Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ
Συνεχίζεται η έκθεση με έργα του Μέμου Μακρή

Μέχρι και το Σάββατο 29 Απρίλη συνεχίζεται η έκθεση με έργα του μεγάλου και διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Μέμου Μακρή. Η έκθεση με τίτλο «Μέμος Μακρής - Από την Αθήνα στο Παρίσι 1934 - 1950» διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας, και φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών (Μαιζώνος 110).

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν μια σειρά από σχέδια και γλυπτικά έργα του Μέμου Μακρή από την πρώτη φάση δημιουργίας του. Μέσα από τη φιλοξενία και παρουσίαση των εκθεμάτων, επιχειρείται να φωτιστεί η πρώιμη καλλιτεχνική δημιουργία του Μέμου Μακρή, της περιόδου μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, δηλαδή τη δεκαπενταετία από το 1934, οπότε και ο νεαρός καλλιτέχνης ξεκινά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έως το 1950, όπου απελαύνεται από τη Γαλλία, λόγω της συμμετοχής του στο Συνέδριο της Ειρήνης και σε άλλες εκδηλώσεις και εγκαθίσταται οριστικά στη Βουδαπέστη.

Αφορμή για τη φιλοξενία της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στάθηκε η ανακάλυψη μιας σειράς σχεδίων του Μακρή από τη Σχολή Καλών Τεχνών και κυρίως από την περίοδο της Κατοχής, στα κατάλοιπα της ζωγράφου Ελένης Σταθοπούλου. Η σημασία αυτών των περίπου τριάντα φύλλων είναι κομβική για το έργο του Μακρή, δεδομένου ότι πρόκειται για τα μοναδικά σχέδιά του που σώζονται, αφού δεν μας είναι γνωστές μετέπειτα ζωγραφικές του προσπάθειες. Παράλληλα, με τα λιγοστά σχέδια συγκεντρώνονται στην έκθεση και αρκετά από τα γλυπτικά έργα του Μακρή, που χρονολογούνται στα χρόνια αυτά και συγκροτούν την πρώτη φάση της δημιουργίας του.

Τα έργα του Μέμου Μακρή παραμένουν σύμβολα, όχι ενός ανθρώπου, αλλά μιας κοινωνικής δύναμης, του ήρωα λαού, που έχει μνήμη και ιδανικά, που μένει πιστός στο νόημα της αντίστασης στη βαρβαρότητα και την καταπίεση κάθε παλιάς και νέας μορφής.


Ακόμα, την Τρίτη 25 Απρίλη, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανοιχτή ξενάγηση με τον ιστορικό Τέχνης Γρηγόρη Αναγνώστου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 15.00, Τρίτη και Παρασκευή: 18.00 - 21.00, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ