Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Μικρή η διαφορά «ναι» και «όχι»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν πολύ μικρή τη διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι», δυναμώνει διαρκώς η αντιπαράθεση ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, στην Τουρκία.

Αναλύσεις στην εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούνταν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες το 53% έφτανε το «ναι», ενώ δημοσκόπηση της εταιρείας «Σόναρ» έδινε πολύ μικρό προβάδισμα στο «όχι», με μόλις 51,5%.

Θυμίζουμε ότι οι προωθούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν αλλαγές στους μηχανισμούς της αστικής εξουσίας, όπως δραστική αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου, κατάργηση του θεσμού της πρωθυπουργίας, μείωση των εδρών της Βουλής, άλλες αλλαγές στην κρατική μηχανή που αφορούν τον εκσυγχρονισμό εργαλείων άσκησης της εξουσίας που θα συνεχίσει να ασκείται υπέρ της ίδιας τάξης, της αστικής. Η αντιπαράθεση για τις μεταρρυθμίσεις είναι ενταγμένη σε ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις που δυναμώνουν, σε μια περίοδο που το τουρκικό κεφάλαιο παλεύει να διασφαλίσει το ρόλο και τις συμμαχίες του εν μέσω σφοδρών ανακατατάξεων σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ενδεικτικοί είναι και οι υψηλοί τόνοι που παραμένουν στις σχέσεις της Αγκυρας με την ΕΕ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατηγόρησε και πάλι τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει την τρομοκρατία», επειδή «περιφρονεί» τη διερεύνηση υποθέσεων «τρομοκρατών» που η Αγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα. Μια μέρα πριν, τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναμεταδώσει πως, μετά από Ερώτηση του κόμματος «Αριστερά», το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε επιβεβαιώσει ότι από το 2013 περίπου 200 άτομα είχαν φύγει από τη Γερμανία (κάποιοι με γερμανικό διαβατήριο) για να πολεμήσουν κατά του «Ισλαμικού Κράτους» κυρίως μέσα από γραμμές κουρδικών οργανώσεων (όπως το PYD που η Αγκυρα συγκαταλέγει στους «τρομοκράτες») σε βόρεια Συρία και Ιράκ.

Τέλος, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως, τελικά, η προχτεσινή έκρηξη που έγινε σε αστυνομικό τμήμα του Ντιγιαρμπακίρ (νοτιοανατολικά) οφειλόταν σε «τρομοκρατική επίθεση» και όχι ατύχημα, με 3 θύματα. Χτες το απόγευμα, δημοσιεύματα εμφάνιζαν το ΡΚΚ να αναλαμβάνει επίσημα την ευθύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ