Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρωτοφανής συσπείρωση κατά της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ

Μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ. Νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζει η Επιτροπή Αγώνα

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο κατά της επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, όχι μόνο οι κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Αττικής, αλλά οι αντιδράσεις παίρνουν πλέον καθολικό χαρακτήρα. Εκτός από τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, ο αγώνας μεταφέρεται και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από μαζικούς φορείς που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Δυτικής Αττικής.

Χτες σύσσωμη η τοπική αυτοδιοίκηση, εργατικά σωματεία, οργανώσεις των ΕΒΕ, των εκπαιδευτικών κλπ. προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της πολιτείας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία των διυλιστηρίων. Ηδη έχει προσδιοριστεί για τις 2 Νοέμβρη στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συζήτηση για προγενέστερες προσφυγές κατά της επέκτασης.

Τις προσφυγές κατέθεσαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής, Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Θριάσιου Πεδίου, Δήμοι Ελευσίνας, Μάνδρας, Ασπρόπυργου, Μαγούλας, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Σωματείο Εργαζομένων ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ελευσίνας, Εξωραϊστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Μάνδρας και πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Στις προσφυγές τους στρέφονται κατά της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ και αναφέρουν ότι:

  • Η ανέγερση των σχεδιαζόμενων νέων μονάδων, αλλά και ένα μεγάλο μέρος από τις υφιστάμενες βρίσκονται μέσα σε δασικές εκτάσεις.
  • Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος και την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τον εθνικό πλούτο.
  • Δεν πρόκειται για απλό εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αλλά για επέκταση και ίδρυση νέων αυτοτελών μονάδων.
  • Η υπουργική απόφαση για επέκταση είναι παράνομη αφενός γιατί δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση μελέτης και διάθεσης των αποβλήτων και αφετέρου η άδεια εκσυγχρονισμού της ΠΕΤΡΟΛΑ χορηγήθηκε από την πολιτεία, πριν εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής του έργου.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και θα ασκήσει όλα τα δικαιώματά της για να διαπιστωθεί η έλλειψη νομιμότητας της σχεδιαζόμενης γιγάντωσης του διυλιστηρίου του Λάτση.

Επίσης, καλεί την ΠΕΤΡΟΛΑ να αποσύρει τα «παράνομα και παράλογα σχέδια γιγάντωσης του διυλιστηρίου της», ενώ από την κυβέρνηση ζητάει να «εγκαταλείψει οποιαδήποτε προσπάθεια "φωτογραφικής" νομιμοποίησης της γιγάντωσης είτε μέσω της επιχειρούμενης αλλαγής που ΠΔ 84/84 είτε με ειδική νομοθετική ρύθμιση».

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνει ότι ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων που θα γίνουν στο τέλος Σεπτέμβρη στην Αθήνα και το Θριάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ