Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Ενώ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε νέα επίθεση κατά της Συρίας...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την έντονη αντίδραση της συριακής και της ρωσικής κυβέρνησης προκάλεσε χτες τα ξημερώματα η πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί σε αποθήκη του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, με το πρόσχημα πως υπήρχαν όπλα από το Ιράν και τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζακχάροβα κατήγγειλε την «επίθεση κατά της Συρίας», αποφεύγοντας να κατονομάσει άμεσα το Ισραήλ. Ομως επικαλέστηκε συριακά ΜΜΕ, που ανέφεραν ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, που προκάλεσε κυρίως υλικές ζημιές. Απηύθυνε έκκληση διεθνώς ώστε όλοι «να ενεργούν στο πλαίσιο σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας».

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» είχε μεταδώσει πως το Ισραήλ εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους από τα κατεχόμενα συριακά εδάφη στα Υψώματα του Γκολάν στο νότιο τμήμα της Δαμασκού, σε στρατιωτική εγκατάσταση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, προκαλώντας σειρά εκρήξεων και υλικών ζημιών.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, αλλά και «τα ψέματα και τις κατασκευασμένες κατηγορίες» που εκτόξευσε προχτές ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό, πως η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τις επιθέσεις της 4ης Απρίλη με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς άμαχους.

Πάντως ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Ισραελ Κατζ, μιλώντας από τις ΗΠΑ, όπου συναντάται με Αμερικανούς αξιωματούχους, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού πως «το συμβάν στη Συρία συνάδει απόλυτα με την ισραηλινή πολιτική να ενεργεί ώστε να αποτρέπει το ιρανικό λαθρεμπόριο προηγμένων όπλων μέσω της Συρίας προς τη Χεζμπολάχ».

Παράλληλα, στο Λονδίνο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως η χώρα του θα μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην εξαπόλυση νέας στρατιωτικής «δράσης» κατά της Συρίας, αν της ζητηθεί. Λίγες ώρες πριν τις παραπάνω δηλώσεις, ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον πως ο Πρόεδρος Τραμπ εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αναδιαμορφώσει ένα πολύπλοκο σύστημα αριθμητικού προσδιορισμού των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Ιράκ και Συρία, ώστε να καταστήσει ασαφή τον πραγματικό αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στις συγκεκριμένες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ