Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Γράφουν και σβήνουν τις λεπτομέρειες της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας

Από σήμερα ξανά στην Αθήνα τα «τεχνικά κλιμάκια», καθώς η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» μπαίνει στην τελική ευθεία

Με την ολοκλήρωση της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αναθερμαίνεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»
Με την ολοκλήρωση της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, αναθερμαίνεται η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής «αξιολόγησης»
Στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» έχουν περάσει η συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο, τα κλιμάκια του οποίου αναμένονται σήμερα στην Αθήνα. Η ατζέντα των παραπέρα συνεννοήσεων επικεντρώνεται στην «εξειδίκευση» των αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν τη νέα μείωση στις συντάξεις και του αφορολόγητου ορίου και βέβαια τις αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς της συγκυβέρνησης θα γίνει επί συγκεκριμένων κειμένων, τα οποία βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ενώ παράλληλα «γράφονται» το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ευρωζώνη καθώς και το νέο μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ. Στη σημερινή ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν η Ενέργεια (ΔΕΗ κ.ά.) καθώς και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο της «διελκυστίνδας» ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τη γερμανική κυβέρνηση, από τη μια, και στο ΔΝΤ, από την άλλη, η συμμετοχή του οποίου στο «πρόγραμμα» μέσω δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος έχει ως προϋπόθεση την οριστικοποίηση των αποφάσεων και την ανάληψη «ισχυρής νομικής δέσμευσης» από το Γιούρογκρουπ ότι θα προχωρήσει σε αυτές (μετά το 2018), ανάλογα με τους όρους για τη «βιωσιμότητα». Αυτοί οι όροι θα προβλέπονται από τη μεταξύ τους συμφωνία, η οποία θεωρείται πιθανό να «κλειδώσει» σε επόμενη φάση, μετά την ψήφιση του αντιλαϊκού πακέτου από τη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε χτες τη διαμόρφωση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» στο 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, όπως αυτό υπολογίζεται με βάση τη «μεθοδολογία» των μνημονίων. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους».

Εν προκειμένω, η συζήτηση αφορά στις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ, για το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα της έκθεση θα προχωρήσει σε υποβάθμιση της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάκαμψη 2,7% στο φετινό 12μηνο.

Συνάντηση Δραγασάκη - τραπεζιτών

«Οι τράπεζες πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος της χώρας, στήριγμα της εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την επίτευξη του εθνικού στόχου για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, στη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο χτεσινής σύσκεψης με τη συμμετοχή και των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Γ. Δραγασάκης παρείχε σειρά διαβεβαιώσεων σχετικά με την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει στο άμεσο κλείσιμο της «αξιολόγησης», όσο και για την ανάπτυξη των κάθε είδους παρεμβάσεων που εντάσσονται στην προοπτική ανάκαμψης των τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου και βέβαια των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, που καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, «οι αιτήσεις που υποβάλλονται στον αναπτυξιακό νόμο, η δυναμική που παρουσιάζει ο τουρισμός και ορισμένοι βιομηχανικοί κλάδοι, η κερδοφορία ενός διευρυμένου κύκλου επιχειρήσεων και άλλα θετικά και ελπιδοφόρα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας καταδεικνύουν ότι σημαντικές επενδύσεις στο στάδιο της αναμονής θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν από μια αντίστοιχη πολιτική των τραπεζών».

Βέβαια, αυτή η «δυναμική» θα έλθει να πατήσει πάνω στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και στην επιβολή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα, στα οποία συγκυβέρνηση και εγχώριο κεφάλαιο στηρίζουν τις προσδοκίες τους, για την άρση του κλίματος της επιχειρηματικής αβεβαιότητας και για την προσέλκυση ικανής μάζας νέων κερδοφόρων επενδύσεων, στο έδαφος της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Μεταξύ άλλων, ο Γ. Δραγασάκης επικέντρωσε στους παρακάτω άξονες:

  • «Αξιολόγηση». Επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο στόχο της επίτευξης συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς» και επέμεινε ότι «οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών».
  • «Αναπτυξιακή στρατηγική». Κάλεσε τους επιχειρηματικούς φορείς να συμβάλουν στη διαμόρφωση του σχεδίου, λέγοντας πως «στο θέμα της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας και της νέας κλαδικής παραγωγικής εξειδίκευσης θα είναι αμοιβαία επωφελές οι μεν τράπεζες να γνωρίζουν τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης, η δε κυβέρνηση και οι φορείς του κράτους να γνωρίζουν τις τάσεις που διαφαίνονται και τα σήματα που οι τράπεζες συλλαμβάνουν από τη σχέση τους με την αγορά».
  • Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε τη «δημιουργία ενός μόνιμου Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας με συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πιστωτικών ιδρυμάτων και της πραγματικής οικονομίας», όπως του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.
  • «Κόκκινα» δάνεια. Διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των "κόκκινων" δανείων με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη καθώς πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σύνθετη διαδικασία». Οπως είπε, στόχος είναι «να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι "παγιδευμένες" στην υπερχρέωση».

Από την πλευρά της, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, μεταξύ άλλων, εστίασε στην αξιοποίηση «επενδυτικών προγραμμάτων» (ΕΣΠΑ κ.ά.), στην αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με έμφαση στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος των «μη συνεργάσιμων δανειοληπτών», καθώς και στην εξάλειψη «δυσλειτουργιών» της σχετικής νομοθεσίας.

Ματωμένα πλεονάσματα

Την ίδια ώρα, κεντρικό γνώρισμα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το α' τρίμηνο του 2017 αποτελεί η διάλυση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, σε ρότα απογείωσης συνεχίζουν οι κάθε είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους, σε μια εξέλιξη που φέρνει και νέο μπαράζ κατασχέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 12,4 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται χαμηλότερα κατά 863 εκατ. σε σχέση με το στόχο που είχε προϋπολογισθεί. Χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, είναι η περίπτωση του ΕΚΑΣ, για το οποίο στο α' τρίμηνο του έτους δόθηκαν μόλις 83 εκατ. ευρώ από 227 εκατ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, εξαιτίας βέβαια των συνεχιζόμενων περικοπών απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων, που εισέρρευσαν στο κρατικό ταμείο, εμφανίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται περίπου στα περσινά επίπεδα. Ταυτόχρονα, το «πρωτογενές πλεόνασμα» εμφανίζει μείωση σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, από 1,86 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, παραμένοντας όμως πάνω από το στόχο τριμήνου για πλεόνασμα 992 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ), τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Φλεβάρη του 2017 φτάνουν σε 912 εκατ. ευρώ και συνολικά για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) διαμορφώνονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

Ο αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη διογκώθηκε μέσα στο Φλεβάρη κατά περίπου 20.000 φτάνοντας στα 4,17 εκατομμύρια, ενώ «οι οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» φτάνουν περίπου στα 1,65 εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι μέσα στο Γενάρη, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός προχώρησε σε 12.764 νέες κατασχέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Υπεραποδίδουν» η φοροληστεία και η αντιλαϊκή επίθεση(2023-04-20 00:00:00.0)
Αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμα, «κυνήγι» με νέα ρύθμιση(2016-03-30 00:00:00.0)
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου(2015-10-21 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή συνέχεια σε ρότα μνημονίου(2015-04-17 00:00:00.0)
Διελκυστίνδα με φόντο το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής(2014-09-17 00:00:00.0)
Στα 8 δισ. ευρώ το Γενάρη(2013-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ