Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στις προσλήψεις με «μπλοκάκι»

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χτες, ενάντια στην απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι»). Η παρέμβαση έγινε με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), ενώ συμμετείχε το Σωματείο Εργαζομένων μετά από έκτακτη συνεδρίαση.

«Η πρωτοβουλία για παράσταση διαμαρτυρίας άσκησε πίεση στη Διοίκηση του Νοσοκομείου και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μπλοκαρίστηκε για την ώρα. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουμε και στο μέλλον ανάλογες προσπάθειες. Συνεχίζουμε αγωνιστικά με την οργάνωση της απεργίας στις 17 Μάη», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Λευτέρης Πουρνάρας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Πριν λίγες μέρες, η ΑΣΥ είχε καταγγείλει ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου, συντονισμένη με τις κυβερνητικές επιταγές, προτιθόταν να φέρει σε ψήφιση στο ΔΣ του Νοσοκομείου σχέδιο για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού με «μπλοκάκι». «Το σχέδιο αυτό», επεσήμανε η ΑΣΥ, «αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στο Νοσοκομείο, την ώρα που ήδη όλο το προσωπικό σε φύλαξη, σίτιση και καθαριότητα εργάζεται με συμβάσεις και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καμουφλάρονται υπό τον μανδύα των επικουρικών».

Επίσης, η ΑΣΥ σημειώνει ότι η πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού με «μπλοκάκια» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σταδιακή κατάργηση των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, στην ενίσχυση της λειτουργίας των νοσοκομείων με δικούς τους πόρους, καθώς τα «μπλοκάκια» πληρώνονται απ' τις εισφορές των ασθενών. Υπογραμμίζει ότι στην ίδια λογική κινείται και η απογευματινή λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, με τον ασθενή να καλείται για άλλη μια φορά να πληρώσει για να λάβει πιο άμεση φροντίδα υγείας.

Την ίδια ώρα, οξυμένα προβλήματα αντιμετωπίζει συνολικότερα και το ΓΝ Καλαμάτας, όπως η υπολειτουργία του Μαγνητικού Τομογράφου και του Μαστογράφου. Στον Αξονικό και το Ακτινολογικό το προσωπικό βρίσκεται σε συνεχές καθεστώς υπερεργασίας, στο πολυδιαφημισμένο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο τρεις νοσηλευτές καλούνται να εργαστούν όλο το 24ωρο και 7 μέρες τη βδομάδα σε καθεστώς «on call» εφημερίας. Στις Μονάδες αντί να βελτιώνεται, η κατάσταση χειροτερεύει, με την αναλογία στη ΜΕΘ να είναι στο 1/3 όλο το χρόνο. Μονάδες, τμήματα και κλινικές βρίσκονται σε καθεστώς παράνομου ωραρίου, με χιλιάδες ρεπό και άδειες να οφείλονται.

«Η μόνη ουσιαστική λύση είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες. Τα τεχνάσματα τύπου "μπλοκάκια", πέραν του γεγονότος ότι εξαφανίζουν οποιαδήποτε ίχνη ποιότητας στη φροντίδα υγείας, το μόνο που προσφέρουν είναι εργαλείο για λαϊκισμό στη διοίκηση του Νοσοκομείου για να παρουσιάσει έργο στην κάλυψη των κενών θέσεων», τονίζει η ΑΣΥ.

«Δεκάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια απ' το Νοσοκομείο μας, αλλά δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ (...) με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες να εργάζονται κάτω από συνθήκες εξαθλίωσης και εξουθένωσης», καταγγέλλει και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, απαιτώντας την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού(12/9/2019)
Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε ΜΕΘ και άλλες κλινικές(10/10/2015)
«Επίτευγμα» η ανθυγιεινή πολιτική(23/10/2010)
«Ασθενούν βαριά» από έλλειψη προσωπικού(20/7/2007)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org