Τρίτη 11 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οποιος το δίκιο δεν παλεύει, θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς...

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η πρεμιέρα του «Θεσσαλικού Κύκλου», σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, από την Πολιτιστική Ομάδα του ΠΑΜΕ. Τα κείμενα, γραμμένα για τις ανάγκες της παράστασης, του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ.

Παρουσιάστηκαν 14 από τα 18 τραγούδια του Κύκλου, ανάμεσά τους «Το Παζάρι», «Ο Σιδηρόδρομος», «Τελάλης», «Ο δάσκαλος» και άλλα. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, στην παράσταση «εμφανίζονται οι δύο αντίπαλες τάξεις, η τάξη στην οποία ανήκει ο τσιφλικάς, το αφεντικό και η αντίπαλη τάξη των κολίγων, των εργατών της γης. Εμφανίζεται η εργατική φαμίλια αλλά και η οικογένεια του τσιφλικά, που απομυζά το μόχθο, τον ιδρώτα, το αίμα αυτών που καλλιεργούν και δουλεύουν τη γη. Αφεντικά και εργάτες υπάρχουν στην Ελλάδα του σήμερα αλλά και σε όλο τον κόσμο...». Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι η παράσταση «αποτελεί άλλη μια πολιτιστική πρόταση του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους. Αλλη μια προσπάθεια παρέμβασης της Ομάδας, που αποτελείται από εργάτες, ανέργους, νέους, συνταξιούχους, που μπορεί να συμβάλει για να δυναμώσουν και με αυτόν τον τρόπο οι δεσμοί των συνδικάτων με τους εργαζόμενους, για να μπολιαστούν όλο και περισσότερες συνειδήσεις με τα δίκια που παλεύουμε και με την πίστη: "Οποιος για το δίκιο δεν παλεύει, θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς"».

Πριν την παράσταση, σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε η Χρυσούλα Λαμπούδη, τονίζοντας πως «είναι θετικό που ενώνουμε τους αγώνες μας με τον πολιτισμό, καθώς είναι αναγκαία η τέχνη που όχι μόνο ευχαριστεί, αλλά και διαπαιδαγωγεί, εμπνέει, οπλίζει τους αγώνες της τάξης μας». Ακόμα, ανέφερε ότι κλήθηκαν οι συντελεστές του έργου που βρίσκονται εν ζωή. Δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αλλά ευχήθηκαν τα καλύτερα στο ΠΑΜΕ και τους αγώνες του.

Η παράσταση ενθουσίασε τον κόσμο που κατέκλυσε την «Αλκυονίδα», ξεσπώντας σε χειροκροτήματα ενδιάμεσα και σιγοτραγουδώντας τα κομμάτια. Μάλιστα, στο τέλος επαναλήφθηκε «Ο Δάσκαλος» με τη συμμετοχή του κοινού.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νάγια Μητσάκου, Κατερίνα Βασιλείου, Ενορχήστρωση - Διασκευή - Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Μόσχος, Μαέστρος χορωδίας: Τατιάνα Ντερέβσκα. Για την πραγματοποίηση της παράστασης εργάστηκαν ακούραστα όλοι οι συναγωνιστές που στελεχώνουν τα πολιτιστικά τμήματα του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ