Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Συμπληρώθηκε με διάταξη για παραχωρήσεις στους ιδιώτες ακόμα και παραλιών!

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ με τη διαδικασία του επείγοντος από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους δασικούς χάρτες. Πρόκειται για ένα ακόμα αντιδραστικό νομοθέτημα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα αντιλαϊκά μνημόνια, και στο όνομα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου αλλάζει χρήση γης σε κοντά 10 εκατομμύρια στρέμματα γης για να «δράσουν» κατασκευαστικοί και τουριστικοί όμιλοι.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο «συμπληρώθηκε» από την κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε, με την οποία παραχωρεί με διαδικασίες «fast track» (ηλεκτρονική δημοπρασία κ.λπ.) και για τρία χρόνια, χρήσεις «αιγιαλού, παραλίας, όχθης, και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών, και πλεύσιμων ποταμών» σε επιχειρηματικούς ομίλους. Μάλιστα, αν πρόκειται για δημοτική ανώνυμη εταιρεία, «η παραχώρηση μπορεί να γίνει και απευθείας»!

Ακόμα, με πρόσχημα την «Eρευνα και τη μελέτη του οικοσυστήματος των ακτών», προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση «είναι δυνατή η παραχώρηση» χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης «απευθείας, με ή χωρίς αντάλλαγμα, σε ΝΠΔΔ», με προϋπόθεση ότι «αυτό (σ.σ. η Eρευνα και η μελέτη) προβλέπεται στην ιδρυτική τους πράξη», ή «αν η παραχώρηση κρίνεται απαραίτητη για την άσκηση των συναφών προς τον ανωτέρω σκοπό αρμοδιοτήτων τους».

«Τα δίνετε όλα. Οχι μόνο δασικά οικοσυστήματα, αλλά αιγιαλούς, παραλίες, όχθες και παρόχθιες ζώνες μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με γρήγορες διαδικασίες, "fast track", χωρίς δημοπρασία για τους μεγαλοξενοδόχους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, ενώ για την παράγραφο που αφορά την παραχώρηση και χωρίς ανταλλάγματα σε ΝΠΔΔ που υποτίθεται ότι έχουν σκοπό την Eρευνα πρόσθεσε ότι δεν «ορίζεται με σαφήνεια ποιοι είναι αυτοί. Θα δούμε, δηλαδή, ΜΚΟ με φανέλα ερευνητή να λυμαίνονται κρατική περιουσία;» ρώτησε.

«Τελικά, για τους επιχειρηματικούς ομίλους δουλεύετε αποφασιστικά και παριστάνετε ότι είναι για όφελος των λουόμενων και την αναψυχή του κοινού, που θα χαρατσώνεται και ταυτόχρονα θα στερείται ό,τι έχει απομείνει σε παραλίες, λίμνες, ποτάμια», τα οποία, όπως είπε, οι λαϊκές οικογένειες «θα βλέπουν από μακριά, αφού θα πρέπει να πληρώσουν για να απολαύσουν από κοντά ό,τι τους ανήκει».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε στη δευτερολογία της ότι ουσιαστικά επιβραβεύει τους επαγγελματίες μεγαλοκαταπατητές, επισημαίνοντας για τη θέση του ΚΚΕ ότι «ήμασταν πολύ σαφείς και συγκεκριμένοι. Ναι στη λύση για τη χρήση γεωργικής γης, για να συνεχίσουν να ζουν αυτοί που την καλλιεργούν, και όχι στην επιβράβευση μεγαλοκαταπατητών που το έχουν επάγγελμα, καταπατώντας και πλουτίζοντας». Επισήμανε ακόμα ότι όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση, επικαλούμενη την αγροτιά, να κρύψει τους πραγματικούς στόχους του νομοσχεδίου, δεν το καταφέρνει. Αλλωστε, πρόσθεσε, ήδη οι δασικοί σύλλογοι είναι στο πόδι, ενώ έχουν προσφύγει και στο ΣτΕ.

Διαφωνούν ...συμφωνώντας

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τα άλλα αστικά κόμματα ήταν καθαρά για «αντιπολιτευτικούς» λόγους και λόγους διαχείρισης. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας σχολίασε ως θετικό ότι η σημερινή κυβέρνηση συμπληρώνει νόμο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τον είχε χαρακτηρίσει δασοκτόνο και είχε προκαλέσει και ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του. Ενώ πρόσθεσε: «Σας λέμε ακόμα μια φορά, ελάτε να πάμε μαζί ένα βήμα πιο μπροστά. Υπάρχει η υποχρέωση, όχι επειδή το λέει η συμφωνία που έχετε εσείς συνάψει με τους θεσμούς, αλλά υπάρχει ανάγκη πια σε αυτή τη χώρα να ολοκληρώσουμε και κτηματολόγιο και δασολόγιο»! Τη συμφωνία του ότι «απαιτείται μία κοινή προσπάθεια» έδωσε προς τη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελος, ενώ απαντώντας στη Δ. Μανωλάκου είπε, δίνοντας ρεσιτάλ κοροϊδίας απέναντι στους αγρότες, ότι «το νομοσχέδιο είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο στον γεωργικό κόσμο», «σε όλες τις διατάξεις φαίνεται ρητώς ότι μόνο για τη γεωργική χρήση επιτρέπονται οι παρεμβάσεις». Ολα αυτά όταν το ν/σ αλλάζει χρήση για τουριστικούς λόγους ακόμα και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωνευτήρι(2019-09-07 00:00:00.0)
Δίνει σε επιχειρηματίες ακόμα και τον τελευταίο κόκκο άμμου από τις παραλίες(2019-09-06 00:00:00.0)
Παραχώρηση παραλιών σε δήμους με στόχο... μπίζνες(2013-03-09 00:00:00.0)
Πόλεμος στο λαό για να κερδίζουν τα μονοπώλια(2013-03-09 00:00:00.0)
Παραδίδονται για «αξιοποίηση» στο μεγάλο κεφάλαιο(2006-07-26 00:00:00.0)
Ταφόπλακα για τις ακτές...(2001-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ