Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διάσκεψη για τη «Διεθνή Ασφάλεια» στη Μόσχα

Η διήμερη Διάσκεψη της Μόσχας για τη Διεθνή Ασφάλεια που ξεκίνησε χτες αποτελεί μια εφ' όλης της ύλης παρέμβαση της ρωσικής αστικής τάξης (διοργανώνεται από το 2012 από το υπουργείο Αμυνας) και σε αυτήν συμμετέχουν διπλωμάτες, στρατιωτικοί, αστοί πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων. Στη φετινή διοργάνωση, με κεντρικό θέμα «Παγκόσμια ασφάλεια: Προκλήσεις του 21ου αιώνα» υπάρχουν θεματικά τραπέζια για την «κατάσταση ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή, στην Ασία - Ειρηνικό (βλέπε ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο), αλλά και για πολλές άλλες εστίες όπου εκδηλώνεται ο σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, την «καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», την «αντιπυραυλική άμυνα». Συμμετέχουν, σύμφωνα με τους διοργανωτές 750 καλεσμένοι από 86 χώρες από όλες τις ηπείρους συμπεριλαμβανομένων των Κίνας, ΗΠΑ, χωρών της ΕΕ και εκπροσώπων του ΟΗΕ, της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και πολλών ακόμα.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επικέντρωσε στην αντιμετώπιση της «διεθνούς τρομοκρατίας» - το πρόσχημα που αξιοποιούν όλοι οι ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις τους - ώστε να αποφευχθούν, όπως είπε, «στο μέλλον τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτές σε Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Στοκχόλμη, Αγ. Πετρούπολη». Τόνισε ότι η Συρία είναι το πρώτο πεδίο για να αντιμετωπιστεί το «Ισλαμικό Κράτος», σημείωσε τη συνεργασία Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας και αναφέρθηκε επίσης στη Βόρεια Αφρική, καλώντας σε «συντονισμένη απάντηση της διεθνούς κοινότητας».

Πάντως, στη δική του ομιλία ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, σημείωσε ότι «η Ευρώπη σταδιακά μετατρέπεται από την πιο σταθερή και ειρηνική περιοχή σε μια ζώνη εντάσεων και αντιπαραθέσεων με πρώτον παράγοντα που συμβάλλει σε αυτό την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ» και ανέφερε με έμφαση ότι «η σχέση των εταίρων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».

Τόνισε ότι η αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και γι' αυτό παίρνει τα αναγκαία μέτρα. Επίσης, «οι μη διευθετημένες συγκρούσεις» πρόσθεσε ότι αποτελούν «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» και αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία που έχει «την πιο αρνητική επίδραση στην Ευρώπη», επιμένοντας ότι πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, αλλά «οι ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να δίνουν στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, ώστε αυτό να συνεχίζει τον πόλεμο».

Κατέληξε ότι θέλει να πιστεύει πως θα επικρατήσει «η αλληλοκατανόηση των συμφερόντων του άλλου, θα υπάρξει διάλογος, αμοιβαία εμπιστοσύνη, διαφάνεια και πραγματισμός στις σχέσεις», δηλαδή το «αισιόδοξο σενάριο» και όχι «το απαισιόδοξο της κλιμάκωσης της έντασης, όπου η Ρωσία θα απαντήσει παίρνοντας ταυτόχρονα και προληπτικά μέτρα». Και στις θεματικές η Ρωσία προβάλλει τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου και αμοιβαίας συνεργασίας. Βεβαίως, οι επικλήσεις για συνεννόηση και συμβιβασμούς είναι κάτι που γίνεται ανάμεσα σε εκπροσώπους των καπιταλιστών, ωστόσο η φαγωμάρα για αγορές, ενεργειακούς πόρους, σφαίρες επιρροής, το κυνήγι του κέρδους είναι που οδηγούν σε συγκρούσεις, επεμβάσεις και πολέμους, κάτι που είναι σύμφυτο με το βάρβαρο χαρακτήρα του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στη Διάσκεψη ακόμα πραγματοποιούνται και πολλές διμερείς συναντήσεις, ισχυροποιούνται συμμαχίες, συνεργασίες και μπίζνες μονοπωλίων των οπλικών συστημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ