ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--
Ο απόηχος των προχτεσινών αεροπορικών επιδρομών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε θέσεις Κούρδων του Βόρειου Ιράκ και της Βορειοανατολικής Συρίας προκάλεσε το περασμένο 24ωρο έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν και Κίνα.
Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης Τραμπ επειδή οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ «δεν είχαν εγκριθεί από τον συνασπισμό» (των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων τους). Χτες βράδυ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως η Αγκυρα έδωσε στον συνασπισμό «χρονικό περιθώριο μικρότερο της μιας ώρας», πριν εξαπολύσουν επιδρομές εναντίον συμμαχικών κουρδικών δυνάμεων...
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες στελέχη των Κούρδων μαχητών της Συρίας, των δυνάμεων SDF που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, συνόδεψαν Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο στις περιοχές που βομβάρδισαν προχτές οι Τούρκοι. Επιπλέον, αργότερα ο συμπροεδρεύων των δυνάμεων SDF, Ιλχάμ Ασμεντ, ζήτησε από τις ΗΠΑ να παράσχουν στους Κούρδους «αεροπορική προστασία από την Τουρκία»!
Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε πως οι τουρκικές επιδρομές σε δύο κυρίαρχες χώρες προκαλούν «ανησυχία», ότι είναι «ανεπίτρεπτες και αντιπαραγωγικές ενάντια στις ιδρυτικές αρχές των διακρατικών σχέσεων».
Στην Τεχεράνη, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας χωρών «με όποιο κίνητρο ή δικαιολογία παραμένει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω αστάθεια της περιοχής».
Στις Βρυξέλλες, ο ειδικός απεσταλμένος της κινεζικής κυβέρνησης στη Συρία, διπλωμάτης Σίε Σιαογιάν, κάλεσε τους «εξωτερικούς παίχτες στη συριακή κρίση να πάρουν μαθήματα από τις ανατροπές κυβερνήσεων σε Ιράκ, Λιβύη και αλλού». «Κοιτάξτε αυτές τις δύο χώρες. Επέστρεψε η ειρήνη και η σταθερότητα; Ωφελήθηκαν οι λαοί εκεί;» αναρωτήθηκε και σημείωσε ότι το μέλλον του Σύρου Προέδρου Ασαντ «είναι θέμα των συριακών εσωτερικών υποθέσεων, που θα πρέπει να καθορίσει ο συριακός λαός».
Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, παρουσίασε έκθεση των μυστικών υπηρεσιών ως δήθεν «απόδειξη» πως η κυβέρνηση Ασαντ ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων στις 4 Απρίλη στην επαρχία Ιντλίμπ με θύματα δεκάδες αμάχους. Τις αιτιάσεις αυτές απέρριψε ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, που τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ανεπαρκή και πως χρειάζεται διεθνής αμερόληπτη, ανεξάρτητη έρευνα για να εξακριβωθεί τι πραγματικά συνέβη. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία «εξασθενούν τις διεθνείς προσπάθειες για μέτωπο κατά της τρομοκρατίας».