κατεύθυνση κινείται η πολιτική της. Πλήρη αδιαφορία όχι μόνο για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον ελληνικό λαό η συνεχόμενη διαχρονική αποσάθρωση των δομών πυρασφάλειας, αλλά και παντελή έλλειψη ευαισθησίας για τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες πυροσβέστες, μόνιμοι και πενταετείς, από το ξεσπίτωμα που έχουν υποστεί με τις εξοντωτικές μεταθέσεις.

Εχει αναδειχθεί σε πρωτεύον μέλημά της η με κάθε τρόπο και με όποιο κόστος για τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ποτέ άλλοτε καμία κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, δεν είχε ενδιαφερθεί να καλύψει τα κενά πυρασφάλειας που υπήρχαν στα αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς όταν ήταν υπό κρατικό έλεγχο. Τώρα που ξεπουλήθηκαν και αυτές οι υποδομές που αποτελούν λαϊκή περιουσία, η οποία έχει δημιουργηθεί με τον ιδρώτα και το αίμα της εργατικής τάξης, τους έπιασε η ευαισθησία.

Την ίδια ώρα που με συνοπτικές διαδικασίες ιδρύει άρον - άρον Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε ιδιωτικοποιημένες υποδομές μεταφορών, τις οποίες υποχρεώνεται να χρυσοπληρώνει ο λαός για τη χρήση τους, τώρα σχεδιάζουν να κλείσουν και να συγχωνεύσουν δεκάδες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια που παρέχουν υπηρεσίες πυρασφάλειας σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, προκειμένου να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες που αφορούν ανάγκες κοινωνικού χαρακτήρα.

Ηδη, οι πιστώσεις για το ΠΣ είναι πετσοκομμένες κατά 150 εκατ. περίπου από την προ οικονομικής κρίσης εποχή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο ΠΣ συνεχώς επιδεινώνονται. Τα πραγματικά κενά ανέρχονται σε 4.000 περίπου. Την ίδια ώρα, πεντέμισι χιλιάδες συμβασιούχοι και πενταετείς πυροσβέστες παραμένουν σε ομηρία και εργασιακή ανασφάλεια και με μισθούς πείνας.

Ολοι οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος μόνιμοι και συμβασιούχοι εργάζονται με μεγάλες ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό και μέτρα υγείας και ασφάλειας. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση στις αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών, επιλέγει να αναπροσαρμόζει συνεχώς τον κανονισμό μεταθέσεων σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, για να διευκολύνει τις συχνές μετακινήσεις και μεταθέσεις εκατοντάδων πυροσβεστών για τη συγκυριακή τους κάλυψη.

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και τους φόβους του για την ύπαρξη όλων αυτών των αρνητικών παραγόντων συνδυαστικά, σχετικά με την προετοιμασία για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τις συνέπειες που θα υπάρξουν αν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωση μεγάλων πυρκαγιών.

Tο ΠΑΜΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος και δηλώνει ότι με αποφασιστικότητα θα βρεθεί στο πλευρό τους, για να παλέψουν από κοινού για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αρτιότερη πυρασφάλεια για τη χώρα και το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ