Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια παζαριού με φόντο διαρκείς τουρκικές προκλήσεις

Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ετοιμάζει νέες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» ετοιμάζει νέες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την ένταση με την οποία συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις γύρω από το Κυπριακό αποτυπώνει συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, τις προηγούμενες μέρες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» (και αναμετέδωσαν κυπριακά ΜΜΕ).

Σε αυτήν ο Κύπριος υπουργός εκφράζει «απογοήτευση» για την πορεία των συνομιλιών, σχολιάζοντας ότι «όσο περισσότερες είναι οι δηλώσεις και οι κινήσεις και από τις δύο πλευρές που δηλητηριάζουν το κλίμα τόσο ανεβαίνει ο πήχης για τα θέματα που θα υποβληθούν στο λαό».

Κατά τα άλλα, ο Κασουλίδης αναφέρει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το κράτος με τους Τουρκοκύπριους σε μια ομοσπονδία δικοινοτική, διζωνική βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στους μηχανισμούς απόφασης». Είπε ακόμα ότι «εάν φύγει ο τουρκικός στρατός μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί και εάν ακυρωθεί το μονομερές δικαίωμα επέμβασης τότε για μας θα έχει νόημα η λύση», ότι «η Τουρκία έχει τόσα μεγάλα προβλήματα, το Συριακό, το Ιρακινό, το Κουρδικό, το ΡΚΚ. Πρέπει να είναι πρόβλημα και η Κύπρος και η Ελλάδα; Πρέπει να αρχίσει με μια λύση από την Κύπρο. Η Τουρκία χρειάζεται το στρατό της. Τι δουλειά έχει στην Κύπρο ο στρατός; Τι κάνει στην Κύπρο; Κάνει διακοπές. Ας πάνε στην νοτιοανατολική Τουρκία, στο μέτωπο». Για την «αξιοποίηση» του φυσικού αερίου είπε: «Γύρω μας στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Είναι κοιτάσματα που μετά από χρόνια θα φέρουν έσοδα για όλους τους Κύπριους. Το μέλλον υπόσχεται πολλά σε όλους μας. Αυτό δεν είναι υπέρ μας να το καθυστερούμε. Ούτε υπέρ των Ελληνοκυπρίων ούτε υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Ούτε και υπέρ της Τουρκίας είναι». Συμπλήρωσε ακόμα ότι μελλοντικά μπορούν να διαμορφωθούν διάφορες εναλλακτικές για τη μεταφορά του αερίου της περιοχής στην Ευρώπη, σημειώνοντας: «Ας υπογράψουμε ένα σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία. Η λύση που ψάχνουμε είναι αυτή. Η διαίρεση στα δύο δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Θα είναι η αρχή για άλλα προβλήματα».

Τέλος, για την παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο χαρακτήρισε «άλλο θέμα» τις δυνάμεις της Βρετανίας, προσθέτοντας: «Αφήστε τους Βρετανούς, αυτοί είναι άλλο θέμα. Δεν έχω πρόθεση να ανοίξω αυτό το θέμα τώρα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόβλημα τρομοκρατίας στην περιοχή μας. Υπάρχουν διάφορες απειλές. Η παρουσία των βρετανικών βάσεων εδώ βοηθά σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, ο ελληνικός και ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη συμφωνία».

Πάντως, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις, καθώς χτες εκδόθηκαν νέες παράνομες NAVTΕΧ, μεταξύ άλλων, και για ρυμούλκηση υποβρυχίων οργάνων. Οι νέες Οδηγίες αφορούν περιοχή ανοιχτά της Πάφου και μεταξύ άλλων τα ενεργειακά «οικόπεδα» 6, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Συνδέονται με τις άλλες που εκδόθηκαν πρόσφατα για την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών από το πλοίο «Μπαρμπαρός».

  • Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση των ηγεσιών ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και «Αλληλεγγύης» για κοινή συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2018 με υποψήφιο Πρόεδρο τον ίδιο. Η σχετική απόφαση των ηγεσιών θα συζητηθεί στα όργανα των τριών κομμάτων. «Ο ενδιάμεσος χώρος έβαλε τα θεμέλια» και για «την απαλλαγή του τόπου μας από την αποτυχημένη στρατηγική στο Κυπριακό», είπε ανάμεσα σε άλλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ