Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Υλοποιείται η στρατηγική για Ερευνα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο χώρο της Ερευνας και της αξιοποίησης της νέας γνώσης προς όφελος των επιχειρήσεων με την ακόμα στενότερη σύνδεση και σύμπραξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, αναδείχτηκε κατά τη χτεσινή παρουσίαση από την εταιρεία «Apivita» της ερευνητικής δραστηριότητάς της στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ «Horizon 2020».

Στελέχη της εταιρείας αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα οφέλη που αποκόμισε από τη διεθνή συνεργασία της με ακαδημαϊκούς φορείς και πανεπιστήμια και μίλησαν για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων μέσω κοινοπραξίας επιστημόνων της εταιρείας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και ισπανικής εταιρείας. Ανακοίνωσαν παράλληλα τη διεξαγωγή διαγωνισμού καινοτομίας, με έπαθλο υποτροφία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοεπιχειρείν», το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με τη συνεργασία μιας σειράς μεγάλων επιχειρήσεων, στις οποίες οι απόφοιτοι κάνουν πρακτική άσκηση.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κ. Φωτάκης, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση αναφέρθηκε στο «παράδειγμα εταιρειών, που εμπνέουν και δίνουν προοπτικές για το μέλλον, το πρότυπο εταιρειών όπως η "Apivita"», ενώ στάθηκε μεταξύ άλλων στην «έμφαση που δίνεται από την "Apivita" στην υψηλής ποιότητας εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα και τη μετάφραση της γνώσης που προκύπτει από αυτή σε καινοτόμα προϊόντα». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις θεσμικές παρεμβάσεις, με τα οποία η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, στηρίζει τις επιχειρήσεις στον τομέα της καινοτομίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα - χρηματοδοτικό εργαλείο «Horizon 2020», αποτυπώνει τη στρατηγική της ΕΕ για την Ερευνα, που έχει πυρήνα την υπαγωγή της νέας γνώσης στις επιχειρήσεις για να γίνει προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ