Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ
Πλάτες στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία με το βλέμμα στη «λεία»

Με τη «Διακήρυξη της Μαδρίτης» οι χώρες του Νότου δηλώνουν «παρών» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται
Με τη «Διακήρυξη της Μαδρίτης» οι χώρες του Νότου δηλώνουν «παρών» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται
Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υπηρετώντας την προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης του κεφαλαίου, αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η υπογραφή του πρωθυπουργού στην προχτεσινή «Διακήρυξη της Μαδρίτης», των αρχηγών των κρατών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία παρέχεται πλήρης κάλυψη στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.

Με τη Διακήρυξή τους Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος υιοθετούν και νομιμοποιούν τα προσχήματα που ανασύρονται σε τέτοιες επεμβάσεις, «καταδικάζουν απερίφραστα τις αεροπορικές επιθέσεις με χημικά όπλα (...) από το καθεστώς Ασαντ» ως «εγκλήματα πολέμου», υποδεικνύουν ότι «οι δράστες πρέπει να λογοδοτήσουν... και να τους επιβληθούν κυρώσεις». Σε αυτό το πλαίσιο δίνουν πλήρη κάλυψη στην επίθεση των ΗΠΑ, που κλιμακώνει περαιτέρω την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην περιοχή, υποστηρίζοντας πως «είχε την κατανοητή πρόθεση να προλάβει και να αποτρέψει την εξάπλωση και χρήση χημικών όπλων...»!

Ταυτόχρονα με τα περί «αναγκαίας πολιτικής λύσης», με τη συμμετοχή και της ΕΕ όπως επαναλαμβάνουν - η κυβέρνηση μάλιστα καμαρώνει ότι συνέβαλε στο να μπει αυτή η διατύπωση στη Διακήρυξη - ουσιαστικά δηλώνουν παρουσία για λογαριασμό των ευρωενωσιακών μονοπωλίων τόσο στη Συρία, όσο και σε ολόκληρη τη Ν/Α Μεσόγειο και τη Β. Αφρική, στην περιοχή για τον ενεργειακό πλούτο της οποίας ερίζουν με τους ανταγωνιστές τους, άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Είναι προς τούτο χαρακτηριστικό και ότι η Διακήρυξη υποστηρίζει αναφανδόν την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, αναφέροντας ανάμεσα στα άλλα πως «θέλουμε η ΕΕ να αποτελέσει πραγματικό πάροχο ασφάλειας και άμυνας, αξιόπιστη δύναμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε τη δέσμευσή μας να εφαρμοστούν πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (...) τα οποία αναβαθμίζουν τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και την ικανότητά της να ενεργεί, να μετέχει όλο και περισσότερο στην προστασία της Ευρώπης και των πολιτών της, να μοιράζεται περισσότερες ευθύνες με το ΝΑΤΟ...».

«Τρέχει» η στρατιωτική προπαρασκευή

Η πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, με αντίστοιχα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποτυπώνεται εξάλλου σε μια σειρά από τομείς και σε στρατιωτικό επίπεδο, με ολοένα μεγαλύτερες ταχύτητες επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

  • Οι προσφορές της κυβέρνησης, που επαναλήφθηκαν στα πρόσφατα ταξίδια των υπουργών της στις ΗΠΑ για περαιτέρω «αξιοποίηση» από τους Αμερικανούς της βάσης της Σούδας, από την οποία, άλλωστε, πέρασαν προηγουμένως τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που επιτέθηκαν με πυραύλους εναντίον της Συρίας, αναδεικνύουν ξανά τον χαρακτήρα της ως προκεχωρημένη βάση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για τις επιχειρήσεις του σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Χτες ο υπουργός Αμυνας μίλησε ευθέως για νέα σύμβαση με τις ΗΠΑ, 5ετούς διάρκειας, κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει.
  • Οι εγχώριες Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν διαρκώς σε συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις, με μάχιμες μονάδες κατ' αρχήν των ΗΠΑ, αλλά και χωρών της περιοχής, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στη Μέση Ανατολή, όπως Ισραήλ και Αίγυπτος. Ταυτόχρονα, διοργανώνουν εδώ οι ίδιες σημαντικές διεθνείς στρατιωτικές ασκήσεις.
  • Eπίσης, καθώς στο υπουργείο Αμυνας λέγεται και ξαναλέγεται ότι «ζωτικός χώρος» της χώρας είναι και η Ανατολική Μεσόγειος, ζώνη όπου διακυβεύονται σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα, «τρέχουν» και τα ανάλογα σχέδια για εξοπλισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα σχέδια για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F16, ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3, τα σχέδια για προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, οι εκκλήσεις προς το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό για παραχώρηση σύγχρονων πλοίων του, οι «προσφορές» ότι θα μπορεί να αναλάβει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο και έργο, όπως συνοδεία αμερικανικών αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, επιτρέποντας έτσι σε αμερικανικά πλοία συνοδείας να αναπτυχθούν αλλού.

Μια γενική επιχείρηση «αναβάθμισης ικανοτήτων», που έρχεται σε αποτύπωση σχετικών δηλώσεων αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ότι η χώρα μπορεί να παίξει ρόλο πυλώνα «σταθερότητας» ως «προπύργιο» των ΝΑΤΟ και ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, με την εγχώρια αστική τάξη να διεκδικεί ακόμα πιο ενεργό ρόλο σε επικίνδυνα για το λαό σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ