Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν θυσιάζουμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας για τα κέρδη των επιχειρήσεων

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Γενική Συνέλευση μπροστά στην απεργία της Πρωτομαγιάς πραγματοποίησε την Τρίτη το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Πριν ξεκινήσει η συνέλευση, προβλήθηκε το βίντεο του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, ενώ στο χώρο στήθηκε έκθεση φωτογραφίας και άλλων υλικών σχετικά με την 1η Μάη.

Τη συνέλευση φιλοξένησαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», στο χώρο όπου εδώ και ένα χρόνο δίνουν σκληρό αγώνα για το δικαίωμά τους στη δουλειά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα διακόπηκε η ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν και από το βήμα της συνέλευσης πως συνεχίζουν τον αγώνα, κόντρα στα εμπόδια που θέτουν εργοδοσία και κυβέρνηση. «Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ανοίξει το ξενοδοχείο, γιατί αύριο μπορεί να ανοίξει αυτό το ξενοδοχείο και να κλείσει ένα άλλο. Το ζήτημα είναι να έχει η τάξη μας δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Τονίζοντας την ανάγκη τα οργανωμένα μέλη στον κλάδο να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια να μην αποδεχθούν οι εργαζόμενοι να ζουν με ψίχουλα για να μεγαλώνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε μιλώντας στη συνέλευση: «Με όσες δυνάμεις έχουμε και με όσες συγκεντρώνουμε καθημερινά σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε επισιτιστικό μαγαζί, θα σταθούμε απέναντί τους, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Προετοιμαζόμαστε μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα να δώσουμε δυναμική απεργιακή απάντηση στα νέα μέτρα».

Η εισήγηση στη Συνέλευση συνόψισε τα στοιχεία που δείχνουν, από τη μια, αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων του κλάδου και, από την άλλη, επιδείνωση των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε, μια σειρά εργαζόμενοι σχολίασαν πόσο επίκαιρος είναι ο αγώνας για τον εργάσιμο χρόνο, το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις, ειδικά σήμερα, στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Ως χαρακτηριστικό αναφέρθηκε το παράδειγμα επιχείρησης που ενημερώνει τους «έξτρα» εργαζόμενους με το πρόγραμμα που αναρτά πως την τάδε μέρα «η βάρδια θα είναι 12ωρη»...

Ο Ν. Παπαγεωργίου υπενθύμισε, επίσης, το περιεχόμενο που δίνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στη φετινή Πρωτομαγιά, ενάντια στην εκμετάλλευση, στους πολέμους και την προσφυγιά. «Το λέμε χρόνια τώρα», σημείωσε, «ότι τα αφεντικά πατρίδα τους έχουν τα κέρδη, κι ο δρόμος τους να βγουν από την κρίση παραμένει διαχρονικά η πιο βαθιά εκμετάλλευση των λαών, το αιματηρό ξαναμοίρασμα των συνόρων, των δρόμων του εμπορίου, της Ενέργειας, των αγορών».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να προσέξουν ιδιαίτερα τη στάση των εργοδοτικών οργανώσεων του κλάδου, επισημαίνοντας: «Δεν είναι καθόλου άσχετη η ανακοίνωση του προέδρου του ΣΕΤΕ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία στον Τουρισμό μας, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη, δένοντάς το με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και το Προσφυγικό. Και το λέει αυτός που πρόπερσι πανηγύριζε για το μακελειό στην Αίγυπτο, αφού οι τουρίστες κατευθύνονταν στην "ασφαλή" Ελλάδα. Τώρα που κοντοζυγώνει η φωτιά στη γειτονιά αναζητά σταθερότητα, από την οποία προσδοκά να αποκομίσει νέα κέρδη με παράλληλο προχώρημα όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα χειροτερέψουν τη ζωή μας. Αλλά κι αν ακόμη "στραβώσει" με τη σταθερότητα που επιδιώκουν, έχουν τους τρόπους να ξαναβγούν κερδισμένοι. Οι περισσότεροι μεγαλοξενοδόχοι είναι και εφοπλιστές και κατασκευαστές και ανακατεμένοι με το εμπόριο όπλων».

Συνδικαλιστές που πήραν το λόγο υπενθύμισαν τις πρωτοβουλίες του Συνδικάτου για έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και υπογράμμισαν την ανάγκη η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί. Ιδιαίτερα χαιρετίστηκε η συμμετοχή μεταναστών εργατών στη Γενική Συνέλευση, τους οποίους οι συνάδελφοί τους υποδέχτηκαν με θερμό χειροκρότημα.

Η Γενική Συνέλευση καταδίκασε, τέλος, την ενέργεια της εργοδοσίας σε ξενοδοχείο της Ρόδου (όμιλος «Aldemar») να στείλει εξώδικο στο επιχειρησιακό σωματείο, με το οποίο ισχυρίζεται πως η απεργία είναι παράνομη γιατί η 1η Μάη έχει κηρυχτεί αργία!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org