Πέμπτη 20 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ
Καταγγελία για σοβαρές παραβιάσεις ΣΣΕ και ωραρίων

Το καμπανάκι του κινδύνου για την ασφάλεια στη θάλασσα κρούει το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας, με αφορμή τα προγραμματισμένα δρομολόγια για τη θερινή περίοδο (1 Ιούνη έως 30 Σεπτέμβρη), που καθόρισαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες και οι λιμενικές αρχές για την πορθμειακή γραμμές Καβάλας - Θάσου.

Σε καταγγελία του Συνδικάτου, την οποία φέρνουν στη δημοσιότητα με κοινό δελτίο Τύπου ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, προκύπτει ότι τα δρομολόγια όπως έχουν καθοριστεί παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις όπως η STCW για τα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης, την ασφαλή ενδιαίτηση των πληρωμάτων.

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην καταγγελία, έτσι όπως έχουν προγραμματιστεί τα δρομολόγια, «τα πλοία περατώνουν την εργασία τους πολύ συχνά στο Λιμάνι της Κεραμωτής», που σημαίνει ότι τα πληρώματα θα πρέπει να διανυκτερεύουν εκεί, όμως κανένα από τα καράβια της πορθμειακής γραμμή δεν διαθέτει επαρκείς χώρους ενδιαίτησης (π.χ. καμπίνες) για τη διαμονή του πληρώματος. Το Συνδικάτο απαιτεί ή η εκκίνηση των πλοίων να γίνεται από τη Θάσο (όπως γινόταν επί δεκαετίες) ή να μισθωθούν από τις εταιρείες ξενοδοχεία για τη διαμονή των πληρωμάτων.

Επιπλέον, καταγγέλλεται ότι «λόγω των αυξημένων δρομολογίων και λειτουργίας των πλοίων για μεγάλα διαστήματα από την αρχή της ημέρας έως αργά το βράδυ», δεν εξασφαλίζεται η τουλάχιστον 10ωρη ανάπαυση των πληρωμάτων, χώρια ότι τα ίδια πλοία πρέπει να είναι και σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας για τη μεταφορά αρρώστου, ενώ κάνουν επιπρόσθετα δρομολόγια δύο φορές τη βδομάδα για τη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων και καυσίμων στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ