Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Καταγγελίες για το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού

Την επιχείρηση νοθείας και εκβιασμού των εργαζομένων, με από κοινού παρεμβάσεις εργοδοσίας και εργοδοτικών συνδικαλιστών, όπως αυτές εκφράζονται στο σωματείο - φάντασμα «Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χρυσούπολης και Επαρχίας Νέστου», καταγγέλλει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η θητεία της διοίκησης του συγκεκριμένου σωματείου έχει λήξει εδώ και ένα χρόνο, όμως επειδή πλησιάζουν οι εκλογές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΚΚ), αποφάσισαν... να το «ζωντανέψουν». Ετσι, στις 25 και 26/4, ξεκίνησε το «σαφάρι» ψήφων και εκβιασμών των εργαζομένων στα συσκευαστήρια της περιοχής του Νέστου, με μπροστάρηδες τον νυν και τον πρώην πρόεδρο του ΕΚΚ, που είναι και πρόεδρος του σωματείου - φάντασμα, αλλά και έναν γνωστό συνταξιούχο παράγοντα, όλοι τους στελέχη της ΠΑΣΚΕ.

Στα συσκευαστήρια «Ασσος» και «ΝΕΣΠΑΡ» η ψηφοφορία γινόταν χωρίς κανένα απαραίτητο έγγραφο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.τ.λ.), αλλά με ένα χαρτάκι (post it) από τον εργοδότη. Διαδικασία που συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, αλλά χωρίς καν τα χαρτάκια. Ετσι, δεν γνωρίζει κανείς ποιοι ψήφισαν, αν είναι μέλη του σωματείου ή εργαζόμενοι του κλάδου, αν έχουν ψηφίσει μόνο μία φορά.

Οταν οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του ΕΚΚ με την «Ταξική Ενότητα» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), που παρακολουθούσαν τη διαδικασία των αρχαιρεσιών, επιχείρησαν να καταθέσουν ένσταση για την καταστρατήγηση κάθε νόμιμης διαδικασίας, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ τους επιτέθηκαν. Στη συνέχεια, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ μαζί με τον πρόεδρο του συνεταιριστικού συσκευαστηρίου «ΝΕΣΠΑΡ» και τον υπεύθυνο παραγωγής απομάκρυναν βίαια τον εκπρόσωπο της «Ταξικής Ενότητας». Τα ίδια περιστατικά επαναλήφθηκαν και την επόμενη μέρα, στο συσκευαστήριο «Agiasma S.A.».

Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καυτηριάζει επίσης τη στάση του δικηγόρου που διενεργούσε τις εκλογές και ζητά από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας να πάρει θέση, καθώς ο δικηγόρος ενώ διαπίστωσε τις παρανομίες, δέχτηκε τις γραπτές ενστάσεις των ταξικών δυνάμεων, είδε τις δύο περιπτώσεις βίαιης απομάκρυνσης των στελεχών της «Ταξικής Ενότητας» και άκουσε τις υβριστικές επιθέσεις προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση, μέσα στα σωματεία να γυρίσουν την πλάτη «στους καρχαρίες που λυμαίνονται το ΕΚ Καβάλας. Δεν μπορούμε άλλο να δεχόμαστε την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν μπορούμε άλλο να ανεχόμαστε τέτοιες πρακτικές που αλλοιώνουν τον συσχετισμό μέσα στο ΕΚΚ και κηρύσσουν μέσα στους χώρους δουλειάς τον νόμο των αφεντικών». Καλεί δε όλα τα σωματεία του νομού να βγάλουν καταδικαστική ανακοίνωση και διαμαρτυρία για τα γεγονότα και τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ.

Ανακοίνωση καταγγελίας έχει εκδώσει και το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας.

Ο,τι περνά από το χέρι τους για να διατηρήσουν τον αρνητικό συσχετισμό...

Τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Τεχνικών Υπαλλήλων Ελασσόνας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να οργανώσει τις αρχαιρεσίες καταπώς τη βολεύει, αγνοώντας το νόμο και το καταστατικό του σωματείου, προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία για άλλη μια φορά, με νοθείες και παρατυπίες, καταγγέλλει η ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Οπως σημειώνει, η αρχική προκήρυξη για αρχαιρεσίες στις 5, 6 και 7 Απρίλη έγινε παράτυπα, με απόφαση του τότε Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, χωρίς αυτό να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής κ.τ.λ. Οι εκλογές ματαιώθηκαν, ελλείψει εφορευτικής επιτροπής, όπως διαπίστωσε και ο παριστάμενος δικαστικός αντιπρόσωπος.

Στις 5/4 έληξε η θητεία του ΔΣ και παρότι η ΔΑΣ προσπάθησε να υπάρξει συνεννόηση για διενέργεια εκλογών, η στάση της πλειοψηφίας ήταν ανένδοτη. Καθώς το σωματείο στερούνταν κανονική διοίκηση, μέλη του κατέθεσαν αίτηση στο Ειρηνοδικείο Ελασσόνας για το διορισμό προσωρινής διοίκησης, η οποία θα εκδικαστεί στις 22/5. Με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου ορίστηκε νέα διοίκηση, απόφαση που κοινοποιήθηκε σε όλα τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης, τα οποία όφειλαν να παραδώσουν άμεσα σφραγίδα, βιβλία, κλειδιά κ.λπ. με πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής.

Η απερχόμενη διοίκηση, με τις πλάτες όσων τους πατρονάρουν σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο - δηλαδή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας και της ΓΣΕΕ - αρνείται να συμμορφωθεί. Μάλιστα, η νέα διοίκηση έκανε σχετική παράσταση διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος ζήτησε με έγγραφό του προς την απερχόμενη διοίκηση να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της προσωρινής διαταγής. Παρ' όλα αυτά, η απερχόμενη διοίκηση επέμεινε στα δικά της, ορίζοντας μάλιστα νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για τις 19, 20 και 21 Απρίλη.

Οι αρχαιρεσίες φυσικά δεν πραγματοποιήθηκαν, με την απερχόμενη διοίκηση να ορίζει νέες ημερομηνίες εκλογών στις 26, 27 και 28 Απρίλη, χωρίς ούτε αυτή τη φορά να καταφέρουν να τις πραγματοποιήσουν, χάρη στην αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών της ΔΑΣ που δεν επιτρέπουν τη συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης στο σωματείο.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι σήμερα το σωματείο εκπροσωπείται από την 7μελή προσωρινή διοίκηση που όρισε το δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι «η προσπάθειά μας όλο αυτό το διάστημα και σήμερα παραμένει η ίδια: Να συνεννοηθούμε και με ίσους όρους να πάμε το σωματείο σε εκλογές». Καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, για τον βρώμικο ρόλο που παίζει ακόμα μια φορά ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, που είναι πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στην ΟΙΥΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org