Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια προετοιμασιών για επανέναρξη των συνομιλιών

Η «κοινή δέσμευση για εξεύρεση λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων» διατρανώθηκε στο προχτεσινό δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τις προκλήσεις» των τελευταίων μηνών είχαν σε προχτεσινοβραδινό δείπνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ. Μετά τη συνάντηση - που φιλοξένησε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε - δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση, ωστόσο «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων» και «αντάλλαξαν ιδέες για το τι θα γίνει από αυτό το σημείο». Η ίδια ανακοίνωση συμπλήρωνε πως «καθώς οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στο εξωτερικό, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, θα συνεχίσει την επικοινωνία μαζί τους, ούτως ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι «δεν υπήρξε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, δηλαδή η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών... Υπάρχει επιθυμία (σ.σ. για επανέναρξη), αλλά τίποτα συγκεκριμένο».

Από τη μεριά τους, τα Κατεχόμενα συνέδεαν εδώ και καιρό την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με το αίτημα για «διόρθωση» της απόφασης της κυπριακής Βουλής να περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του 1950. Από τη μεριά του, το κόμμα της κυπριακής κυβέρνησης, ΔΗΣΥ, κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο (θα συζητηθεί στα τέλη της βδομάδας) που θεωρεί πως θα εκληφθεί ως «διορθωτικό», αλλά δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί επιστροφή στο διάλογο, προσθέτοντας πως είναι το ίδιο βέβαιος ότι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιδιώκει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε αρνητικό αλλά αναμενόμενο το αποτέλεσμα του δείπνου, σημειώνοντας ότι αν δεν επικεντρωθούν οι δυο ηγέτες στα σημαντικά ζητήματα δεν θα ξέρουν αν θα λυθεί το Κυπριακό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν αναμένει συνομιλίες πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία, και επέκρινε ξανά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τη στήριξή τους στο «διορθωτικό» νομοσχέδιο.

Ευρύτερα παζάρια

Το μέλλον του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου θα καθοριστεί από μια σειρά εξελίξεις, δεδομένων των προεκτάσεων που το Κυπριακό έχει για την προώθηση διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Για παράδειγμα, η τύχη της Κύπρου συνδέεται και με τις «κόντρες» για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το ευρύτερο αλισβερίσι ΕΕ - Τουρκίας, έκφραση του οποίου αποτελούν και οι προσπάθειες να αναγνωριστούν «διευκολύνσεις» για τους ανθρώπους και τα προϊόντα που θα φτάνουν σε μια επανενωμένη Κύπρο από την Τουρκία, για την επιτυχία των οποίων αρκετοί εμφανίζουν τον Αϊντε να πρωτοστατεί.

Στο ίδιο πλαίσιο αλληλεπιδρά και η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, με κυπριακά ΜΜΕ (π.χ. «Πολίτης») να διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αϊντε διαβεβαίωσε πως «από τις επαφές του με τις εγγυήτριες δυνάμεις προκύπτει περιθώριο προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας στις εγγυήσεις, που όμως δεν μπορούν ακόμα να κατατεθούν στο τραπέζι».

Πάντως, πριν το δείπνο, ο Ακιντζί δήλωσε ότι αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Εθνη καταστήσουν τη «διπλωματία του πήγαινε - έλα» πιο παραγωγική, τον Απρίλη ή το Μάη θα διαφανεί αν είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη ή όχι. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί το καλοκαίρι να αρχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και (έτσι) να υπάρξει ένταση, όπως το 2014, αλλά και ότι αν η λύση παραπεμφθεί για το Μάρτη του 2018 (μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο), η διαδικασία θα καταστεί «πιο προβληματική». Μεταξύ άλλων, επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά για πολύ αργή προώθηση διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τονίζοντας: «Δεν αναγνωρίζετε αυτήν την οντότητα, δεν έχουμε τέτοια απαίτηση, δε θα σας εξαναγκάσουμε να αναγνωρίσετε την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" ή τις αρχές της πριν από τη λύση, όμως δεν μπορείτε να παραγνωρίζετε την ύπαρξή της».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από μεγάλα μονοπώλια, ανάμεσα στα οποία και η αμερικανική «Εxxon Mobil». Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Κύπρο και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, που μόλις ελάχιστες μέρες πριν συνάντησε στις ΗΠΑ στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης.

Τέλος, σήμερα ο Ακιντζί αναμένεται να συναντήσει τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ