Σάββατο 29 Απρίλη 2017 - Κυριακή 30 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε κοινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό

Αύριο, Κυριακή, η εκδήλωση στο «STUDIO» με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

«Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες παλεύουμε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννάει τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Με το κάλεσμα αυτό να καταγράφεται στην πρόσκληση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ προετοιμάζεται η αυριανή εκδήλωση για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, που θα είναι αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO», με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εδώ και μέρες, η ΚΟ Αττικής διακινεί σε μετανάστες και πρόσφυγες τετρασέλιδη ανακοίνωση που μεταφράστηκε στα Αραβικά, στα Αγγλικά, στα Αφγανικά και σε άλλες γλώσσες. Εξορμήσεις και περιοδείες πραγματοποιούνται σε τόπους δουλειάς μεταναστών καθώς και σε καταυλισμούς προσφύγων. Επίσης, η προετοιμασία περιλαμβάνει συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να δυναμώσουν η συζήτηση με τους εργάτες από άλλες χώρες, η κοινή πάλη ενάντια στην κοινή αιτία της φτώχειας, της εξαθλίωσης, των πολέμων και της προσφυγιάς. Στη συζήτηση κυριαρχούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι εστίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, αλλά και η ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Επίσης, η ανάγκη να δυναμώσει η επιρροή του Κόμματος, να διαδοθεί η πολιτική του στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

«Είναι σημαντικό καθήκον να δυναμώσει κι άλλο ο προσανατολισμός και η δουλειά του Κόμματος με τους μετανάστες εργάτες», δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» η Καίτη Πανοπούλου, στέλεχος του Κόμματος, κατά τη διάρκεια εξόρμησης σε φασονατζίδικα του κέντρου της Αθήνας. Μεταφέροντας την πείρα της από την παρέμβαση του Κόμματος στους μετανάστες εργάτες, σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό καθήκον και με πολλές ιδιαιτερότητες. «Χρειάζεται πολύς χρόνος και επιμονή, επίγνωση των δυσκολιών και κυρίως προσωπική, συστηματική επαφή. Στους μετανάστες υπάρχει μεγάλος φόβος και αυτό τους κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους, δύσκολα μπαίνουν στην πάλη. Είναι κρίσιμο, ο εργάτης που εγκατέλειψε την πατρίδα του για να καταφέρει να επιζήσει, να εμπιστευτεί τον κομμουνιστή», αναφέρει. Και πώς κερδίζεται η εμπιστοσύνη; Προφανώς με την καθημερινή πάλη, με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στους τόπους δουλειάς. Με τις διεκδικήσεις για το μεροκάματο, για το ένσημο, ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία, με την προσπάθεια να οργανωθούν στα σωματεία τους οι μετανάστες εργάτες. «Πηγαίνουμε στα σπίτια τους και συζητάμε τακτικά, συμμετέχουμε στις χαρές και τις λύπες τους, στον τρόπο ζωής τους, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Ετσι ανοίγουν τα αυτιά τους, μας ακούνε, υποχωρούν προκαταλήψεις και φόβοι», αναφέρει η Καίτη, και συμπληρώνει: «Τους συμπαραστεκόμαστε στις δύσκολες προσωπικές στιγμές, σεβόμαστε την κουλτούρα τους, κι έτσι δενόμαστε...».

Ο Γιώργος Καλαμαράς, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την εκδήλωση, υπογραμμίζει ότι «οι καπιταλιστές έχουν μοναδική επιδίωξη το κέρδος τους, δεν λογαριάζουν "πατρίδα". Ενιαία επιτίθενται, σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις το μόνο που κάνουν, και το κάνουν καλά, είναι να στρώνουν το έδαφος στους εργοδότες για την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών». Επομένως, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση της εργατικής τάξης, να μην μπαίνουν εμπόδια στην πάλη της το χρώμα, η θρησκεία, ο τόπος καταγωγής.

Το στέλεχος του Κόμματος συμπληρώνει: «Ο στόχος της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος έχει ως όρο και τη δραστηριοποίηση των μεταναστών εργατών. Είναι καθαρό πως η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, ενάντια στα μονοπώλια, στις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη σχεδιασμένη παρέμβαση και οργάνωση των μεταναστών εργατών και προσφύγων στα συνδικάτα. Επομένως, το ζήτημα είναι πώς σήμερα θα καταφέρουμε να δυναμώσουμε το εργατικό κίνημα και με τέτοιες δυνάμεις. Πώς θα καταφέρουμε να παρέμβουμε στο πολυπληθές αυτό τμήμα της εργατικής τάξης που η συντριπτική του πλειοψηφία παραμένει ανοργάνωτη, με στόχο να ενταχθεί στα σωματεία και στο σχεδιασμό τους».

  • Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Κορωπί, στις 4 μ.μ. από τον «Σκλαβενίτη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ