Τετάρτη 26 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική ανοίγουν τις πύλες τους...

Μια ανάσα από τα Μαθητικά Φεστιβάλ στις γειτονιές της Αττικής και η συζήτηση, ο ενθουσιασμός, η μαθητική δημιουργία έχουν απογειωθεί! Δεκάδες ομάδες μαθητών δουλεύουν για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ στις γειτονιές τους. Οι KΝίτες μαθητές, μαζί με εκατοντάδες φίλους της ΚΝΕ, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τη μεγαλύτερη μαθητική γιορτή που απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δε θα πάψεις στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο...»

Ο στίχος του κομμουνιστή ποιητή Τάσου Λειβαδίτη, που δάνεισε το σύνθημα στα φετινά Μαθητικά Φεστιβάλ, αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για να «ανάψει» η συζήτηση για όσα απασχολούν τους μαθητές μέσα στο σχολείο, στη ζωή τους γενικότερα. Πλησιάζοντας στο τέλος μιας σχολικής χρονιάς που σημαδεύτηκε από μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις με τη μαχητική συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, η συζήτηση για το «άδικο» που ζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους, αλλά και για το τι είναι «δίκαιο» για την πλειοψηφία των μαθητών, δεν θα μπορούσε παρά να είναι πλούσια.

Παρόλο που πολλοί προσπαθούν να πείσουν τους μαθητές ότι είναι «μικροί» για να ασχολούνται με αγώνες (βλέπε μερίδα καθηγητών, διευθυντές, υπουργείο κ.λπ.), ότι δεν αλλάζουν έτσι τα πράγματα, ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε σήμερα, οι μαθητές βλέπουν και ζουν την αδικία στο σημερινό σάπιο σύστημα, τον καπιταλισμό, και καλά κάνουν και δεν συμβιβάζονται με αυτήν.

Πάνω από 45 Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται αυτή την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στην Αττική και σε όλη τη χώρα, ενώ ακολουθούν πολλές δεκάδες ακόμα το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις αρχές Μάη. Ο χάρτης δείχνει αναλυτικά πώς απλώνονται τα Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα και τις ημερομηνίες που αυτά έχουν γίνει και θα γίνουν σε κάθε πόλη
Πάνω από 45 Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται αυτή την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο στην Αττική και σε όλη τη χώρα, ενώ ακολουθούν πολλές δεκάδες ακόμα το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις αρχές Μάη. Ο χάρτης δείχνει αναλυτικά πώς απλώνονται τα Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα και τις ημερομηνίες που αυτά έχουν γίνει και θα γίνουν σε κάθε πόλη
Γιατί είναι άδικο να μην μπορούν όλοι οι μαθητές να παίρνουν ολόπλευρη και σύγχρονη μόρφωση. Είναι άδικο να μην έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τα ενδιαφέροντά τους, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και να αναπτύξουν τις κλίσεις τους, επειδή όλα αυτά αποτελούν πανάκριβο εμπόρευμα. Είναι άδικο να μην μπορούν όλοι οι νέοι να σπουδάσουν αυτό που τους ενδιαφέρει, επειδή δεν μπορούν οι οικογένειές τους να καλύψουν το μεγάλο κόστος. Είναι άδικο να παλεύουν από τόσο μικρή ηλικία να αποκτήσουν τα «εφόδια» για να βρουν μια δουλειά στο μέλλον, αλλά να ξέρουν ότι τους περιμένει μια ζωή με ανασφάλεια, ανεργία, κακοπληρωμένη δουλειά. Είναι άδικο οι εργαζόμενοι, που δημιουργούν ό,τι βλέπουμε γύρω μας, να μοιράζονται τη φτώχεια και τις δυσκολίες, ενώ τα αφεντικά, που δεν δουλεύουν καν, να απολαμβάνουν χλιδή από τα κέρδη που βγάζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι μαθητές καλά κάνουν και δεν συμβιβάζονται με τις εικόνες φρίκης στο Αιγαίο και αλλού, όπου χιλιάδες πρόσφυγες θαλασσοπνίγονται, με τους πολέμους που εξαπολύουν οι καπιταλιστές για τα κέρδη και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, αιματοκυλώντας τους λαούς, με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπαθούν να ρίξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο ανάμεσα στους ίδιους τους μαθητές.

Η ΚΝΕ είναι η πρωτοπόρα Οργάνωση που παλεύει καθημερινά και παντού, στο σχολείο, στις σχολές, στις γειτονιές, ενάντια σε όλα τα παραπάνω που γεννά το άδικο καπιταλιστικό σύστημα. Παλεύει για τη σοσιαλιστική κοινωνία που έχει ως βασικό σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και των παιδιών του, παλεύει για μια κοινωνία δίκαιη για τους «πολλούς», για να μπορούμε να ζούμε όπως μας αξίζει και δικαιούμαστε τον 21ο αιώνα, που η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής δίνουν τεράστιες δυνατότητες...

Στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ συζητάμε και παλεύουμε για το δίκιο

Αυτό δείχνουν οι πρωτοβουλίες των μαθητικών ΟΒ και των ομάδων δουλειάς που έχουν στηθεί μέσα στα σχολεία και τις γειτονιές. Για άλλη μια χρονιά οι ιδέες, οι προτάσεις, οι δημιουργίες των μαθητών εκπλήσσουν. Για κάθε πτυχή της ζωής τους, για κάθε τι που τους απασχολεί, για ό,τι τους προβληματίζει, οι μαθητές βρίσκουν τον καλύτερο τρόπο κάθε φορά για να εκφραστούν!

Οργανώνουν συζητήσεις για το σχολείο που έχουν ανάγκη, βασισμένοι στην έκδοση της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ και αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν από τις μαθητικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλη τη χρονιά. Αντίστοιχα προετοιμάζουν συζητήσεις για θέματα όπως το Προσφυγικό, η πάλη ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό. Ξεχωριστές συζητήσεις ετοιμάζονται και από τους μαθητές στα ΕΠΑΛ, με τη συμμετοχή και τη συμβολή σωματείων και εργαζομένων.

Ετοιμάζουν αφιερώματα, θεατρικά, για να αναδείξουν πλευρές από την ίδια τους τη ζωή στο σχολείο και στο σπίτι. Φτιάχνουν βίντεο ενάντια στους πολέμους, που γεννούν βάσανα και προσφυγιά για τους λαούς. Ετοιμάζουν παιχνίδια επιτραπέζια, γνώσεων και άλλα, όπως κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Χαρακτηριστικό είναι το παιχνίδι που ετοιμάζει η μαθητική ΟΒ «Νίκος Μπελογιάννης» στην Καλλιθέα. Μελετούν, ερευνούν και ετοιμάζουν εκθέσεις, όπως για παράδειγμα με αφορμή την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης στις γειτονιές των Δυτικών Συνοικιών, ή ενάντια στα ναρκωτικά στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Καισαριανής. Προετοιμάζουν συναυλίες με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα, που κάθε χρόνο δίνουν τον τόνο στις σκηνές των Μαθητικών Φεστιβάλ και ξεσηκώνουν τους μαθητές!

Ξεχωριστή θέση έχουν και φέτος οι διάφορες σχολικές ομάδες που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση των μαθητικών ΟΒ για να συμμετάσχουν στα Μαθητικά Φεστιβάλ και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Αντίστοιχα και πολλοί μαθητές που θα συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας projects ή άλλες εργασίες που ετοίμασαν στο πλαίσιο μαθημάτων στο σχολείο, π.χ. για τις κατακτήσεις του λαού στο σοσιαλισμό στη Σοβιετική Ενωση. Ομάδες στήθηκαν και από μαθητές σε διάφορα Λαϊκά Φροντιστήρια που θα παρουσιάσουν αφιερώματα, επιμελούνται διάφορες θεματικές εκθέσεις. Σημαντική συμβολή έχουν πολλοί Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι από διάφορες γειτονιές της Αττικής, που θα παρουσιάσουν χορευτικές, αθλητικές και άλλες επιδείξεις.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες είναι τρόποι και μορφές μέσα από τις οποίες οι μαθητές εκφράζουν τα όνειρα, τις ανάγκες τους, την αντίθεσή τους σε όσα βιώνουν σήμερα. Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ αποτελούν πάντα ένα βήμα για τη μαθητική δημιουργία, τη συλλογική δραστηριότητα.

Η πορεία μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ μάς δυναμώνει

Η πορεία μέχρι τα Μαθητικά Φεστιβάλ είναι μια πλούσια δραστηριότητα που αφήνει το «σημάδι» της σε κάθε μαθητή που αποτελεί μέρος της. Η συλλογική δουλειά, η συζήτηση για όσα ακούει και προβληματίζεται, αλλά και για όσα ονειρεύεται και έχει ανάγκη, το να μαθαίνει νέα πράγματα και να διασκεδάζει, βοηθάνε κάθε μαθητή να κατανοεί την αξία αυτής της πρωτοβουλίας. Ακόμα και τα «καθιερωμένα» αθλητικά τουρνουά στις γειτονιές, που γίνονται πλέον κάθε χρόνο πριν τα Μαθητικά Φεστιβάλ, παίζουν αυτό το ρόλο.

Συνολικότερα, όλη αυτή η δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει ώστε περισσότεροι μαθητές να μάθουν τι λέει η ΚΝΕ, για ποια κοινωνία παλεύει, να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα και προβληματισμούς, να έρθουν σε επαφή με κάτι διαφορετικό από αυτό που πλασάρει το σημερινό σύστημα στους νέους, δηλαδή την υποταγή, τον ατομισμό, τη λογική του μικρότερου κακού, τον ανταγωνισμό.

Αυτό δείχνει η μέχρι στιγμής προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ. Σε αυτό συνέβαλε στην Αττική και το Μαθητικό Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λαύριο στις 8 και 9 Απρίλη, όπου οι μαθητές που συμμετείχαν έμαθαν, έπαιξαν, διασκέδασαν, συζήτησαν τα διδάγματα από τους εργατικούς αγώνες στο Λαύριο, είδαν πώς μπορείς να στήσεις μια γιορτή, ένα Φεστιβάλ, μια δραστηριότητα με συλλογική προσπάθεια και μεράκι.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, δεν χάνουμε λεπτό! Καλούμε κάθε μαθητή που βιώνει καθημερινά την αδικία, να μας ακολουθήσει στο όμορφο ταξίδι μέχρι τα Μαθητικά Φεστιβάλ, να πάρει μέρος σε αυτή τη γιορτή! Να γνωρίσει την ΚΝΕ από πρώτο χέρι για να βρεθούμε μαζί στους αγώνες, για να ανατρέψουμε τον σημερινό άδικο κόσμο και να παλέψουμε για τη σοσιαλιστική κοινωνία, που καταργεί την αδικία και την εκμετάλλευση.


Φωτεινή ΠΑΓΟΥΝΗ
μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org