Τρίτη 2 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2017
Η αντεργατική - αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν οργανωμένα δεν την ανατρέψουμε!

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Πέρρου, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στη χτεσινή συγκέντρωση

Οι εξελίξεις δημιουργούν νέες απαιτήσεις στην πάλη μας. Μετά από 7 χρόνια βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, οι ενώσεις και τα επιτελεία των αστών, τα κόμματα που τους υπηρετούν, όλοι μιλούν για την καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι προ των πυλών, απαιτούν συναίνεση και υποταγή για να μη χαθεί η στιγμή, υπόσχονται καλύτερες μέρες στους ανέργους, στους εργαζόμενους που υποφέρουν, στη νεολαία, από αυτή την ανάπτυξη. Είναι το νέο όχημα εγκλωβισμού του λαού, ψεύτικων προσδοκιών και ψεύτικων ελπίδων.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη που επιδιώκουν, θα στηθεί και ήδη θεμελιώνεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» περιέχει αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που θα προστεθούν στα προηγούμενα και θα φέρουν νέα δεινά για τους εργαζόμενους. Η μείωση του αφορολόγητου θα ψαλιδίσει ακόμα περισσότερο το εργατικό εισόδημα, θα έρθει νέο πετσόκομμα σε συντάξεις και παροχές, ο αυτόματος κόφτης είναι εδώ. Η κυριακάτικη αργία που έχει μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο, τώρα οδεύει προς πλήρη κατάργηση, με τη νέα συμφωνία.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν απαίτηση της πλουτοκρατίας και τα περιβόητα «αντίμετρα», που προβάλλουν, είναι για να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, γιατί πάλι αυτούς θα έχουν αποδέκτες. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε, θα συνεχίσουν πιο άγρια την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Τέτοια μέτρα, εξάλλου, προωθούνται σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες καθώς και στην ΕΕ, συνθέτοντας τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».


Η αντεργατική - αντιλαϊκή βαρβαρότητα δεν έχει τέλος, αν δεν την σταματήσουμε με τη δύναμη της οργάνωσής μας, με την απόφασή μας να την ανατρέψουμε! Παίρνουμε στα χέρια μας την πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 17 Μάη. Να παραλύσει από απεργούς όλη η Ελλάδα. Κανένας στη δουλειά! Είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε άμεσα και νωρίτερα. Δημιουργούμε προϋποθέσεις κλιμάκωσης. Για να εμποδίσουμε τα νέα βάρβαρα αντεργατικά σχέδιά τους, για να ανακτήσουμε όσα μας αφαίρεσαν τα τελευταία χρόνια.

Μπλέκουν τη χώρα στα αιματηρά ιμπεριαλιστικά παιχνίδια

Η άλλη όψη της ταξικής πολιτικής είναι η επιχείρηση γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, που όλο και περισσότερο μοιάζει με το μάτι του κυκλώνα. Για τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των άλλων μερίδων του κεφαλαίου η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου μπλέκει τη χώρα μας στα επικίνδυνα αιματηρά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών. Αυτό ονομάζουν «όαση σταθερότητας και ασφάλειας» στην περιοχή.

Η κυβέρνηση συμμετέχει δραστήρια στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για την αναβάθμιση της ελληνικής πλουτοκρατίας στον σκυλοκαβγά τους με τις αστικές τάξεις των γύρω χωρών, η ελληνική κυβέρνηση έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές. Στο Αιγαίο έχει συγκεντρωθεί πρωτοφανής όγκος πολεμικών πλοίων και φονικών μηχανών κάθε είδους. Από τη Σούδα φεύγουν οι πύραυλοι που βομβαρδίζουν τις άλλες χώρες. Η Σούδα ήταν το ορμητήριο για τους 56 πυραύλους «Τόμαχοκ» που σφυροκόπησαν τη Συρία.

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ, το υψηλότερο ποσοστό ευρωπαϊκής χώρας, τη στιγμή που κόβει το επίδομα ανεργίας και το ρεύμα σε φτωχά σπίτια. Δίνει το 2% του ΑΕΠ, όσο ακριβώς είναι οι αιματηρές περικοπές που συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ. Δίνει βάσεις, αεροδρόμια και λιμάνια, γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Για αυτό παίρνει τα εύσημα και τα συγχαρητήρια των μακελάρηδων!

Τα ίδια εύσημα και συγχαρητήρια παίρνει και για τη βρώμικη δουλειά της υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής των μονοπωλίων, που έχει αναλάβει και προχωράει με ζήλο! Παίρνει μέρος σε 13 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο. Μπλέκει τη χώρα μας και το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια, ενισχύει τη συμμαχία της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, με τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια.

Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, ανάμεσα στις αστικές τάξεις των γύρω χωρών. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μέσα στη φωτιά από την Ουκρανία, τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο πόλεμος στη Συρία, στον οποίο μπλέκονται ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις όπως ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία, συνεχίζεται. Στα Βαλκάνια ξανανάβουν τη φωτιά.

Οπου πηγαίνει, το ΝΑΤΟ σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Βάζει τους λαούς τον ένα ενάντια στον άλλο. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα. Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Το βλέπουμε από την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, από τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η ιστορία του είναι γεμάτη πολέμους, χούντες και τρομοκρατία των λαών.

Απαιτούμε καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Οχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Οχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν. Λέμε όχι στον εθνικισμό, το σοβινισμό. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης

Μας λένε ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Μας τρομοκρατούν χρόνια για να είμαστε με τα χέρια σταυρωμένα. Για ένα να είναι σίγουροι. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Θα αντιπαλέψουμε με όλα μας τα όπλα. Οι λαοί δεν παραδίνονται ποτέ.

Τα συμφέροντα των εργοδοτών ουδέποτε ταυτίστηκαν, ούτε πρόκειται να ταυτιστούν με τα δικά μας. Το σύστημά τους, που βασίζεται στη δική μας εκμετάλλευση και λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο τα δικά τους κέρδη, πάντα θα αποτελεί τροχοπέδη στην ικανοποίηση των αναγκών μας, όπως διαμορφώνονται και εξελίσσονται. Οι αστοί εμφανίζουν ως «εθνικό συμφέρον» το ταξικό τους συμφέρον για τα κέρδη τους. Μας θέλουν συνένοχους και συμμέτοχους στο έγκλημα που διαπράττουν απέναντι σε άλλους λαούς. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αποδεχτεί αυτό το ρόλο. Δεν μας αξίζει!

Δεν θα ματώνουμε για τα κέρδη τους, δεν θα γίνουμε κρέας στα κανόνια τους. Δεν μπαίνουμε κάτω από την ξένη, εχθρική για μας, σημαία της πλουτοκρατίας και των συμμάχων της. Υψώνουμε τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν. Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά. Αυτό το σύνθημα συνοψίζει το περιεχόμενο της πάλης μας. Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητα, την εργατική αλληλεγγύη!

Απομονώνουμε τους εγκληματίες φασίστες - ναζιστές της Χρυσής Αυγής, που εκτοξεύουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο με στόχο να χτυπήσουν συνολικά το εργατικό κίνημα. Οργανώνουμε πιο μαζικά και με καλύτερους όρους την ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, δίνουμε τη μάχη της ένταξής τους στα σωματεία μας, για να διεκδικήσουμε ενιαία απέναντι στους εκμεταλλευτές μας αυτά που μας ανήκουν. Διαμορφώνουμε τη στάση μας σε κάθε περίπτωση με βάση τα συμφέροντα της τάξης μας, θέτουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Ενισχύουμε το μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση - ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει

Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι για μας κριτήριο της οικονομικής κοινωνικής οργάνωσης και ανάπτυξης. 131 χρόνια μετά το αίτημα για οκτάωρο, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, να απολαμβάνουμε περισσότερα, να υπάρχει ελεύθερος χρόνος με δυνατότητα για πολιτισμό, μόρφωση, συμμετοχή στην κοινωνική οργάνωση, ανέβασμα του βιοτικού και πνευματικού επιπέδου των ανθρώπων. Με δωρεάν Υγεία υψηλού επιπέδου και Παιδεία για όλους, με στέγη για όλους, δουλειά με δικαιώματα για όλους. Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο, σε μας ανήκει και τον διεκδικούμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο!

Πάμε κόντρα σε όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν συμφέρον να υπερασπίζονται αυτό το σάπιο σύστημα. Στήνουν αναχώματα, είτε προβάλλοντας ως αλλαγή την κυβερνητική εναλλαγή στην εξουσία των μονοπωλίων, είτε προβάλλοντας ως στόχο των εργατών τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου για αλλαγή νομίσματος χωρίς ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Ανάμεσά τους, θλιβεροί υπερασπιστές, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εχουν καθοριστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος, τη δυσκολία στην οργάνωσή του, στην απάντησή του, στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Για το ΠΑΜΕ η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος δεν είναι σύνθημα, αλλά ζήτημα ζωτικής ανάγκης, για το σήμερα, για το μέλλον! Εμείς θέλουμε κίνημα μαζικό, μαχητικό, με ποδάρια στους χώρους δουλειάς, με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εργατική τάξη όχι μόνο μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά, αλλά και να χτίσει μια νέα κοινωνία χωρίς αυτούς και τον παρασιτισμό τους. Αυτό ακριβώς τρέμουν οι εκμεταλλευτές όλου του κόσμου! Δεν είναι ανίκητοι μπροστά στην οργανωμένη δύναμη του λαού. Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με την κοινωνική - λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Εμπνεόμαστε από το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλες μάχες και εργατικές εξεγέρσεις: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ