Σάββατο 15 Απρίλη 2017 - Κυριακή 16 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πολύμορφες πρωτοβουλίες για την Πρωτομαγιά και την προετοιμασία πανεργατικής απεργίας

Μέτρα προετοιμασίας για γενική απεργιακή απάντηση όποτε κι αν φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συμφώνησε με το κουαρτέτο, παίρνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνουν μια πολύμορφη δραστηριότητα με ορόσημο τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2017, η οποία είναι φέτος αφιερωμένη στην οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στην Αθήνα, η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, στις 10 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

Κάλεσμα δράσης και πρωτοβουλίες από το ΠΑΜΕ

Η οργάνωση αυτής της δραστηριότητας, με στόχο τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ την Κυριακή 9 Απρίλη στην Αθήνα.

Με ανακοίνωσή της, κάλεσε τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά κέντρα να προετοιμάσουν την απεργία και τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, η ΠΣΕ αποφάσισε τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • «Η βδομάδα 24 - 30 Απρίλη θα είναι βδομάδα δράσης των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με κορύφωση την Πρωτομαγιά. Με πλατιά συζήτηση στους τόπους δουλειάς, με εκδηλώσεις, πρωτοβουλίες για το χαρακτήρα και τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις εξελίξεις στην περιοχή μας, όπως συνδέονται με την κατάσταση των εργαζομένων και τα προβλήματά τους σήμερα.
  • Τα Εργατικά Κέντρα στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Κω θα οργανώσουν ανοιχτές εκδηλώσεις με συμμετοχή Τούρκων συνδικαλιστών, αγωνιστών, περιοδείες, συνεντεύξεις Τύπου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Ρόδο, Χίο κ.λπ.
  • Θα απευθυνθούμε με διακήρυξη σε συνδικάτα και μαζικούς φορείς της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών της ευρύτερης περιοχής, με συλλογικές αποφάσεις και συζήτηση στα σωματεία να γίνει ψήφισμα των Πρωτομαγιάτικων απεργιακών συγκεντρώσεων.
  • Την Παρασκευή 26 Μάη θα πραγματοποιηθεί αντιιμπεριαλιστική, διεθνιστική συναυλία στην Πετρούπολη, στο Θέατρο Πέτρας, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος "Ναζίμ Χικμέτ" της Κωνσταντινούπολης.
  • Το Σαββατοκύριακο 24 - 25 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, με μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιούνη».
Πλούσια δραστηριότητα από Εργατικά Κέντρα...

Σε αυτό τα πλαίσιο, ήδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα έχουν προχωρήσει στον δικό τους προγραμματισμό.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας προχωρά στην προετοιμασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με τη διοργάνωση σειράς δράσεων που θα κορυφωθούν με την πρωτομαγιάτικη απεργία - συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

-- Τρίτη 25 και Πέμπτη 27 Απρίλη: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με ομάδες σωματείων.

-- Τετάρτη 26 Απρίλη: Αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

-- Πέμπτη 27 Απρίλη: Εκδήλωση - συζήτηση για τη στάση του εργατικού κινήματος απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην αίθουσα του ΕΚΛ, με έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας.

-- Παρασκευή 28 Απρίλη: Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο ΕΚΛ.

-- Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Απρίλη: Μία ώρα στάση εργασίας για να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς.

Το Εργατικό Κέντρο Αρτας διοργανώνει:

-- Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, μέρα αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στον φασισμό και στον ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και συναυλία αφιερωμένη στο αντιπολεμικό τραγούδι και στη μουσική πράξη στον Μπρεχτ.

-- Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ. στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου (κάτω από το κάστρο), μέρα αφιερωμένη στην κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα και στην ανάγκη ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία με αυτό το περιεχόμενο, καθώς και αφιέρωμα στο χτες και το σήμερα του εργατικού - λαϊκού τραγουδιού, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, προβολή της ταινίας «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» του Φριτς Λανγκ, σε σενάριο Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου οργανώνει τριήμερο δράσης για την Πρωτομαγιά, που περιλαμβάνει:

-- Το Σαββάτο 29 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., προβολή αντιπολεμικής ταινίας στο «Cine Foskolos».

-- Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 11 π.μ., διοργάνωση ποδηλατοδρομίας.

-- Το τριήμερο θα κορυφωθεί με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο παλιό Εργατικό Κέντρο, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί και συναυλία.

... Ομοσπονδίες και σωματεία
  • Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία των εργατών Τύπου και Χάρτου, που την περίοδο 1940 - 1949 εργάστηκαν στην έκδοση των παράνομων αντιστασιακών εντύπων. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 25 Απρίλη στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος). Επιπλέον, συνεχίζεται μέχρι την Πρωτομαγιά η έκθεση βιβλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, τις καθημερινές (9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11-15).
  • Εκδήλωση με θέμα τη στάση των εργατών στον πόλεμο διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των Κατασκευών, την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης, χειροτεχνίας και άλλων μορφών πολιτιστικής παρέμβασης με θέμα «Εργαζόμενοι όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν τις δημιουργίες τους στο γραφείο του Σωματείου έως τις 25 Απρίλη, για να προβληθούν στους χώρους του νοσοκομείου σε δημόσια εκδήλωση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ