Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
Στρώνει το δρόμο για να γίνουν τεράστιες εκτάσεις οικόπεδα και τουριστικές εγκαταστάσεις

Eurokinissi

Με τη διαδικασία του επείγοντος ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις «τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο η κυβέρνηση αλλάζει μαζικά τη χρήση εκτάσεων εκατομμυρίων στρεμμάτων που είχαν χαρακτηριστεί δάση και δασικές εκτάσεις, προκειμένου να τα μετατρέψει σε κερδοφόρα δράση για τους τουριστικούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί σήμερα με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, προκειμένου μέχρι τη Μ. Τρίτη να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Συνεχίζεται και σήμερα, με αυτό το νομοσχέδιο, η ίδια αστική πολιτική στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου, δηλώνοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη πολιτική με τη χρήση γης των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων και συμπληρώνει το νομοθετικό τους πλαίσιο, που έλεγε ότι θα καταργήσει. Πατάει, σημείωσε, στην ανάγκη επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, όπως είναι η αμφισβήτηση του χαρακτήρα γεωργικών εκτάσεων. Ομως το πρόβλημα αφορούσε περίπου «950 χιλιάδες, το πολύ ένα εκατομμύριο στρέμματα. Και αντί να διορθώσετε αυτά, τώρα αλλάζετε μαζικά τη χρήση γης σε εκατομμύρια στρεμμάτων που χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις και αυτές ξεπερνάνε τα 5 εκατομμύρια και μπορεί να φτάνουν τα 10 εκατ. στρέμματα που καταπατήθηκαν, εκχερσώθηκαν ή επιδιώκετε τη νομιμοποίησή τους, προκειμένου να διευκολύνετε το τουριστικό και κατασκευαστικό κεφάλαιο στην αύξηση της κερδοφορίας τους, ποδοπατώντας εμπόδια που υπήρχαν και κυρίως το άρθρο 24 του Συντάγματος, που κάποτε το στηρίζατε, τώρα όμως το πετάτε στο καλάθι των αχρήστων».

Ανέφερε ως παράδειγμα την παράγραφο 5 του άρθρου 6 του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε προκλητικό και φωτογραφική διάταξη, καθώς επιτρέπει να γίνουν οικόπεδα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες χορτολιβαδικές εκτάσεις σε όλα τα νησιά, που εδώ και δεκαετίες προστατευόντουσαν με τη δασική νομοθεσία.

Αυτό που αναδεικνύεται με το νομοσχέδιο, τόνισε, είναι ότι «η πολιτική έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της γης και της χρήσης προϋποθέτει και αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, από κρατική σε ιδιωτική ενός σημαντικού μέρους της γης ή τη μακροχρόνια μίσθωσή τους, τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων, την εκχώρηση κρατικών εκτάσεων, δασικών οικοσυστημάτων και παράκτιων περιοχών, τη διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων για την εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας σε κάθε δραστηριότητα στη γη, την ενίσχυση της κερδοφορίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε εκτός σχεδίου περιοχές, τη νομιμοποίηση δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ήταν παράνομες». Είναι κρίκος, σημείωσε, της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Επεσήμανε ότι για το ΚΚΕ, «από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία».

Η ΝΔ δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο κυρίως για αντιπολιτευτικούς λόγους, αφού ο εισηγητής της Κ. Σκρέκας σχολίασε ότι είναι συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν τα άλλα κόμματα. Η ψηφοφορία επί της αρχής στην Επιτροπή θα γίνει σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ