Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διατήρηση του αρνητικού συσχετισμού, σε κλίμα τεχνητής πόλωσης

Κανονικά πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τα εμπόδια που επιχείρησαν να βάλουν με δικαστικές προσφυγές η παράταξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και η παράταξη της ΑΔΗΚ. Την Πέμπτη 30/3, ημέρα των εκλογών, το δικαστήριο απέρριψε το νέο αίτημα αναβολής τους που κατέθεσε η χρυσαυγίτικη παράταξη, επειδή με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την οποία υλοποίησε η Εφορευτική Επιτροπή, αποκλείστηκε από τις εκλογές.

Η μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη τη ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), για να μείνουν οι φασίστες έξω από τα σωματεία, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη, ωστόσο δεν συνοδεύτηκε με μια θετική για τα συμφέροντά τους εξέλιξη στο συσχετισμό δυνάμεων στο Σύλλογο.

Αναλυτικά, στις εκλογές ψήφισαν 1.386 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 52 άκυρα - λευκά.

Η ΔΑΣ πήρε 202 ψήφους και 2 έδρες.

Η «Δύναμη Ενότητας» (Μπαλασοπουλικοί και ΔΑΚίτες) πήρε 521 ψήφους και 5 έδρες, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση» (ΔΑΚΕ) 393 ψήφους και 4 έδρες, η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) 115 ψήφους και 1 έδρα, η «Ελπίδα Ερχεται» (διάσπαση της ΔΑΚΕ) 92 ψήφους και 1 έδρα, και η «Ωραία Ελένη» 11 ψήφους και καμία έδρα.

Για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ), η ΔΑΣ εξέλεξε 6 αντιπροσώπους, η «Δύναμη Ενότητας» 12, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση» 11, η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση» 4 και η «Ελπίδα Ερχεται» 2.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που, παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τα «ταξίματα» του μηχανισμού της διοίκησης Μπουτάρη, στήριξαν το ψηφοδέλτιό της. Και σημειώνει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών, δυστυχώς, όχι μόνο δεν άλλαξε τους αρνητικούς συσχετισμούς στο σωματείο αλλά, αντίθετα, τους χειροτέρεψε. Την πλειοψηφία στο ΔΣ θα εξακολουθήσουν να έχουν παρατάξεις που το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν με διάφορους τρόπους να περνάει η αντεργατική πολιτική της διοίκησης Μπουτάρη και της κυβέρνησης ευκολότερα. (...) Αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΕΔΘ, με ευθύνη των "Δύναμης Ενότητας" και ΑΔΗΚ, και της απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών, είναι και η μείωση της συμμετοχής στις εκλογές. Η πλειοψηφία των συναδέλφων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ενέδωσαν στην τεχνητή πόλωση που καλλιέργησαν "Δύναμη Ενότητας" και ΑΔΗΚ (...) και στις πιέσεις των νυν και πρώην προϊσταμένων, "υπευθύνων" και "βοηθών" τους που είχαν στα ψηφοδέλτιά τους».

Απέναντι στα ήδη ψηφισμένα και τα νέα αντεργατικά μέτρα, όπως αυτά εξειδικεύονται στην Τοπική Διοίκηση, τονίζεται ότι «οι δυνάμεις της ΔΑΣ, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς στον ΣΕΔΘ, θα δώσουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των συναδέλφων, για την οργάνωση του αγώνα μας για κάθε πρόβλημα και θέμα που μας αφορά».

«Μόνο η κινητοποίηση και ο αγώνας των εργαζομένων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «μπορούν να μπλοκάρουν τα αντεργατικά μέτρα και να ανατρέψουν αυτή την αντεργατική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ