Κυριακή 9 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του διχοτομικού σχεδίου

«Πρέπει να εργαστούμε για ένα νέο ξεκίνημα και να δημιουργήσουμε μια νέα δομή, στην οποία οι μόνιμες ειρηνικές συνθήκες θα επικρατήσουν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι». Αυτά δήλωνε το απόγευμα της Παρασκευής ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόταση νόμου που είχε εγκριθεί λίγο νωρίτερα, «διορθώνοντας το λάθος», όπως υποστήριξε ο Ακιντζί.

Ετσι, θεωρήθηκε ότι είναι τελικά πιθανό να γίνει η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί που είχε αναγγελθεί για μεθαύριο 11 Απρίλη, η πρώτη μετά την εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί στα μέσα Φλεβάρη, με αφορμή την απόφαση της κυπριακής Βουλής να περιλάβει στις σχολικές επετείους την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του 1950 για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί όλη τη βδομάδα σειρά συναντήσεων, επαναφέροντας διάφορα θέματα στα οποία δυναμώνει το «παζάρεμα». Ανάμεσά τους η διασφάλιση «ισότιμης μεταχείρισης» Τούρκων και Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση λύσης, με την Αγκυρα να ζητά ουσιαστικά διασφάλιση των «τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ» σε περίπτωση επανένωσης του νησιού. Πολλά ρεπορτάζ επέμεναν να παρουσιάζουν τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, να πρωτοστατεί στη συζήτηση ειδικά γι' αυτό το θέμα. Μάλιστα, μεταξύ άλλων γράφτηκε ότι ίσως αξιοποιηθεί αναφορά που υπάρχει στο κυπριακό Σύνταγμα, σύμφωνα με την οποία: «Η (Κυπριακή) Δημοκρατία θέλει παραχωρήσει κατόπιν συμφωνίας υπό καταλλήλους όρους την ρήτραν του μάλλον ευνοουμένου Κράτους εις το Βασίλειον της Ελλάδος, την Τουρκικήν Δημοκρατίαν και το Ηνωμένον Βασίλειον της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας εις πάσαν συμφωνίαν οιασδήποτε φύσεως».

Στο μεταξύ, την ανάμειξη διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις εξελίξεις γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε και η επιλογή του Αϊντε να βρεθεί στο Βερολίνο, όπου συζήτησε το Κυπριακό με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκφράζοντας την εκτίμησή του για «την ισχυρή υποστήριξη» της Γερμανίας «σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό».

Συναντήσεις είχε όμως και ο Ακιντζί στις Βρυξέλλες, με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τέλος, το Κυπριακό δεν παρέλειψαν να συζητήσουν και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βρετανίας, Ν. Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον, στην Αθήνα (με τον πρώτο να επισημαίνει ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν «έξυπνες λύσεις»), ενώ επαφές στη χώρα μας είχε προχτές και ο νέος Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επαφές Αϊντε και διεργασίες για συνέχιση διαπραγματεύσεων(2016-11-29 00:00:00.0)
Παζάρι με ζητούμενο τη διασφάλιση του κεφαλαίου(2016-09-09 00:00:00.0)
Ολοι «παινεύουν» την «αμοιβαία κατανόηση» που υπάρχει(2016-01-08 00:00:00.0)
Για «συγκρατημένη αισιοδοξία» μιλά ο Κύπριος Πρόεδρος(2015-06-18 00:00:00.0)
Σύσφιξη συνεργασίας με έμφαση σε επενδύσεις και ασφάλεια(2015-06-16 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η άτυπη συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη - Αϊντε(2015-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ