Κυριακή 9 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί πλήρη διερεύνηση

Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την κωλυσιεργία

Οι καταγγελίες του ΚΚΕ για το νέο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εδώ και πάνω από 4 μήνες δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για τα επανειλημμένα κρούσματα συνακροάσεων που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από την 1η Δεκέμβρη 2016, προκαλούν, εύλογα, πολλά ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις. Το νέο κρούσμα παρατηρήθηκε στις 5 Απρίλη, οπότε το ΚΚΕ κατήγγειλε τις νέες επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων τα τηλεφωνικά κέντρα της ΝΔ και της Ενωσης Κεντρώων.

Το ζήτημα της συνακρόασης και του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών έχει να κάνει με τη διασφάλιση του δικαιώματος του απορρήτου της επικοινωνίας του λαού, των εργαζομένων. Και είναι ένα ζήτημα που, ως τέτοιο, αφορά ασφαλώς άμεσα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και δεν προσφέρεται για αστεϊσμούς και παιχνίδια, όπως επιχειρούν οι ναζιστές φασίστες της Χρυσής Αυγής. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά η έρευνα. Η αδράνεια και οι καθυστερήσεις δεν δικαιολογούνται, πολύ περισσότερο που ήδη τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της ΑΔΑΕ που περιλαμβάνονται στην έκθεσή της που έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, είναι αποκαλυπτικά και βεβαίως αξιοποιήσιμα από τις αρμόδιες αρχές, αν βέβαια υπάρχει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί γρήγορα και πλήρως η διερεύνηση των καταγγελιών.

Το πόρισμα της ΑΔΑΕ, εξάλλου, για τα προηγούμενα κρούσματα δείχνει ότι πράγματι έγιναν οι κλήσεις με απόκρυψη αριθμού (φαίνεται ότι έχουν γίνει από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες) και ακόμη ότι αυτές έγιναν με συγκεκριμένο τεχνικό τρόπο (με χρήση της τεχνικής της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων - χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία VOIP, τηλεφωνία μέσω διαδικτύου), ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος. Το πόρισμα καταγράφει, επιπλέον, ότι έχουν γίνει κλήσεις όχι μόνο μέσω του διαδικτύου, αλλά και μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, οι οποίες είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας και με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει κάνει ό,τι ζητήθηκε ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, καταθέτοντας (ήδη από τις 9 Δεκέμβρη 2016) στον αρμόδιο εισαγγελέα αίτημα για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου στις εισερχόμενες κλήσεις που σχετίζονται με τις καταγγελίες του, να διαπιστωθεί από πού ακριβώς προέρχονται και να ζητηθεί αποκάλυψη.

Στα στοιχεία που περιγράφονται σε έκθεση της ΑΔΑΕ που παραδόθηκε στη Βουλή (στην αρμόδια Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στις 2/2/17), αναφέρονται τα εξής:

  • Οτι πράγματι έγιναν κλήσεις με απόκρυψη αριθμού - όπως είχε καταγγείλει αρχικά το ΚΚΕ - και μάλιστα 47 τον αριθμό προς τα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, όπου βρίσκεται η έδρα της ΚΕ, καθώς και προς τα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων της Αττικής, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
  • Οι κλήσεις αυτές φαίνεται να διενεργήθηκαν από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, με χρήση της τεχνικής της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος. Για την υλοποίηση αυτής της τεχνικής παραποίησης, οι κλήσεις δρομολογήθηκαν μέσω διεθνών και εθνικών παρόχων τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιώντας και την τεχνολογία VOIP (Voice Over IP), δηλαδή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αυτός που πραγματοποιούσε τις κλήσεις είχε γνώση υψηλής τεχνολογίας. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ενέργεια ενός ερασιτεχνικού μηχανισμού, αλλά για παρέμβαση που απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Αυτό είναι μια απάντηση και προς τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή προσπάθησαν να υποβαθμίσουν και να καλύψουν την υπόθεση, ώστε να μη διερευνηθεί, υποστηρίζοντας ότι ήταν τάχα ένα παιχνίδι κ.λπ.
  • Επιπλέον, έχουν γίνει κλήσεις όχι μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού δικτύου, από το εξωτερικό, οι οποίες είναι δυνατό, κατόπιν σχετικής έρευνας, να διαπιστωθεί από πού προέρχονται ακριβώς και να ζητηθεί αποκάλυψη. Μετά από αυτά τα σοβαρά στοιχεία και ύστερα από την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ την περασμένη Παρασκευή, 7 Απρίλη, που αναφέρει ότι «όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, μετά το προηγούμενο περιστατικό συνακρόασης τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΑΔΑΕ διενήργησε ελέγχους, συνέταξε πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναμένει το αποτέλεσμα της άρσης του απορρήτου που ζητήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές. (...)», γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί δεν δόθηκε το βούλευμα περί άρσης απορρήτου του αρμόδιου εισαγγελέα προς την ΑΔΑΕ, αφού από τις 9 Δεκέμβρη το ΚΚΕ έχει γραπτά ζητήσει την άρση του απορρήτου;

Από ειδικούς επιστήμονες του αντικειμένου, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που από την περαιτέρω έρευνα προκύψει ότι έχει υπάρξει παραποίηση των στοιχείων και αυτών των κλήσεων, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι αποκλείεται η εμπλοκή κάποιου απλού πολίτη, γιατί τέτοια διαδικασία, τέτοιου επιπέδου, δεν γίνεται με τον οποιονδήποτε τεχνικό τρόπο, δηλαδή από μη εγκεκριμένο προσωπικό, αλλά χρειάζεται παρέμβαση υπηρεσίας.

Μετά και το δεύτερο τέτοιο κρούσμα, δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση. Η κυβέρνηση πρέπει να διατάξει έρευνα σε βάθος και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της αποκάλυψης των υπευθύνων και, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Για την υπόθεση των συνακροάσεων, την περασμένη Πέμπτη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε: «Εξακολουθεί να είναι πολύ περίεργη υπόθεση. Είναι φανερό ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπών που έχει δημιουργηθεί. Αυτό φαίνεται και από τις πρώτες διαπιστώσεις της ΑΔΑΕ ή άλλων φορέων, με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής. Ομως η εξέταση της υπόθεσης σε βάθος ούτε έχει προχωρήσει, ούτε φαίνεται να ολοκληρώνεται από όσο ξέρουμε, ενώ προστίθενται και τα νέα στοιχεία, όπως ξέρετε, τα χτεσινά, στην υπόθεση αυτή. Είναι απαράδεκτη υπόθεση να ζούμε κάτω από συνακροάσεις, από παρακολουθήσεις ή οτιδήποτε άλλο ή έστω και να υπάρχει υποψία αυτών. Θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα και να γίνει διερεύνηση σε βάθος. Οπωσδήποτε να δοθούν πλήρεις απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Ως ΚΚΕ δεν θα το αφήσουμε έτσι το ζήτημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ