Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την ΕΡΤ και την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή

Για την απόφαση οικονομικής ενίσχυσης της ΕΡΤ του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, μέσω του ποσοστού 1,5% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Πολιτισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλη και Διαμάντω Μανωλάκου, που υπογράφουν την Ερώτηση, τονίζουν συγκεκριμένα:

«Σας είναι ήδη γνωστό ότι οι οικονομικοί πόροι για την ενίσχυση της παραγωγής του κινηματογράφου διαρκώς εξανεμίζονται με τη μη καταβολή από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς του 1,5% των διαφημιστικών εσόδων τους για την ενίσχυση της παραγωγής κινηματογραφικών έργων.

Ιδιαίτερα μετά την κατάργηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου, του "ειδικού φόρου" για την ανάπτυξη του κινηματογράφου, φόρου που εξασφάλιζε ένα μίνιμουμ ποσό στον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ, η κινηματογραφική παραγωγή στερήθηκε ουσιαστικά από 1,5 έως 2,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό πλαίσιο, η ΕΡΤ ήταν το μοναδικό κανάλι που τηρούσε το άρθρο 7 του νόμου 1866/89, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του νόμου 3905/10, σύμφωνα με τον οποίο οφείλει να διαθέτει για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών έργων το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Σήμερα, ακόμα και αυτό το ελάχιστο ποσό που κατέβαλε η ΕΡΤ για την κινηματογραφική παραγωγή μειώνεται, εφόσον αποφάσισε η οικονομική ενίσχυση από την πλευρά της προς το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, σε εθνικά και ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου, με 200.000 ευρώ συνολικά (50.000 ευρώ ανά έτος), κατά παράβαση του άρθρου 8 παράγραφος 1 Ν. 3905/2010, να προέρχεται από το ποσό που υποχρεούται να διαθέτει για την ενίσχυση της παραγωγής του Ελληνικού Κινηματογράφου, στερώντας και αυτούς ακόμα τους ελάχιστους υλικούς πόρους από την ίδια την παραγωγή.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα ακόμα χτύπημα της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής στο πλαίσιο της συνολικής απαξίωσής της.

Παίρνοντας υπόψη ότι η ΕΡΤ ΑΕ είναι δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο δημόσιο τομέα και εποπτεύεται από το κράτος και επειδή είναι αναγκαία η ενίσχυση της κινηματογραφικής τέχνης από το κράτος, με βάση τα παραπάνω:

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε η ΕΡΤ να υποχρεωθεί να τηρήσει το νόμο και το σύνολο του 1,5% που οφείλει να καταβάλει να διατίθεται όντως για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή και όχι για την ενίσχυση οργανισμών, την οποία συνεργασία της μαζί τους δύναται να την ενισχύει από άλλους πόρους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ