Τετάρτη 19 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα στην Τουρκία, ο αν. υπουργός Αμυνας Δ. Βίτσας είπε στον τηλεοπτικό «Σκάι»: «Δεν έχουμε κανένα λόγο να αναμειχθούμε στα εσωτερικά της Τουρκίας (...) Βεβαίως, θα τα παρακολουθήσουμε, ευχόμενοι να προσανατολιστεί η Τουρκία στη λύση των εσωτερικών της ζητημάτων, που είναι κεντρικά - με μια οικονομία η οποία δεν πάει καλά - και να αρχίσει να τα λύνει. Αυτό θέλει μια σταθερή και πολύ σώφρονα πολιτική, σε σχέση με τα προβλήματα που έχει με το σύνολο των γειτόνων της, γιατί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αναπτύξει μια ρητορική η οποία δεν βοηθάει τις εξωτερικές της σχέσεις (...) Αν η Τουρκία θεωρήσει ότι είναι "εθνική μαγκιά" το να πει ότι κόβει τις σχέσεις με την Ευρώπη ή ότι έχει μια μεγάλη αντιπαλότητα, αυτό δεν θα είναι προς το καλό της Τουρκίας και εξ αντανακλάσεως δεν θα είναι προς το καλό της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, είπε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πως «η από εδώ και πέρα πορεία θα κριθεί, λόγω και του οριακού αποτελέσματος, από τη σωφροσύνη που θα επιδείξουν η πολιτική ηγεσία και ο τουρκικός λαός (...) Προσβλέπουμε σε μια Τουρκία που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή μας, χωρίς πολιτικές εντάσεων και προκλήσεων που, άλλωστε, δεν οδηγούν πουθενά».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά είπε: «Ευχόμαστε τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο κ. Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις και να πολιτευτεί με σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες. Εμείς θέλουμε δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία και σχέσεις καλής γειτονίας, βασισμένες στο διεθνές δίκαιο».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την «ελπίδα ότι η οριακή πλειοψηφία του κ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα θα τον οδηγήσει σε μεγαλύτερη συναίνεση και όχι σε περισσότερο αυταρχισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ