Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Εκδήλωση αφιερωμένη στους εργάτες του Τύπου την περίοδο 1940 - 1949

Στιγμιότυπο από τη γεμάτη αίθουσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Στιγμιότυπο από τη γεμάτη αίθουσα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Στην κατάμεστη αίθουσα της Ενωσης Λιθογράφων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη εκδήλωση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών για τους εργάτες Τύπου και Χάρτου που την περίοδο 1940 - 1949 εργάστηκαν στην έκδοση αντιστασιακών εντύπων.

Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της βδομάδας δράσης μπροστά στην Πρωτομαγιά, περιλάμβανε προβολή βίντεο, έκθεση φωτογραφίας, ενώ μοιράστηκε μπροσούρα αφιερωμένη στους εργάτες Τύπου που έδωσαν τη ζωή τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραβρέθηκαν, επίσης, αντιπροσωπείες άλλων σωματείων του κλάδου (ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΠΟΕΣΥ) και του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Τύπου Αθηνών - Πειραιώς.

Στην ομιλία του ο Λ. Σακκάς επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Εμείς τους νεκρούς της τάξης μας, τους τιμάμε οργανώνοντας τους αγώνες τού σήμερα, μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς, κόντρα στην υποταγή και το συμβιβασμό». Οπως τόνισε, ο λόγος που εκείνη η περίοδος γέννησε τους δικούς της ήρωες, ήταν γιατί ο λαός πίστεψε ότι «τα πράγματα δεν θα είναι για πάντα έτσι, με ντόπιους και ξένους δυνάστες, η εργατική τάξη μπορεί να ζήσει χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Αναδεικνύοντας τη σημασία του κλάδου στον ταξικό αγώνα, σημείωσε πως «οι εργάτες του Τύπου ήταν πολύτιμοι για την ενημέρωση και την οργάνωση του λαού, για να συμβάλουν στη μαζική προπαγάνδα. Για το λόγο αυτό κυνηγήθηκαν τόσο από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους». Στην κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε ότι «είναι στιγμές που ο κλάδος πρέπει να σταματάει να τυπώνει τις φυλλάδες του κράτους και της αστικής τάξης και να δουλεύει για τη μόρφωση και ενημέρωση του λαού. Αυτό είναι το δικό μας καθήκον!».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org