Πέμπτη 6 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΗ
Κλιμάκωση αντιπαράθεσης στη σκιά νέων στρατιωτικών επεμβάσεων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και το προεδρικό σύστημα θα επιτρέψουν στη χώρα να επιταχύνει πιο ευέλικτα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, π.χ. στις υποδομές, υποστήριξε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση υπέρ του «ναι», ενόψει του δημοψηφίσματος που θα γίνει στη χώρα στις 16 Απρίλη.

Μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στην κεμαλική αντιπολίτευση και ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό CHP, χαρακτηρίζοντας «ψέματα» όσα λέει για την απόρριψη των μεταρρυθμίσεων. Επέκρινε ακόμα τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, για όσα πρόσφατα είπε σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη, χαρακτηρίζοντάς το «ελεγχόμενο πραξικόπημα», υπονοώντας δηλαδή ότι το ΑΚΡ συνέβαλε στη σκηνοθέτησή του.

«Πώς τολμάτε να προσβάλλετε τους μάρτυρές μας;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Τούρκος ηγέτης, επιμένοντας να εμφανίζει την παράταξή του ως υπέρμαχο της (αστικής) δημοκρατίας στη χώρα.

Η προεκλογική αντιπαράθεση δυναμώνει, ενώ διευρύνονται και οι συζητήσεις για τις συμμαχίες της τουρκικής αστικής τάξης. Χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, μιλώντας στο «άνοιγμα» της 20ής Ευρασιατικής Οικονομικής Συνόδου, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν θα διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Δύση. Αντίθετα, θέλουμε να τους ενισχύσουμε». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα εξαιτίας των γεγονότων του Ιούλη και να αντιμετωπίσει «απειλές», προσπαθώντας να απαντήσει έτσι στην κριτική που δέχεται η Αγκυρα από εταίρους και αντιπάλους για διάφορες επιλογές της. «Δεν θα εφαρμόσουμε μέτρα απομονωτισμού», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, η «Χουριέτ» επικαλούνταν χτες διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες Αγκυρα και Βρυξέλλες έχουν αναβάλλει μέχρι (τουλάχιστον) αρχές καλοκαιριού κάθε συνάντησή τους, ενώ κανονικά αναμένονταν διάφορες διμερείς συναντήσεις μέχρι και τέλη Μάη, για τη συνεργασία τους σε Ενέργεια και άλλα πεδία.

Ετοιμάζονται οι νέες στρατιωτικές επεμβάσεις

Ενώ κλιμακώνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή, η τουρκική αστική τάξη εντείνει την προσπάθεια υπεράσπισης των δικών της συμφερόντων.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, ο Ερντογάν επανήλθε στις νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις που ετοιμάζει η Αγκυρα. Μιλώντας για «δεύτερο» και «τρίτο στάδιο» (πρώτο θεωρείται η επιχείρηση «ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», που πρόσφατα ολοκληρώθηκε), ο Ερντογάν είπε ότι οι μελλοντικές επιχειρήσεις θα έχουν και «ιρακινή διάσταση» εκτός από συριακή. «Υπάρχει η περιοχή Ταλαφάρ (σ.σ. Βορειοδυτικό Ιράκ), η Σιντζάρ (εκτείνεται και στο Βόρειο Ιράκ), ενδιαφερόμαστε πάντα για όσα γίνονται στη Μοσούλη», είπε. «Το γεγονός ότι μια δεύτερη σημαία υψώθηκε στο Κιρκούκ μοιάζει με απόπειρα κατάληψης», πρόσθεσε, και συνέχισε: «Ολοι γνωρίζουμε ότι, ιστορικά, το Κιρκούκ ήταν πόλη Τουρκμένων», ενώ δεν παρέλειψε και να εκτιμήσει ότι το ΡΚΚ επιδιώκει να δημιουργήσει μια δεύτερη στρατιωτική «βάση» του (ένα «δεύτερο Καντίλ») στην ιρακινή Σιντζάρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στο Ταλ Ριφάατ(2018-03-28 00:00:00.0)
Αεροπορικό εμπάργκο και απειλές επέμβασης(2017-09-29 00:00:00.0)
Μάχες με το ΡΚΚ στα νοτιοανατολικά(2012-08-28 00:00:00.0)
Προνομιακή σχέση με ΕΕ θέλει η Μέρκελ(2010-03-31 00:00:00.0)
Τουρκικές ενισχύσεις ζητεί το Πεντάγωνο (;)(2003-07-22 00:00:00.0)
Τακτικοί ελιγμοί για τη συμμετοχή(2003-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ