Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Κομμάτι ευρύτερων επικίνδυνων σχεδιασμών στη Μεσόγειο

Το ισπανικό «Patino» της SNMG2 ανεφοδιάζει τη φρεγάτα «Σαλαμίς» της «SEA GUARDIAN»...
Το ισπανικό «Patino» της SNMG2 ανεφοδιάζει τη φρεγάτα «Σαλαμίς» της «SEA GUARDIAN»...
Στον ανεφοδιασμό και τη γενικότερη στήριξη πλοίων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν πλοία του, ενταγμένα στη δύναμή του που περιπολεί στο Αιγαίο, επιβεβαιώνοντας ότι η αρμάδα SNMG2, που αναπτύχθηκε εδώ, κατόπιν πρόσκλησης και της ελληνικής κυβέρνησης, με πρόσχημα το Προσφυγικό, διασυνδέεται επιχειρησιακά και με τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές δυνάμεις, βάζοντας τη χώρα στο επίκεντρο επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Το νέο περιστατικό που επιβεβαιώνει τη διασύνδεση αυτή, έγινε γνωστό από τη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, MARCOM, πριν μερικές μέρες η ελληνική φρεγάτα «Σαλαμίς» και η πορτογαλική «Bartolomeu Dias» «ολοκλήρωσαν τον 1ο ανεφοδιασμό τους εν πλω (RAS) από το ισπανικό πετρελαιοφόρο "Patino", που έχει ενταχθεί στην SNMG2-TU2».

«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ευελιξία και τη συμπληρωματικότητα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, που καθοδηγούνται από το αρχηγείο των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στο Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της MARCOM.

Θυμίζουμε εξάλλου πως η SNMG2 κατά καιρούς ενισχύεται με πρόσθετα ΝΑΤΟικά πλοία που στήνουν την υπο-ομάδα της, TASK UNIT 2, η οποία (SNMG2-TU2) αποσπάται από τον κύριο όγκο της δύναμης και ανοίγεται, μια βορειότερα, στη Μαύρη Θάλασσα, μια νοτιότερα, στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, αναλόγως πώς επιτάσσουν οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, στην Ανατολική Μεσόγειο «τρέχει» η 3η φάση περιπολιών της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «SEA GUARDIAΝ», που επισήμως συνιστά «επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας» και διαδέχτηκε την επιχείρηση «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «ACTIVE ENDEAVOUR».

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετείχε με μέσα και προσωπικό και στις προηγούμενες 2 φάσεις της «SEA GUARDIAΝ». Στην τωρινή φάση μετέχει με την «Σαλαμίς», και μάλιστα, τακτικός διοικητής αυτής της φάσης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης (περιπολίες στο διάστημα 14 - 30/4) είναι ο διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος επιβαίνει στη «Σαλαμίς» και έχει υπό τη διοίκησή του - επικουρούμενος από πολυεθνικό επιτελείο - την πορτογαλική φρεγάτα «Bartolomeu Dias», την ιταλική «Euro» και την τουρκική «Gemlik». Στη «Σαλαμίς» επιβαίνει και ομάδα της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών. Ολα ως απόδειξη της διαθεσιμότητας της κυβέρνησης να αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο και έργο στην υλοποίηση επικίνδυνων για το λαό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Οπως δείχνει και το νέο περιστατικό, SNMG2 και «SEA GUARDIAN» διασυνδέονται στενά, με την αρμάδα που αναπτύχθηκε στο Αιγαίο να παίζει βασικό ρόλο για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Η διεξαγωγή ενός RAS σημαίνει ότι τα πολεμικά πλοία που επιχειρούν στο πλαίσιο της «SEA GUARDIAN» μπορούν να συνεχίσουν αδιάκοπα την αποστολή τους και να αποφευχθεί μια επιχειρησιακή παύση, ώστε να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη σε λιμένα για ανεφοδιασμό. Ο ανεφοδιασμός στη θάλασσα σημαίνει περισσότερο επιχειρησιακό χρόνο για την ασφάλεια των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο» τονίζεται από τη MARCOM, πολύ χαρακτηριστικά, τόσο για το ρόλο που παίζει η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, υποστηρικτικά προς την ευρύτερη επιχείρησή του στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και για την πρεμούρα τους να ελέγξουν ζώνες και διαύλους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεκπαιδεύσεις με την Τουρκία για την υλοποίηση του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού(2020-06-23 00:00:00.0)
Ξανοίγεται στις θύελλες που σπέρνει το ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο(2018-11-13 00:00:00.0)
Αποστολή εμπλοκής στην Κεντρική Μεσόγειο(2017-09-29 00:00:00.0)
Πλοία της αρμάδας SNMG2 μπήκαν ξανά για «άσκηση» στη Μαύρη Θάλασσα(2017-07-19 00:00:00.0)
Προΐσταται ΝΑΤΟικών περιπολιών στην Ανατολική Μεσόγειο(2017-04-22 00:00:00.0)
Ενισχύθηκε με πρόσθετα πλοία η δύναμη της λυκοσυμμαχίας(2016-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ