Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Προς συνέδριο που αμφισβητείται εντός ΠΑΣΟΚ

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, «απόηχος» των διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια σειρά επιτελεία για τη «συνταγή» ανασύνταξης του λεγόμενου «κεντρώου χώρου» του αστικού πολιτικού συστήματος, προέκυψαν τις τελευταίες μέρες, μετά και τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο, με αιχμή τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στις 30/6 - 2/7, περιέγραψε η επικεφαλής της, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Χαρακτήρισε το συνέδριο «ένα αποφασιστικό βήμα για τον Ενιαίο Φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που αποτελεί πάντα τον στόχο μας», αν και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του στόχου αυτού. Είπε ακόμη ότι εκτός από κομματικά στελέχη των συνιστωσών της ΔΗΜΣΥ, σε ποσοστό 50% των συνέδρων θα μετέχουν «πολίτες εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τις επιστημονικές οργανώσεις, τους αγροτικούς συλλόγους...».

Εκτίμησε ότι «οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν πριν τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης», θέτοντας ως στόχο να βρεθούν ενισχυμένες «η Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας», συμπληρώνοντας πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την προϋπόθεση για τον στόχο μας αυτό».

Ο δε Στ. Ξεκαλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, έβαλε ως στόχο τη «θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο "κλείσιμο της ψαλίδας" με τη ΝΔ». Θέμα δημιουργήθηκε όταν προς το τέλος της συνεδρίασης τρία στελέχη της ΚΠΕ (Α. Σπυρόπουλος, Σ. Ζαρπαλάς, Ελ. Αναστασίου), που θεωρούνται προσκείμενοι στον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, «κατέβασαν» προς ψηφοφορία δικό τους κείμενο για πιο «ανοιχτό» συνέδριο. Υπήρξε και πρόταση του βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλου να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν η Συμπαράταξη μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα.

Το προεδρείο αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση των τριών, λέγοντας ότι η διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί και κατά πλειοψηφία - σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχαν ακουστεί - περνούσε η πρόταση της προέδρου. Η δε πρόταση Κωνσταντινόπουλου, με την οποία συμφώνησε και ο Στ. Ξεκαλάκης, να τεθεί το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, επίσης απορρίφθηκε από τους παρόντες.

Οι προσκείμενοι στην ηγεσία αποχώρησαν και η ψηφοφορία τελέστηκε παρουσία λίγων δεκάδων στελεχών που υπερψήφισαν την πρόταση των 3. Η πλευρά της ηγεσίας μιλά για «υπονόμευση», χαρακτηρίζοντας «δούρειο ίππο» την «ομάδα Ανδρουλάκη», ενώ η τελευταία αμφισβητεί την απόφαση της ΚΠΕ όπως κυκλοφόρησε επισήμως από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας εν ισχύ την ψηφοφορία που προκάλεσε στο τέλος της διαδικασίας του Σαββάτου. Ψηφοφορία που αμφισβητείται από την ηγεσία, που προειδοποιεί μάλιστα για «λύση του προβλήματος μέσα από τις προβλεπόμενες πολιτικές διαδικασίες».

Μια λύση που ίσως ανακοινωθεί και σήμερα το μεσημέρι στην έκτατη συνεδρίαση, υπό την προεδρία της Γεννηματά, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ