Τρίτη 25 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, δεσμεύεται ότι θα τις συνεχίσει

Eurokinissi

Σε προκλητικούς πανηγυρισμούς, την ώρα που ο λαός γονατίζει απ' το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που του έχουν φορτωθεί και τη στιγμή που ένα νέο πακέτο μέτρων έρχεται σε λίγες μέρες στη Βουλή, αναλώθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο, με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, όπως και τις πρόσφατες συναντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με εκπροσώπους των «θεσμών» στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που ουσιαστικά άναψαν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Με τις δηλώσεις αυτές αλλά και τις διαρροές απ' το Μέγαρο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης του «σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης», η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής στο λαό, αποσπώντας έτσι την ανοχή του μπροστά και στα νέα μέτρα, αλλά και στο ενδεχόμενο που μένει ανοιχτό, να ζητηθεί απ' το κουαρτέτο η υλοποίηση όλου ή μέρους τους, εντός του 2018.

Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που η κυβέρνησή του αποσπά τα εύσημα απ' το κουαρτέτο για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις και τα ματωμένα απ' το σφαγιασμό του λαϊκού εισοδήματος και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα πλεονάσματα, δηλώνει στην εφημερίδα «Real News» ότι «το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Εχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί». Και στο «Εθνος της Κυριακής» υποστηρίζει πως «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας».

Με τα ματωμένα αυτά πλεονάσματα σαν «άσσο στο μανίκι», η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ρυθμίσεις για το χρέος ως το αναγκαίο βήμα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα εξασφαλίσει στο εγχώριο κεφάλαιο πρόσβαση σε ρευστότητα.

Με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, οι κυβερνητικές πλευρές περιγράφουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» που έχει εκπονήσει, συγκαλώντας καταρχήν σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες, διοργανώνοντας 13 περιφερειακά συνέδρια με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα ακόμα μεγάλο συνέδριο στο τέλος του 2017 για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης». Παράλληλα, πηγές του Μαξίμου μιλούν για επικείμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε όλα τα υπουργεία, με έμφαση σε εκείνα που σχετίζονται πιο άμεσα με δυνατότητες επενδύσεων του κεφαλαίου, αλλά και στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Πρόκειται για το σχέδιο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε κλάδους που ιεραρχεί ως βασικούς το εγχώριο κεφάλαιο και όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ένταση της εκμετάλλευσης με τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις της (φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, «απλοποίηση» διοικητικών διαδικασιών κ.ο.κ.), προσφέρουν ένα «ευνοϊκό περιβάλλον» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της επιτάχυνσης στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη στήριξη του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δραστήρια σε ό,τι αφορά και το στόχο της αναβάθμισης του ρόλου του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», στόχος που εξάλλου σχετίζεται με την προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτό υπενθύμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, όπου δήλωσε ότι «υπάρχει πάντοτε ένα τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων σύσφιγξης σχέσεων, μέσα από θετικές πρωτοβουλίες: Από την οικονομία και το εμπόριο μέχρι την Παιδεία και τον πολιτισμό».

Μάλιστα, συγκαλύπτοντας τη συμμετοχή με τα μπούνια της κυβέρνησής του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, το περιεχόμενο των συμμαχιών του κεφαλαίου, αλλά και το γεγονός ότι είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υποδαυλίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, εξωράισε το περιεχόμενο των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ισχυριζόμενος πως «πρωτοβουλίες, όπως αυτές που έχει αναλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα: Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με σημαντικές χώρες της γειτονιάς μας. (...) υπογραμμίζουν τον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον (...) Ως μίας χώρας που αξιοποιεί πάντα την ήπια ισχύ, για να πείσει και να προσελκύσει. Για να συμβάλει εποικοδομητικά στην ειρηνική επίλυση των αντιθέσεων και των διαφορών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org