Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμάζουν με αμείωτο ρυθμό τα συλλαλητήρια της Παρασκευής

Από τη συζήτηση στο εργοτάξιο στο Φάληρο
Από τη συζήτηση στο εργοτάξιο στο Φάληρο
Κάθε ώρα που απομένει μέχρι την Παρασκευή αξιοποιούν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, για να φτάσει σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα στα συλλαλητήρια της Παρασκευής 7/4.

«Κάτω τα μέτρα και τα αντίμετρα κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας»: Αυτό είναι το σύνθημα που ετοιμάζονται να διαδηλώσουν σε δεκάδες πόλεις, την ίδια μέρα που στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ κυβέρνηση και «εταίροι» θα βάζουν σε ράγες τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν με τους εργαζόμενους την ανάγκη να προετοιμάσουν την απάντησή τους στο νέο γύρο επίθεσης με πανεργατική απεργία.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις σε 59 πόλεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ «παρών» στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις περιοχές τους δηλώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και Λέσβου.

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί, επίσης, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Τονίζει την ανάγκη οι σπουδαστές να οργανώσουν συνελεύσεις σε κάθε ΙΕΚ, να συντονίσουν τον αγώνα για τα προβλήματά τους. Παράλληλα, καλούν σε αγώνα «με τα σωματεία των κλάδων και των ειδικοτήτων μας, που μας ενημερώνουν σταθερά για τα δικαιώματά μας, για το τι θα συναντήσουμε στην πρακτική και αύριο στη δουλειά».

Ουσιαστική συζήτηση με εργαζόμενους σε εργοτάξιο

Το κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Παρασκευής και την ανάγκη για προετοιμασία απεργιακής απάντησης μετέφεραν χτες σε εργοτάξιο στην περιοχή του Φαλήρου, όπου κατασκευάζονται τα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Ηλεκτρολόγων Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Μηχανικών - Τεχνικών.

Οι εργαζόμενοι του εργοταξίου συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του διαλείμματός τους και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των σωματείων.

«Μετά το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν το Δεκαπενταύγουστο, ετοιμάζονται να φέρουν το τέταρτο μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Σταύρος Λίτσας. Μίλησε για το χαρακτήρα των μέτρων και τόνισε ότι από το συλλαλητήριο της Παρασκευής, αλλά και από την απεργία - απάντηση στο νέο γύρο επίθεσης, «δεν πρέπει να λείπει κανένας οικοδόμος».

Την ανασφάλεια που νιώθουν οι εργαζόμενοι, ειδικά στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, μετέφερε ένας οικοδόμος. «Αν στην απεργία δεν δουλέψω, θα φέρουν άλλον στη θέση μου», είπε δίνοντας αφορμή για να ξεκινήσει η συζήτηση.

«Ο οργανωμένος αγώνας είναι η δύναμη των εργατών», απάντησαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων, εξηγώντας πως όταν οι εργαζόμενοι παλεύουν σαν μια γροθιά, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί και το υπαρκτό ζήτημα του φόβου που καλλιεργεί η εργοδοσία. Στο πλαίσιο αυτό, μετέφεραν παραδείγματα από χώρους δουλειάς: Από τον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι στη θυγατρική της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», με αποτέλεσμα να παρθούν πίσω δύο απολύσεις. Από την πείρα από τα εργοτάξια στην κατασκευή του μετρό, όπου πριν δύο χρόνια, σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ανεργίας, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πέτυχαν αυξήσεις στους μισθούς τους.

«Δεν φτάνει να υπάρχει δουλειά», είπε ένας άλλος εργαζόμενος παίρνοντας τη σκυτάλη, αλλά πρέπει αυτή η δουλειά να γίνεται με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους, «όχι να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μην μπορούμε να πληρώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ...».

«Πρέπει κι εμείς να μην πηγαίνουμε στο Συνδικάτο μόνο στην ανάγκη, γιατί η ανάγκη είναι το χείλος του γκρεμού», σημείωσε ένας εργαζόμενος, ενισχύοντας το κάλεσμα των σωματείων σε κάθε εργαζόμενο να συμπληρώσει αίτηση εγγραφής, να γίνει μέλος και πολύ περισσότερο να βρίσκεται σε επαφή με το συνδικάτο του.

Οι σημερινές πρωτοβουλίες

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη τους εργαζόμενους του κλάδου που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία και αντίστοιχα ζητήματα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου (3ης Σεπτεμβρίου 48Β).

-- Το Εργατικό Κέντρο Αρτας οργανώνει σύσκεψη σωματείων, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων Πατησίων - Κυψέλης οργανώνουν στις 9.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στην οδό Γαλατσίου, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων και αντιδρώντας ενάντια στη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org