Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ»
Στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων

Με τη διαδικασία του επείγοντος συζητείται από χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και άλλες διατάξεις», με το οποίο προωθείται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του Κανονισμού 765/2008 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορά τις υπηρεσίες διαπίστευσης και ελέγχου εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Το 2013, με νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είχε συγκροτηθεί Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ), στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης ΑΕ». Πρόκειται για τον φορέα χορήγησης πιστοποιητικών σε εργαστήρια, επιθεωρητές περιβάλλοντος κ.λπ. ότι πληρούν τα ανάλογα κριτήρια.

Με το νομοσχέδιο η εταιρεία αυτή διαχωρίζεται από το ΕΣΥΠ και μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ, όπου στο Διοικητικό του Συμβούλιο ενισχύεται η παρουσία των επιχειρηματικών ομίλων. Στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο υπήρχε εκπρόσωπος του ΣΕΒ, ενώ τώρα προστίθεται και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Επιπρόσθετα, δεν θα καλύπτεται οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως πριν, αλλά πουλώντας πλέον τις υπηρεσίες της στους ιδιώτες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, η οποία και καταψήφισε τόσο τη διαδικασία του επείγοντος όσο βέβαια και το νομοσχέδιο, πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση της παραγωγής, μπορεί να θέσει ευκολότερους και χωρίς φραγμούς κυκλοφορία, ή και να εμποδίσει την κυκλοφορία προϊόντων, για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, και παραδείγματα υπάρχουν». «Εξάλλου», πρόσθεσε, «οι δραστηριότητες που αφορούν τη διαπίστευση, πιστοποίηση, πιστοποιητικό συμμόρφωσης, φορέα πιστοποίησης, διαπίστευση εργαστηρίου κ.λπ., εντάσσονται σε ένα σύστημα εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας, κύρια των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών σε όφελος και για λογαριασμό των ιδιωτικών ομίλων. Και γι' αυτό υπάρχει και ο αντίστοιχος Κανονισμός της ΕΕ, για να μπορεί να ευνοεί τους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους, στο πλαίσιο φυσικά του ανταγωνισμού τους με τα μονοπώλια άλλων ανταγωνιστικών κρατών, διεθνών παικτών στο χώρο του παγκόσμιου εμπορίου, αγαθών και υπηρεσιών».

Η Δ. Μανωλάκου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τους εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας που μεταφέρονται τώρα στο νέο φορέα, καθώς τους δίνεται περιθώριο 15 ημερών να συμφωνήσουν για τη μεταφορά τους, διαφορετικά προβλέπεται απόλυση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρη και η σχέση εργασίας που θα έχουν στο νέο φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ