Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Περιοδεία του Τουσκ στα Βαλκάνια

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.--

Πριν έρθει χτες στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πραγματοποίησε μίνι περιοδεία σε βαλκανικές χώρες. Τη Δευτέρα μετέβη στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, συναντώντας τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μίρο Τσεράρ, με τον οποίο συμφώνησαν ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να τηρήσουν ενιαία στάση στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας και ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Απρίλη για το Brexit θα πρέπει να γίνει «επίδειξη ενότητας». Ωστόσο, ο Τσεράρ τόνισε ότι δεν θα πρέπει στη διάρκεια των παζαριών μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας να υποβαθμιστούν άλλα έργα και σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης, της ασφάλειας, της ενίσχυσης του κράτους Πρόνοιας, την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και τον εκσυγχρονισμό δομών και υπηρεσιών της ΕΕ.

Την Τρίτη, ο Ντ. Τουσκ μετέβη αρχικά στα Σκόπια, όπου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ηγεσία και τα πολιτικά κόμματα θα εστιάσουν στις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, αντί να κλιμακώσουν τις εθνοτικές εντάσεις. Συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής του να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι έκανε συμφωνία με τα κοινοβουλευτικά αλβανικά κόμματα αποκτώντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία, λέγοντας ότι μία τέτοια κυβέρνηση θα ήταν θύμα εκβιασμού και επομένως ασταθής, επιφέροντας «βλαπτικές συνέπειες».

Το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέβη στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, συναντώντας τον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, με τον οποίο συζήτησαν τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, το Μεταναστευτικό και την επικείμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Τουσκ είπε πως η Βουλγαρία «συνιστά ίσως το καλύτερο παράδειγμα χώρας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Ο Ράντεφ σημείωσε πως η κλιμάκωση της έντασης ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό συνιστά «απειλή» για χώρες όπως η Βουλγαρία. Κατήγγειλε, επίσης, τις πρόσφατες προσπάθειες της τουρκικής ηγεσίας να παρέμβει στις πρόσφατες βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές με τη στήριξη που προσέφερε σε νεοσύστατο κόμμα της τουρκόφωνης μειονότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ