Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Στην υπηρεσία του κεφαλαίου με την κυβέρνηση να υπόσχεται κι άλλα...

Το πλέγμα των «δράσεων ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας», που προγραμματίζονται στο υπουργείο Εξωτερικών για το 2017, καθώς και όσες υλοποιήθηκαν το 2016, παρουσίασαν, προχτές Τρίτη, στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και διπλωμάτες της αρμόδιας διεύθυνσης (Β1, Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού), σε άλλη μια υπηρεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς το κεφάλαιο.

Απευθύνοντας εναρκτήριο χαιρετισμό στη σχετική εκδήλωση στο υπουργείο, με ακροατήριο γενικούς γραμματείς άλλων υπουργείων, διπλωμάτες, επιχειρηματίες και υπηρεσιακά στελέχη, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» με στόχο την οικονομική διείσδυση σε αραβικές και αφρικανικές χώρες, οργανώνοντας διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου (φόρουμ ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών), προκειμένου να απευθύνεται σε αυτές τις αγορές. Σημείωσε ακόμα το ζήτημα της «σταθερότητας» και του ρόλου της Ελλάδας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, ξεχωρίζοντας τομείς όπως ο Τουρισμός και η φαρμακοβιομηχανία.

Μια κυβέρνηση που... πιστεύει στην «επιχειρηματικότητα»

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα», συνέχισε, επαινώντας τους «ανθρώπους της αγοράς που παράγουν πλούτο με ιδέες», χαρακτηρίζοντας ως έναν από τους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής τη στήριξη των «εξωστρεφών» - εξαγωγικών επιχειρήσεων, τη στενή συνεργασία με φορείς όπως ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ κ.ά., θέτοντας ως ρόλο της κυβέρνησης να τις συντονίσει και να τις προσανατολίσει προς νέες αγορές, όπως το Ιράν («μετά το τέλος των κυρώσεων»), η Σαουδική Αραβία («λόγω του πολύ φιλόδοξου σχεδίου που έχουν»), ή η Ινδονησία («η μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα»). Ζήτησε, δε, από τους επιχειρηματίες να κάνουν στο υπουργείο υποδείξεις, να το «βοηθήσουν» στην «αξιολόγηση» της τέτοιας λειτουργίας του, βασικά των αρμόδιων διπλωματικών στελεχών, των γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ), που τους έχει ανατεθεί η αποστολή υποστήριξης της επιχειρηματικής «εξωστρέφειας».

Απολογισμός και στόχοι

Ο διπλωμάτης Δ. Χαλεπίδης, από τη Β1 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ, αναφερόμενος σε όσα έκανε το υπουργείο το 2016, ξεχώρισε δράσεις και επαφές που έγιναν με Κίνα, Ιράν, Ινδία, Ρωσία, Ν. Κορέα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Τουρκία, Τυνησία κ.ά., τις «Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» που διοργάνωσε το ΥΠΕΞ ανά την Ελλάδα, ενημερώνοντας επιχειρηματίες για ξένες αγορές, τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, τις έρευνες αγοράς και μελέτες για ξένες αγορές που έκαναν τα στελέχη των Γραφείων ΟΕΥ και απέστειλαν στα κεντρικά στην Αθήνα προς αξιοποίηση από τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Δίνοντας και κάποια στοιχεία για τη μέχρι τώρα σύνθεση των επιχειρηματικών αποστολών που διοργανώνει το ΥΠΕΞ στο εξωτερικό είπε ότι σε ποσοστό 42% εκπροσωπούνται επιχειρήσεις από τα τρόφιμα - ποτά, ακολουθούν οι κατασκευές και ο Τουρισμός. Πρόσθεσε ότι τα Γραφεία ΟΕΥ (λειτουργούν 55, όλα σε πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό) που δέχονται τα περισσότερα αιτήματα από Ελληνες επιχειρηματίες για την παροχή της όποιας βοήθειας και στήριξης είναι κατά σειρά αυτά σε Πεκίνο, Σανγκάη, Ντουμπάι, Λονδίνο, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Παρίσι, Σόφια.

Για το 2017 ξεχώρισε την επίσκεψη, στα μέσα Μάη, του πρωθυπουργού στην Κίνα, και την υπογραφή 3ετούς Προγράμματος Συνεργασίας, την επίσκεψη το καλοκαίρι του Αλ. Τσίπρα στη Σερβία, και αργότερα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με το Ισραήλ. Επίσης, αναφέρθηκε σε προγραμματιζόμενες Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές με Ιορδανία, Ιράν, Αλγερία, Μαρόκο, Κατάρ κ.ά., τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε Ρωσία, Ολλανδία κ.α., την ενίσχυση των διμερών σχέσεων όπως με τη Γερμανία.

Στάθηκε ιδιαίτερα σε μια προσπάθεια να στηριχτεί η εξαγωγή νωπών φρούτων στις αγορές της Απω Ανατολής.

Προσδιόρισε επίσης ως έργο των διπλωματών, στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, την πληροφόρηση που θα παρέχουν σε επιχειρηματίες του εξωτερικού για πεδία κερδοφορίας τους στην Ελλάδα, με έμφαση σε τομείς όπως Τουρισμός, ακίνητα, τρόφιμα - ποτά, Ενέργεια, πολιτιστική βιομηχανία.

«Το γεωπολιτικό χρηματιστήριο της Ενέργειας»

Ενδιαφέρον είχε και η ενότητα «Στόχοι και προτεραιότητες της Ελλάδας για την ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών υποδομών», που ανέπτυξε ο διπλωμάτης Κων. Κόλλιας (από τη Β7 Διεύθυνση). «Χαράσσονται οι δρόμοι για τις επόμενες δεκαετίες», είπε, εστιάζοντας και στην ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνέδεσε το θέμα με τη «γεωπολιτική ανάδειξη» της χώρας, σε ένα «πλαίσιο ραγδαίων εξελίξεων» στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, την «καίρια γεωγραφική θέση της χώρας», και με στόχο «να καταστεί η Ελλάδα κόμβος ενεργειακός, με επίκεντρο φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό».

Ξεχώρισε τα έργα του ΤΑP, τους σταθμούς LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, την υποθαλάσσια διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας, τις επαφές με τους Ρώσους για τη Νότια όδευση φυσικού αερίου, τον EAST MED μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ, και τις υποθαλάσσιες καλωδιώσεις για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος μεταξύ των τριών χωρών, και μεταξύ ΕΕ - Αφρικής.

«Αν προχωρήσουν αυτά, σίγουρα θα έχουμε ενισχυμένη τη θέση της χώρας στο άτυπο γεωπολιτικό χρηματιστήριο της περιοχής», κατέληξε.

«Συνέργειες» για «μετασχηματισμούς» σε όφελος της «επιχειρηματικότητας»

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γ. Τσίπρας, έβαλε στόχο της κυβέρνησης να «μετασχηματιστεί» το «γραφειοκρατικό» ελληνικό αστικό κράτος, να αντιμετωπιστούν οι «παθογένειές» του ώστε να «υπηρετηθεί» η «επιχειρηματικότητα». Ζήτησε προς τούτο τη «συνέργεια» και των επιχειρηματιών, να συνεχιστούν τα «ανοίγματα» στο εξωτερικό. Τους υποσχέθηκε, δε, «συστηματοποίηση της συνέργειας» αυτής το αμέσως επόμενο διάστημα.

Διέκρινε «συμπτώσεις» στα σχέδια των Κινέζων επιχειρηματιών για να κατοχυρώσουν διαύλους μεταφοράς εμπορευμάτων τους στην ΕΕ με τα αντίστοιχα εδώ για ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο. «Ευκαιρίες» είδε και στις σχέσεις με Ισραήλ, Βαλκάνια, ΗΠΑ, όπως και τις αγορές στην υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις στη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής(2021-09-22 00:00:00.0)
Σε ευθεία διασύνδεση με ΣΕΒ(2017-02-11 00:00:00.0)
Ακτινογραφεί «αγορές» όπου διεκδικούν μερίδια ντόπια κεφάλαια(2016-02-20 00:00:00.0)
Διοργάνωση Συνεδρίου για την τόνωση των εξαγωγών(2014-11-29 00:00:00.0)
Μαθήματα από τον κόσμο της «αγοράς»(2014-04-17 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου για νέα κέρδη(2014-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ