Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει συναίνεση απ' το λαό στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του

Να διαγράψει κάθε σκέψη, πόσο μάλλον διεκδίκηση, ανάκτησης απωλειών ή αντίστασης στα όσα καινούργια αντιλαϊκά διαπραγματεύεται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», αξίωσε απ' το λαό ο πρωθυπουργός, όταν μιλώντας στην τελετή παράδοσης της σήραγγας των Τεμπών, υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα αναστοχασμού περί του μοντέλου ανάπτυξης και του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης», που «αποτελούν, αν από τώρα σχεδιάσουμε με σοβαρότητα, σύνεση και συναίνεση με τους παραγωγικούς φορείς, και το εργαλείο για να βγούμε οριστικά από αυτή την κρίση».

Τη θρασύτατη αυτή αξίωση πλαισίωσε με την αυταπάτη ότι η ανηφόρα τελειώνει, ισχυριζόμενος πως «έχουμε διανύσει έναν πολύ δύσκολο δρόμο. Είμαστε στα τελευταία μέτρα αυτού του δύσκολου δρόμου, της ανηφόρας», κρύβοντας ότι η περιλάλητη παραγωγική ανασυγκρότηση έχει ως ζητούμενο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, που προϋποθέτει νέο χτύπημα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να παρουσιάσει τα παζάρια για τους όρους ανάκαμψης του κεφαλαίου και τη διασφάλιση περιθωρίου ελιγμών στο εσωτερικό της χώρας για την κυβέρνηση, ως μάχη που τάχα αυτή δίνει για να υπερασπιστεί «τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού», και πρόσθεσε, με το βλέμμα στραμμένο στην αστική τάξη, ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «κανέναν να παίζει παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας (...) Το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι πάρα πολύ κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ. Και μέσα στον Απρίλιο τελειώνουν και οι ατέρμονες συζητήσεις και καθυστερήσεις για τα αναγκαία μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι το μήνυμα που συμβολικά δίνεται σήμερα μέσα από την ολοκλήρωση ενός έργου, που πολλοί πίστεψαν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ: Το μήνυμα ότι "ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε". Και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και κανείς δεν θα τα καταφέρει στο τέλος να μας εμποδίσει».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ομιλία του το βράδυ στο 1ο Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσίασε τα αντιλαϊκά παζάρια ως «μάχη ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, για να κρατηθεί η χώρα όρθια, να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να μπορέσει ο τόπος να δουλέψει και να ευημερήσει...». Ο Αλ. Τσίπρας δεν έκρυψε ότι στόχος της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του είναι η χειραγώγηση του λαού, καλώντας τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τη θέση της δίπλα στην κυβέρνηση, να δώσει τη μάχη για το στοίχημα «να κερδίσουμε εμπιστοσύνη και αμφίδρομη επαφή με τη νέα γενιά, να στερεώσουμε και διευρύνουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες». Για το σκοπό αυτό έταξε «αντίδωρα» στη νεολαία, την οποία η κυβερνητική πολιτική καταδικάζει στην ανεργία, στην απληρωσιά και τη δουλειά δίχως δικαιώματα - τα οποία φυσικά χρέωσε στους προηγούμενους, προσπερνώντας ότι διατήρησε και εμπλούτισε το αντεργατικό οπλοστάσιο - όπως επιδοτήσεις ενοικίου, επιδόματα παιδιών και πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς όταν χιλιάδες είναι τα παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών που μένουν εκτός.

Τον πρωθυπουργό διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, που σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1», παραδεχόμενος το νέο μαχαίρι σε αφορολόγητο και συντάξεις, είπε: «Καταφέραμε την 20ή Φεβρουαρίου να πάρουμε ένα γενικό περίγραμμα συμφωνίας, το οποίο είχε μια υποχώρηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μείγμα, δηλαδή έλεγε ότι πράγματι θα προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές, όποιες, εν πάση περιπτώσει, συμφωνηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο Φορολογικό και στο Συνταξιοδοτικό. Ωστόσο, θα υπάρξουν και αντισταθμιστικά».

Προσθέτοντας ότι εφόσον το ΔΝΤ αμφιβάλλει για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για το 2018 και το 2019, «έχει συμφωνηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος λέει: Εάν, βεβαίως, πιάσουμε το 2018 το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, θα εφαρμοστούν αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε το 2019 να έχουμε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Εάν δεν το πιάσουμε, πράγμα το οποίο είναι πλήρως απίθανο, δηλαδή να δικαιωθεί το ΔΝΤ, τότε θα αναγκαστούμε να κάνουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα». Καταλόγισε την «πρωταρχική ευθύνη, την κύρια ευθύνη, αν όχι την αποκλειστική ευθύνη για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» στους «δανειστές».

Αλλωστε, και ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, φέρεται να δήλωσε - σύμφωνα με δημοσιεύματα - ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι κοντά. «Ακούγεται, αυτές τις ώρες που μιλάμε, από κάποιες φωνές, ότι ενδεχομένως να χρειαζόμαστε άλλο ένα νέο μνημόνιο... Μα αυτό δε λέγαμε; Αυτό δε λέγαμε το '10, το '11, ότι η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι ότι γεννάει την ανάγκη για μια νέα συνταγή ακριβώς ίδια με την προηγούμενη; Για ένα νέο μνημόνιο για μια ανακύκλωση της λιτότητας;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη στιγμή... Δε το γνωρίζαμε όταν αναλαμβάναμε την κυβέρνηση; Βεβαίως το γνωρίζαμε». Πρέπει να επισημάνουμε ότι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις δεν είναι τυχαίες, αφού προετοιμάζουν το έδαφος, καλλιεργούν στη συνείδηση του λαού σιγά - σιγά όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, κι ας εμφανίζεται μια κόντρα ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και το Μαξίμου. Επί της ουσίας, ισχύει πως «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο»...

Το κυβερνητικό αφήγημα περί ολοκλήρωσης το προσεχές διάστημα των παζαριών επιχείρησε να υποστηρίξει διαρροή σύμφωνα με την οποία η Αγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Αλ. Τσίπρα σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι εργάζεται προσωπικά για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Γιούρογκρουπ. Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φ. Β. Σταϊνμάγερ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Θα συναντηθεί ακόμα με τον ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Μπ. Τζόνσον.

Από πλευράς ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Β. Κικίλιας, έλεγε χτες ότι ο Αλ. Τσίπρας «ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία του (...) αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες από την μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης». Οτι «έχει αποδεχθεί ήδη τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου» και «προσπαθεί να δραματοποιήσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευσή του, για να δικαιολογήσει στους βουλευτές του αυτά που δεν θα έπρεπε να αποδέχονται με βάση τις διακηρύξεις τους. Στην ουσία, διαπραγματεύεται με τις συνιστώσες του κόμματός του, το πολιτικό του μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ