Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
H Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία

«Κατασκευή ευθύγραμμης κίνησης» (1925), Ιβάν Κουντριάσοφ, από τη Συλλογή Κωστάκη
«Κατασκευή ευθύγραμμης κίνησης» (1925), Ιβάν Κουντριάσοφ, από τη Συλλογή Κωστάκη
Μια ξεχωριστή βραδιά, που συνδυάζει τη μουσική με τις εικαστικές τέχνες, προτείνει στο κοινό το Μέγαρο Μουσικής, με την εκδήλωση «Transcription Ensemble - Η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία» στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», την Τετάρτη 10 Μάη στις 8.30 το βράδυ.

Τα μέλη του συνόλου (Γιώργος Κανδυλίδης - βιολί, Χρήστος Γρίμπας - βιολοντσέλο και Νίκος Ζαφρανάς - πιάνο) προσεγγίζουν συνδυαστικά - μουσικά και οπτικοακουστικά - τη Ρωσική Πρωτοπορία, μια από τις πιο δημιουργικές και εκρηκτικές περιόδους της τέχνης του 20ού αιώνα (1900-1930), παίζοντας έργα Ρώσων συνθετών και συνοδεύοντάς τα με προβολές εικόνων από πίνακες της περίφημης Συλλογής Κωστάκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκτός Ρωσίας συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας και περιλαμβάνει 1.275 έργα: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά διάσημων καλλιτεχνών, όπως Malevich, Kandinsky, Popova, Tatlin, Matiushin κ.ά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού υλικού του βίντεο (παραγωγή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) που προβάλλεται κατά τη διάρκεια των μουσικών μερών, έχει η Μαρία Τσαντσάνογλου. Τον συγχρονισμό οπτικού υλικού και προβολής έχει αναλάβει η Ευδοξία Μπανιωτοπούλου, PhD.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ανήκει στον Κύκλο Γέφυρες (Γέφυρες Τεχνών), που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org