Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από παλιά και νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Κλίμα εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού από την αντιασφαλιστική επίθεση επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, τοποθετούμενη σχετικά με την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ. Συντηρώντας έναν τέτοιου περιεχομένου «καβγά» με τη ΝΔ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος υποστήριξε προχτές ότι «η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους κρίνεται απολύτως ικανοποιητική, σε πλήρη αντίθεση με το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Στην πραγματικότητα βέβαια, πίσω από τον «καβγά» για την «πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ», η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμμα επιχειρούν να συσκοτίσουν ότι: Χρόνο με το χρόνο η κρατική χρηματοδότηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΦΚΑ μειώνεται. Η κάλυψη των εισφορών του Δημοσίου, ως εργοδότη για τους δημοσίους υπαλλήλους την τρέχουσα τριετία, υπολείπεται των νόμιμων εισφορών για την κύρια σύνταξη, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ να χάνει πάνω από 1 δισ. ευρώ. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ έφτασαν στο τέλος του 2016 τα 11 δισ. ευρώ, όταν το σαφάρι σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών οξύνεται, στέλνοντας στο ΚΕΑΟ ακόμα και τα χρέη κάτω των 5.000 ευρώ.

Σχόλιο του ΠΑΜΕ

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του υφυπουργού, το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Πετρόπουλου - στην ίδια ρότα με παλιότερες - για πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι για το 2017 προϋπολογίζεται έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ.

Αυτό το έλλειμμα αναφέρθηκε πρόσφατα και στις γραπτές εισηγήσεις στο ΔΣ του ΕΦΚΑ. Θα αξιοποιηθεί για τη νέα επίθεση πού ετοιμάζουν ΣΕΒ, κυβέρνηση, ΕΕ, με την ουσιαστική συμφωνία ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ.ά.

Ερχεται νέο χτύπημα σε συντάξεις, Υγεία, φορολογία, μισθούς, Εργασιακά, βάζουν μπροστά τα επαγγελματικά ταμεία, ιδιωτική Ασφάλιση, για νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο, με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ.

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, απαντάμε με τα συλλαλητήρια την Παρασκευή 7 Απρίλη σε όλες τις πόλεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ