Σάββατο 22 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ
Οξυμένοι ανταγωνισμοί με φόντο τα μέτρα «προστατευτισμού»

Από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Τα χαμόγελα δεν μπορούν να κρύψουν τις ανησυχίες που γεννάνε οι σφοδροί ανταγωνισμοί

Copyright 2017 The Associated

Από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Τα χαμόγελα δεν μπορούν να κρύψουν τις ανησυχίες που γεννάνε οι σφοδροί ανταγωνισμοί
Ενα σύνθετο πλέγμα ανταγωνισμών, αντιθέσεων και όπως διαφαίνεται πρόσκαιρων συμβιβασμών, ανάμεσα στα καπιταλιστικά κέντρα, στα κράτη και τις κυβερνήσεις τους διαπερνά σε αυτήν τη φάση τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, σε συνδυασμό βέβαια με τους οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Σε αυτό το φόντο, το ζήτημα των μέτρων κρατικού «προστατευτισμού» για τα μονοπώλια του καθενός από τα καπιταλιστικά κέντρα είναι ουσιαστικά κεντρικό στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που άρχισε χτες στην Ουάσιγκτον και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή. Στην ατζέντα βέβαια προβάλλουν ζητήματα, όπως το ύψος των εμπορικών πλεονασμάτων, με έμφαση σε αυτά της Γερμανίας και της Κίνας, η δασμολογική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφορικά με τις εισαγωγές από άλλα κέντρα, προκειμένου να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της, οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν σε ό,τι αφορά το αναγκαίο ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζικών ομίλων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.ά. Την ίδια ώρα, οι εκθέσεις του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του, χαρακτηρίζονται από ένα σχετικά «ευέλικτο» σχήμα προτάσεων και συστάσεων σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, ανάλογα με τη φάση, τα επιμέρους χαρακτηριστικά και τους κινδύνους που εμφανίζονται στα καπιταλιστικά κέντρα και τις εθνικές οικονομίες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, ενεργοποίησε προχτές μία έρευνα εμπορικού χαρακτήρα σε βάρος της Κίνας και άλλων χωρών που εξάγουν «φτηνό» χάλυβα στην αμερικανική αγορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή νέων δασμών. Μάλιστα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τις μετοχές αμερικανικών εταιρειών παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα. «Ο χάλυβας είναι σημαντικός τόσο για την οικονομία μας, όσο και για το στρατό μας. Δεν είναι ένας τομέας όπου θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να είμαστε εξαρτημένοι από ξένες χώρες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ. Μάλιστα, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενεργοποίηση της εμπορικής έρευνας χαρακτηρίζεται ασυνήθιστη ενέργεια στην Ουάσιγκτον, ενώ πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στην Κίνα προκειμένου «να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυραυλικής και πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα».

Τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας

Ειδικό βάρος στο πλαίσιο των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών έχουν τα αστρονομικά εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας, τα οποία αποτελούν πεδίο διαπάλης και στο εσωτερικό της ΕΕ, με στόχο βέβαια την απόσπαση μεριδίων και κερδών από το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, συνεχίζει σε ρότα υποχώρησης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας έφτασε στο νέο υψηλό ρεκόρ των 297 δισ. δολαρίων το 2016, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας και αποτελώντας το υψηλότερο στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, που εκτιμά ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας διαμορφώθηκε πέρυσι στα 245 δισ. δολάρια.

Το πλεόνασμα της Γερμανίας αντιστοιχεί στο 8,3% του γερμανικού ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι και πάλι ξεπερνά το ανώτατο όριο του 6% που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο φόντο της ανισομετρίας, Κομισιόν, ΗΠΑ και ΔΝΤ έχουν καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές προκειμένου να βοηθήσει στο να μειωθούν οι παγκόσμιες «οικονομικές ανισορροπίες» και να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στην Ευρωζώνη.

Σε ρότα υποχώρησης το παγκόσμιο εμπόριο

Στην ετήσια έκθεση για το 2016 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει ότι ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου ήταν αδύναμος, καθώς ο όγκος των παγκόσμιων εισαγωγών αυξήθηκε μόλις κατά 1,7%, έναντι 2,1% το 2015. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες διαρθρωτικές εξελίξεις που κατά το παρελθόν είχαν ενισχύσει το εμπόριο - όπως το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς, η απελευθέρωση του εμπορίου, η επέκταση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και η χρηματοπιστωτική εμβάθυνση - δεν θα στηρίξουν το εμπόριο στον ίδιο βαθμό σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το 2016 ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξακολούθησε να επηρεάζεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και το αναξιοποίητο παραγωγικό δυναμικό που παραμένει σε αφθονία παγκοσμίως».

Αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία

Σε ένα τέτοιο φόντο, αμετάβλητες, σε γενικές γραμμές, παραμένουν και οι προβλέψεις του ΔΝΤ γύρω από τους ρυθμούς μεγέθυνσης του παραγόμενου ΑΕΠ στην παγκόσμια οικονομία, ενώ την ίδια ώρα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός εντοπίζει σειρά από αβεβαιότητες και κινδύνους με επίκεντρο την «πολιτική προστατευτισμού», τους «γεωπολιτικούς κινδύνους», τις εξελίξεις σε οικονομίες που ταξινομούνται στις «αναδυόμενες αγορές», τις απότομες μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών κ.ά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μ. Ομπσφελντ, η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντιξοότητες, δεδομένου ότι «η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει υποτονική, κάτι που φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας την έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων, εστίασε σε μια σειρά από αβεβαιότητες που πηγάζουν από τις μακροοικονομικές πολιτικές σε ΗΠΑ και Κίνα. Οπως είπε, παρά τη νομισματική πολιτική από την πλευρά της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, η δημοσιονομική τους πολιτική εκτιμάται πως θα παραμείνει επεκτατική για τα επόμενα δύο χρόνια, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πληθωρισμός και ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση των επιτοκίων, κάτι που θα πυροδοτήσει απότομη ανατίμηση του δολαρίου και πιθανές δυσκολίες για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Για την Κίνα προειδοποίησε πως η ανάπτυξη έχει παραμείνει εξαρτημένη από την εγχώρια πιστωτική επέκταση, η οποία κινείται τόσο γρήγορα που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο μέλλον. «Τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το επίδικο ζήτημα των οξυμένων μονοπωλιακών ανταγωνισμών που εμφανίζονται σήμερα και με τη μορφή της πολιτικής του προστατευτισμού, επισήμανε πως «ο αγώνας του καθενός εναντίον όλων θα οδηγούσε όλες τις χώρες σε χειρότερη θέση», και υπογράμμισε πως απαιτείται μια ανανεωμένη πολυμερής διακρατική δέσμευση για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου, που θα οδηγεί σε μια πιο «δίκαιη ανακατανομή των κερδών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ