Τετάρτη 3 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διορίστηκε προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ

Ορίστηκε τελικά, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, προσωρινός επίτροπος στην ΑΕΠΙ, με σκοπό, όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, «την άμεση αντιμετώπιση των σοβαρών διαχειριστικών προβλημάτων της ΑΕΠΙ και την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων».

Ο προσωρινός επίτροπος, του οποίου η θητεία είναι 6μηνη, υποκαθιστά τη διοίκηση της ΑΕΠΙ και, όπως αναφέρεται, «θα εργαστεί με σκοπό να εισπραχθούν και να διανεμηθούν οι αμοιβές στους δικαιούχους της ΑΕΠΙ. Μπορεί να ασκήσει κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων τους και να επέμβει αποφασιστικά ακυρώνοντας κάθε πράξη ή απόφαση που μπορεί να επιφέρει τη διακοπή ή την πτώχευση της ΑΕΠΙ, και κατά συνέπεια την απώλεια των δικαιωμάτων των δικαιούχων». Ο προσωρινός επίτροπος, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «θα αντικατασταθεί από τον επίτροπο που προβλέπει ο νέος νόμος για τη Διαχείριση των Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, ο οποίος θα υποβληθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή».

Ομως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θα δώσει λύσεις, αλλά θα πολλαπλασιάσει παρόμοια προβλήματα, μιας και κινείται στην ίδια τη λογική των κατευθύνσεων που έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ. Η ένταξη της κοινοτικής Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη παραπέρα επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ακόμα ανεκμετάλλευτη σχετικά «πίτα» των πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς προβλέπει στην ουσία την ίδρυση πολλών ΑΕΠΙ των Ανεξάρτητων Οντοτήτων Διαχείρισης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο χώρο των δημιουργών(16/1/2020)
Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της ΑΕΠΙ(16/5/2018)
Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΑΕΠΙ(23/1/2018)
Σε ετοιμότητα ενάντια στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα(17/12/2016)
«Προϊόντα» τα πνευματικά δικαιώματα(10/4/2009)
Η ΑΕΠΙ στην αντεπίθεση(6/2/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org