Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη

Ο δήμος Καισαριανής διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, την Τετάρτη 26 Απρίλη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του δήμου (Βρυούλων 125 και Φιλαδελφείας), στις 8 μ.μ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Ποιήματα του Γ. Κακουλίδη θα απαγγείλουν οι Φαίδρα Παπανικολάου και Γιώργος Πέππας. Θα μιλήσουν για το έργο του ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος - συγγραφέας και ο Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός.

«Εγώ ο γαλάζιος ελέφαντας ο Γιόχαν Μάρτιν Σούμπαρτ μαθητής και ξίφος του Μπαχ ενώ μου πήραν το όνομα και τη νύχτα μου θα συνεχίζω να προκαλώ το γαλαξία τουλάχιστον να γελάσει γιατί από την εποχή που ο θυμός τού έβαλε την ουρά στα σκέλια ούτε καταιγίδες ούτε σεισμούς γνώρισε κανείς εκτός από κάτι μικρές αναταράξεις για να θυμόμαστε πού και πού τη δύναμη και τη δόξα του» («Μην ακούς τον παράδεισο» 2016).

Ο Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Είναι γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη. Σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή «Λίμπερτυ» (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα), από τις εκδόσεις «Κείμενα του Φίλιππου Βλάχου». Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα ασχολείται με τη ζωγραφική. Εχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής (Αγκάθι 2001, Γκαλερί της Ερσης 2003, Booze Cooperativa 2010, Ποντοπόρος Πάρου 2010, Ιανός 2011, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 2012, Κόκκινο Σπίτι Χαλκίδας 2013).

Εχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Αγρα, Καστανιώτη, Εξάντας και Γαβριηλίδης, 6 πεζογραφήματα (εκδόσεις Καστανιώτη, Εξάντας, Λιβάνη και Κέδρος), μεταξύ των οποίων τα αφηγήματα «Το σύνδρομο του Παρθένη» και «Η Σειρήνα της Ομόνοιας», το μυθιστόρημα «Η λέσχη της στιγμής» και η συλλογή διηγημάτων «Περί αλητείας». Επίσης δύο θεατρικά έργα: «Τα μάτια του βασιλιά» (εκδόσεις Πατάκη) και «Ο Μπαλτάσαρ μίλησε» (Παρουσία και Ποντοπόρος) καθώς και τη μαρτυρία «Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου» (Καστανιώτη). Η Ενωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας έχει εκδώσει έναν συγκεντρωτικό τόμο με το σύνολο της ποίησής του («Ποίηση 1979 - 2012»).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org