Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO», με ομιλητή τον Γ. Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «STUDIO» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής).

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προετοιμάζοντας την εκδήλωση, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διακινεί τετρασέλιδη ανακοίνωση, μεταφρασμένη και σε γλώσσες μεταναστών και προσφύγων, με σύνθημα: «Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό. Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη όλων των χωρών αντιμέτωπη με την ένταση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που ξεκινάει από την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς και φτάνει μέχρι τη φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι οποίοι γίνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Σε χώρες όπως Συρία, Παλαιστίνη, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Ουκρανία κ.α., συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με διάφορα προσχήματα και θύματα πάντα τους εργάτες.

Εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, από διαφορετικές χώρες, αναγκάστηκαν από τους πολέμους και τη φτώχεια που προκαλεί ο καπιταλισμός να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, της προσφυγιάς. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στο δρόμο, άλλους τους σταμάτησαν η EE και το NATO με φράχτες, συνοριοφύλακες και στρατιωτικές δυνάμεις, τους έχουν εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες. Οι πιο «τυχεροί» που έφτασαν στη χώρα που ήθελαν, αξιοποιούνται ως φτηνή εργατική δύναμη, για να βγάζουν περισσότερα κέρδη οι καπιταλιστές, για να ρίχνουν τα μεροκάματα των ντόπιων εργατών. Χρησιμοποιούνται ως άλλοθι, για να παίρνονται περισσότερα μέτρα παρακολούθησης, εκφοβισμού και τρομοκρατίας ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους. Αυτοί που έμειναν πίσω στις χώρες τους ζουν πάνω στα ερείπια του πολέμου. Εκατομμύρια είναι χωρίς δουλειά, ενώ όσους δουλεύουν τους εκμεταλλεύονται περισσότερο απ' ό,τι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος οι ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές. Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, τους καλούσαν να δουλεύουν περισσότερο για την ισχυροποίηση της πατρίδας. Στον πόλεμο τους καλούν να σκοτωθούν μεταξύ τους για το καλό της πατρίδας. Τώρα να δουλεύουν για την ανοικοδόμηση της πατρίδας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι καπιταλιστές κερδίζουν και οι εργάτες χάνουν.

Εκατομμύρια άνθρωποι και από τις λεγόμενες ισχυρές χώρες, που κάνουν τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις, δουλεύουν και αυτοί για ένα κομμάτι ψωμί, είναι άνεργοι, φτωχοί, άστεγοι, πεινασμένοι και διψασμένοι. Εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, βγαίνουν από μικροί στο μεροκάματο, στα νύχια των διάφορων κυκλωμάτων. Δυναμώνει η κρατική και εργοδοτική βία, ο αυταρχισμός. Αφαιρούνται συνεχώς δικαιώματα και ελευθερίες, που οι εργάτες κατάκτησαν με αγώνες και αίμα. Ενισχύονται οι δυνάμεις παρακολούθησης και καταστολής, η εμπλοκή του στρατού στις εσωτερικές υποθέσεις.

Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη για τη ζωή των εργατών σ' όλες τις χώρες, και σε αυτές που σήμερα γίνεται ο πόλεμος και σε αυτές που ο πόλεμος ακόμα δεν έφτασε στην πόρτα τους. Οξύνονται συνεχώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Μεγαλώνει η αντιπαράθεση EE και NATO με τη Ρωσία και την Κίνα, συγκροτούνται νέες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ετοιμάζονται νέοι πόλεμοι. To NATO καλεί τα μέλη του να αυξήσουν τις δαπάνες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η EE παίρνει μέτρα να συγκροτήσει τον δικό της στρατό, για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων, όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκσυγχρονίζουν το στρατιωτικό τους οπλοστάσιο.

Μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες, με αφάνταστα αρνητικές συνέπειες για τους εργάτες, για τους λαούς. Η εργατική τάξη, που σήμερα ματώνει στα εργοστάσια και στους χώρους δουλειάς για να ζουν μέσα στα πλούτη οι καπιταλιστές των χωρών τους, αύριο θα την καλέσουν να πληρώσει και με τη ζωή της, με το αίμα των παιδιών της για το ποιες πολυεθνικές θα βγάζουν περισσότερα κέρδη, θα ελέγχουν τις περιοχές με ορυκτό πλούτο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, που είναι ενεργειακοί κόμβοι και έχουν γεωστρατηγική σημασία. Θα την καλέσουν δηλαδή να πολεμήσει και να σκοτωθεί για ξένα συμφέροντα, κάτω από ξένη σημαία.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν στήριξε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, λέμε πως όσο ο καπιταλισμός θα γερνάει περισσότερο, τόσο θα σπαράσσεται από τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του, θα γίνεται πιο αντιδραστικός και επιθετικός, θα λύνει τα προβλήματά του με στρατιωτικά μέσα. Οι διάφορες δήθεν νέες συνταγές εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, που προβάλλονται από διάφορες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμούς είναι δοκιμασμένες και αποτυχημένες, είναι τόσο παλιές όσο και ο καπιταλισμός. Το ίδιο θα γίνεται και με τις ενώσεις του όπως το NATO, την EE και άλλες παγκόσμιες ή περιφερειακές ενώσεις, με τις διάφορες οργανώσεις «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» που προσπαθούν να κρύψουν το απάνθρωπο πρόσωπό του. Το ίδιο θα γίνεται και με τις πολιτικές δυνάμεις, με τα κόμματα που τον στηρίζουν, θα γίνονται πιο επιθετικά απέναντι στους εργάτες, ντόπιους και μετανάστες. Θα καλλιεργείται ο ρατσισμός και ο εθνικισμός, θα αξιοποιείται και ο φασισμός.

Αυτήν την πολιτική, της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της EE, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών, στηρίζει ενεργά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Την ίδια στηρίζουν και τα κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις. Το δήθεν ενδιαφέρον ορισμένων από αυτούς για τους πρόσφυγες και για τα προβλήματα των Ελλήνων εργαζομένων είναι υποκριτικό. Ολοι τους είναι ενάντια στους εργάτες, Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες, θρησκευόμενους και άθεους.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν συμφώνησε και δεν στήριξε κανέναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία. Πρωτοστάτησε στην οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία, στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη, στο Σουδάν και όπου αλλού έγινε. Πρωτοστατήσαμε στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης, στηρίξαμε τους πρόσφυγες και μετανάστες από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στη χώρα μας.

Εμείς, το ΚΚΕ, είμαστε το κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Τους πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν και δουλεύουν στον τόπο μας, τους θεωρούμε κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας. Δεν διαχωρίζουμε τους εργάτες με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, με βάση αν τον ανάγκασε η φτώχεια ή ο πόλεμος να φύγει από τη χώρα του. Παλεύουμε για να έχουν τα ίδια εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, να οργανώνονται μαζί στα συνδικάτα, σε όλους τους μαζικούς φορείς. Παλεύουμε για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να πάνε στη χώρα που θέλουν, και για όσον καιρό παραμείνουν στη χώρα μας να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες, να εντάσσονται τα παιδιά τους στις δημόσιες δομές εκπαίδευσης, να μην πέφτουν θύματα των διάφορων ΜΚΟ και άλλων «φιλανθρωπικών οργανώσεων».

Σας καλούμε, όλοι μαζί, να παλέψουμε ενάντια στον κοινό μας εχθρό, που είναι ο ίδιος και εδώ και στις χώρες σας. Ο ίδιος βομβαρδίζει τις χώρες σας, προκαλεί εμφύλιους, ξεριζώνει ανθρώπους, φτιάχνει τους δουλέμπορους, πνίγει τους πρόσφυγες στη θάλασσα, δημιουργεί τη φτώχεια, τους ανέργους, μειώνει τα μεροκάματα, διακινεί τα ναρκωτικά, κάνει εμπόριο γυναικών, φτιάχνει τους βομβιστές, και το όνομά του είναι καπιταλισμός.

Ο αγώνας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό

Οσο θα υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχουν και πόλεμοι, πρόσφυγες και μετανάστες, άνεργοι, φτωχοί, άστεγοι, οι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Σήμερα μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος σε μια περιοχή και να ξεκινήσει άλλος σε άλλη, αύριο μπορεί να είναι γενικευμένος και πιο καταστροφικός.

Ολα αυτά θα σταματήσουν όταν οι εργάτες πάρουν από τα χέρια των καπιταλιστών τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, τα καράβια, τα μέσα μεταφοράς, τον ορυκτό πλούτο, τα πετρέλαια και τα βάλουν να δουλέψουν σχεδιασμένα για την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών, των λαϊκών στρωμάτων και όχι όπως είναι τώρα, που δουλεύουν για τα κέρδη των καπιταλιστών. Γι' αυτό λέμε ότι ο αγώνας για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, είναι αγώνας ενάντια στον πόλεμο, στον καπιταλισμό.

Από τότε που καθιερώθηκε η 1η Μάη ως μέρα σύμβολο της παγκόσμιας εργατικής τάξης, η ταξική πάλη συνεχίζεται αδιάκοπα με όλες τις μορφές, με νίκες και ήττες, με κατακτήσεις και με απώλειες. Η θέση όμως της εργατικής τάξης δεν άλλαξε, αυτή είναι που παράγει τον πλούτο που μια χούφτα καπιταλιστές καρπώνονται.

Η μόνη περίπτωση που οι εργάτες είδαν «άσπρη μέρα», έζησαν ελεύθεροι χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς και πολέμους, ήταν μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, στην πρώην Σοβιετική Ενωση και στις άλλες χώρες που πήρε η εργατική τάξη την εξουσία.

Στη Σοβιετική Ενωση, για παράδειγμα, άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές γλώσσες, θρησκείες, έζησαν ειρηνικά χωρίς εκμετάλλευση, παντρεύονταν μεταξύ τους, έκαναν μεικτές οικογένειες χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς ανέργους, χωρίς αναλφαβητισμό, χωρίς αστέγους. Μόλις ξαναπήραν την εξουσία οι καπιταλιστές άρχισαν να τσακώνονται για τα σύνορα, για τη γλώσσα, για τη θρησκεία, άρχισαν τον πόλεμο μεταξύ τους, εκατομμύρια βρέθηκαν άνεργοι, άστεγοι, χιλιάδες παιδιά δεν πάνε στο σχολείο.

Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, στο σοσιαλισμό ήταν μέσο ευημερίας, όλοι είχαν θέρμανση το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Μετά την αντεπανάσταση έγινε αιτία για να πνίγονται οι εργαζόμενοι στο αίμα όπως στην Ουκρανία, χιλιάδες εργαζόμενοι το χειμώνα πεθαίνουν από το κρύο και το καλοκαίρι πεθαίνουν από τη ζέστη, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Σήμερα το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε» είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ισχυρός, δεν είναι όμως ανίκητος. Εμείς παράγουμε τα πλούτη, χωρίς εμάς τίποτα δεν κινείται. Αν το αποφασίσουμε, έχουμε τη δύναμη να τον ανατρέψουμε.

Σε αυτήν την κατεύθυνση παίρνουμε πρωτοβουλίες για να αναπτύσσουμε σχέσεις με ΚΚ άλλων χωρών, με ταξικά συνδικάτα. Προσπαθούμε να ανασυγκροτηθεί το κομμουνιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, να παλέψει κάτω από τις δικές του σημαίες και όχι κάτω από ξένες.

Σε αυτόν το δρόμο καλούμε τους Ελληνες και μετανάστες στην Ελλάδα. Σε αυτό καλούμε και τους Ελληνες που σήμερα είναι μετανάστες σε διάφορες χώρες. Αυτό καλούμε να κάνουν και όλοι οι εργάτες στη δική τους χώρα. Να παλέψουν και αυτοί σε κάθε χώρα για τον ίδιο σκοπό, να ανατρέψουν τους δικούς τους καπιταλιστές και να πάρουν αυτοί την εξουσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά(2017-11-10 00:00:00.0)
Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες(2017-06-23 00:00:00.0)
Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες σε κοινή πάλη ενάντια στον καπιταλισμό(2017-05-02 00:00:00.0)
Ο αγώνας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό και τον πόλεμο(2017-01-13 00:00:00.0)
Ενταση της κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών(2016-10-07 00:00:00.0)
Ενημερωτικό δελτίο στις γλώσσες των προσφύγων(2013-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ