Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ «NORD STREAM 2»
Συμφωνία «συγχρηματοδότησης» ευρωπαϊκών μονοπωλίων - «Γκαζπρόμ»

Προχτές δυτικοί μονοπωλιακοί όμιλοι (οι ευρωπαϊκές εταιρείες «Uniper», «Wintershall», «Shell», «OMV and Engie») συμφώνησαν με την «Γκαζπρόμ» να χρηματοδοτήσουν το μισό κόστος του αγωγού «Nord Stream 2» (συνολικό κόστος 9,5 δισ. ευρώ) - διπλασιάζοντας τη χωρητικότητά του - αφαιρώντας ένα μεγάλο εμπόδιο για το ρωσικό σχέδιο για εξαγωγή περισσότερου αερίου στην Ευρώπη από το 2019. Ο νέος αγωγός κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη γερμανική πόλη Γκράιφσβαλντ θα ενισχύσει το μερίδιο της Μόσχας στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τον ανταγωνισμό με το Κατάρ και τις ΗΠΑ και επιπλέον πολύ λιγότερα καύσιμα θα μεταφέρονται μέσω της Ουκρανίας, είπε το ρωσικό μονοπώλιο «Γκαζπρόμ».

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής, Αλεξέι Μίλερ, είπε στο «Ρόιτερς» ότι οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας θα μειωθούν μετά το 2020, αλλά δεν θα πάψουν εντελώς με το άνοιγμα του νέου αγωγού της Βαλτικής, όπως απειλούσε προηγουμένως η Μόσχα.

Η «Γκαζπρόμ» τώρα καλύπτει το 1/3 των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο και πιστεύει ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να ανέβει, παρά τις ανησυχίες της ΕΕ ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία. Η «Γκαζπρόμ» πούλησε 179 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη το 2016 και προβλέπει ότι το 2017 θα «χτυπήσει» νέο ρεκόρ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπάθησε να μειώσει την εξάρτηση από τη Ρωσία μετά από μια δεκαετία διενέξεων μεταξύ της Μόσχας και της Ουκρανίας σχετικά με την τιμολόγηση του αερίου, που οδήγησε σε πολλές διαταραχές στην προμήθεια. Στο μεταξύ, η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και η εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία φανερώνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με πρωτεύοντα τα θέματα της Ενέργειας. Οπως σημειώνει η ΕΕ, η Ρωσία χρησιμοποιεί την εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου σε Ενέργεια ως μέσο εκφοβισμού και εκβιασμού.

Θυμίζουμε ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής θεωρούν πως ο νέος αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Βαλτική μετατρέπει την ΕΕ σε «όμηρο» της Μόσχας.

Η Ευρώπη «θα μπορούσε να πάρει το φυσικό αέριο από οπουδήποτε», δεδομένης της επένδυσής της σε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά το αέριο του αγωγού παρέμεινε φθηνότερο, τονίζει ο Μίλερ, ο οποίος μιλά για «αμοιβαία εξάρτηση» μεταξύ του ρωσικού κολοσσού και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Αλλα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, ειδικά ο κύριος δικαιούχος, η Γερμανία, υποστηρίζουν τη συμφωνία λόγω οικονομικών οφελών.

Πάντως, σε σχέση με τη μείωση της μεταφοράς αερίου μέσω Ουκρανίας, ο διευθυντής της «Γκαζπρόμ» τονίζει ότι οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί: «Αν κοιτάξετε από το διάστημα, μπορείτε να σχεδιάσετε μια ευθεία γραμμή μέσω της Βαλτικής μεταξύ των νέων κέντρων παραγωγής και του Γκράιφσβαλντ της Γερμανίας. Αυτή η διαδρομή είναι 2.000 χιλιόμετρα μικρότερη από τη διαδρομή μέσω της Ουκρανίας», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ