Σάββατο 15 Απρίλη 2017 - Κυριακή 16 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκινά η επόμενη φάση των παζαριών

Στη σκιά των φονικών σχεδιασμών που οι ιμπεριαλιστές εντείνουν σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή συνεχίστηκαν την περασμένη Τρίτη οι συνομιλίες του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή και τελικά ακύρωση συνάντησής τους που είχαν στα μέσα Φλεβάρη.

Αρκετά αστικά επιτελεία έσπευσαν να διατυπώσουν προσδοκίες για επιτυχή ολοκλήρωσή τους και οικοδόμηση ευρύτερων νέων συνεργασιών, εκφράζοντας έτσι μερίδες κεφαλαίου που επενδύουν πολλά σε μια λύση του Κυπριακού με το σημερινό σχέδιο διχοτόμησης. Βεβαίως, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις, λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων δεν μπορεί να έρθει με παζάρια που στήνουν εκπρόσωποι μονοπωλίων, προς όφελος αυτών ακριβώς των ταξικών συμφερόντων που υπηρετούν, δηλαδή του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα παραμένει σημαντική, δεδομένων των βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που δυναμώνουν διαρκώς, και μεταξύ ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τη «γειτονιά».

«Αναβολή γεωτρήσεων ή επιτάχυνση λύσης»

Σημαντική επίδραση θα ασκήσουν οι εξελίξεις στα Ενεργειακά. Καταρχάς, άμεσα η Λευκωσία ξεκινά νέο γύρο σεισμογραφικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, με το υπερσύγχρονο «Ramform Hyperion» της νορβηγικής PGS, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε μόλις το Μάρτη στην Ιαπωνία και ΜΜΕ εμφάνιζαν ως ένα από τα δύο σημαντικότερα του είδους του παγκοσμίως. Θυμίζουμε ότι και η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμογραφικές μελέτες στην περιοχή, μέσα στον Απρίλη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Ακιντζί μετά τη συνάντηση της Τρίτης, επιμένοντας να μιλά για «ρίσκο» που δημιουργούν οι γεωτρήσεις που προγραμματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ για τον Ιούλη, υποστηρίζοντας ότι δημιουργείται πιθανότητα νέας έντασης και ότι για ν' αποφευχθεί αυτό «είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση είτε να επιταχυνθεί η λύση».

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί αναφέρθηκε και σε «γεφυρωτικές» ιδέες που θα αναζητηθούν το επόμενο διάστημα, κάτι που όλες οι πλευρές - και η κυπριακή κυβέρνηση - υπογραμμίζουν σταθερά το τελευταίο διάστημα, μαζί με τη σημασία που έχει το να εξεταστούν μαζί οι εκκρεμότητες σε όλα τα κεφάλαια των συνομιλιών.

Επίσης, αποκαλύπτοντας την ένταση με την οποία θα συνεχιστεί το αλισβερίσι, είπε ότι «σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις σε μια Διάσκεψη (σ.σ. συνέχεια της Διάσκεψης που είχε αρχίσει στη Γενεύη το Γενάρη) και μετά να τις φέρουμε ενώπιον της κοινότητάς μας». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «μπορούμε να κάνουμε άσκηση ιδεών για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά η διαπραγμάτευση γι' αυτό θα διεξαχθεί στην πενταμερή διάσκεψη».

Τέλος, έντονη επίδραση στις συνομιλίες θα ασκήσουν και οι εξελίξεις σε κρίσιμα «μέτωπα», όπως τα Ελληνοτουρκικά, οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ακόμα και το παζάρι για το «Brexit» (σ.σ. με δεδομένη τη σημασία που έχει η Κύπρος για τον βρετανικό ιμπεριαλισμό όπως βεβαιώνουν και οι δύο υπερσύγχρονες στρατιωτικές βάσεις που έχει στο νησί).

Ολα αυτά καταγράφονται μέσα σε ένα πλαίσιο αμείωτων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με την Κύπρο να διαδραματίζει ειδικό «ρόλο» στην προώθηση πολλών αντιλαϊκών μεθοδεύσεων. Δεν ήταν τυχαίος ο ελλιμενισμός του πολεμικού πλοίου «USS Ross» στη Λάρνακα, ελάχιστες μέρες αφού αξιοποιήθηκε για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία ούτε και οι ειδικές αναφορές του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στις διμερείς σχέσεις (των ΗΠΑ) με χώρες όπως η Κύπρος που συνδέονται με τη «δέσμευση» της Ουάσιγκτον «για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή...».


Α. Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org